Bivši golman Liverpoola o borbi s ovisnošću: To je zla droga koja me skoro ubila

Foto: EPA

BIVŠI golman Liverpoola sa 189 nastupa u Premier ligi Chris Kirkland (42) u intervjuu za britanski Athletic otvoreno je govorio o ovisnosti o analgeticima, koje je uzimao kako bi ublažio bolove u leđima tijekom cijele karijere.

Preciznije, bio je ovisan o tabletama tramadola, koje je, prema vlastitom priznanju, uzimao više puta dnevno: "Prvu operaciju koljena imao sam dan prije svog 17. rođendana dok sam bio stipendist. Bila je to hrskavica koju je trebalo popraviti i to je trajalo devet godina. Ali kad se ponovilo, boljelo me.

Uzimao sam protuupalne lijekove i lijekove protiv bolova da to riješim. Ne samo paracetamol već i kodein, ko-kodamol i tramadol. Jednostavno me potpuno umrtvilo. Nije ga dobro imati. Ne osjećate ništa, to je zastrašujuće. Nije normalno uzimati osam ili devet tableta dnevno i shvatio sam da mi treba pomoć."

Tablete koje su ga skoro ubile uskoro će biti zabranjene

Zbog ovisnosti i njome izazvane depresije čak se pokušao ubiti, ali od toga je srećom odustao uz veliku podršku supruge Leoni i kćeri Lucy. "Tek kada sam otišao na rehabilitaciju, doznao sam da tablete koje sam dnevno uzimao imaju jačinu šest doza heroina. To je zla, zla droga. Zamalo me ubila.

Na početku vam to daje dobar osjećaj. Čini vas sretnim ako imate anksioznost ili nešto slično. Već nakon tri mjeseca konzumiranja znao sam da sam u nevolji. Na kraju izgradite toliku toleranciju prema tome da zapravo ništa ne čini. Ali vašem tijelu to treba", rekao je Athleticu.

Osim u dresu Liverpoola, u Premier ligi stajao je na golu Wigana, Coventryja i West Bromwich Albiona, a 2006. upisao je jedan nastup za englesku reprezentaciju. Tramadol bi od iduće godine trebao završiti na popisu zabranjenih supstanci Svjetske antidopinške agencije, što podržava i Udruženje profesionalnih nogometaša u Velikoj Britaniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.