"Bit ćemo jedina ekipa čiji 12. igrač može odlučiti utakmicu"

DAN prije puta na Europsko prvenstvo, izbornik Jasmin Repeša u zagrebačkoj Panorami izašao je pred novinare i objavio očekivani popis putnika za Poljsku. Predstavljat će nas 12 igrača; bekovi Roko Ukić, Davor Kus, Marko Popović i Zoran Planinić, krila Mario Stojić i Marin Rozić te centri Nikola Vujčić, Marko Banić, Mario Kasun, Krešo Lončar, Nikša Prkačin i Sandro Nicević.

Hrvatska delegacija sa zagrebačkom aerodroma kreće u petak oko 13 sati. U skupini A susrećemo se s Izraelom (7. rujna), Grčkom (8. rujna) i Makedonijom (9. rujna). Tri prvoplasirane momčadi idu u drugi krug, gdje se u slučaju prolaza križamo sa skupinom B u kojoj su Rusija, Njemačka, Latvija i Francuska.

"Izraelci su neugodna, žilava momčad. Osjetili smo to kada su nas porazili na EP-u u Španjolskoj. Grci su favoriti prvenstva, a Makedonci su neugodni, s dosta visokih igrača koji otvaraju reket, a svi mogu pogoditi izvana.", analizira Marko Banić.

Malo po malo, Repeša je u proteklih 40 dana priprema križao imena sa šireg popisa. Otpali su Drago Pašalić, Damjan Rudež, Damir Rančić, Ante Tomić te zbog neugodne ozljede i Marko Tomas.

Repeša ne krije da će nam silno nedostajati, posebice njegova igra u obrani. Tomasova ozljeda poremetila je i taktičke varijante, jer smo ostali bez prave pucačke četvorke.

"Tomasova je ozljeda takva da teško može uhvatiti priključak i zaigrati u Poljskoj. Da možemo voditi 14 igrača, priča bi bila drugačija. Ali nova pravila o 12 igrača limitiraju nas, ne možemo čekati završnicu i nadati se da će se Tomas oporaviti. Ovo mu je jako teško palo, jer je upravo ovo EP vidio kao priliku da pokaže svoj raskošni talent. No, mlad je i imat će još dosta prilika na velikim natjecanjima", istaknuo je izbornik.

Problemi s ozljedama nisu zaobišli ni Planinića, Vujčića, Popovića...

"Oni se maksimalno trude dostići punu formu, a na nama iz stručnog stožera je da im to omogućimo."

"Imamo realne šanse popeti se na postolje"

Što se od Hrvatske može očekivati u Poljskoj? Repeša neće izletjeti i prognozirati rezultat, svjestan je da neke stvari neće ovisiti samo o nama.

"Idemo u Poljsku odlučni i mentalno spremni potući se sa svima. Cilj je primiti što manji broj lakih poena, dakle, moramo zaustaviti kontranapade i protivnički skok u napadu. Formaciju napada smo prilagodili kompoziciji naše momčadi i u Poljskoj ćemo biti vjerojatno jedina momčad čiji 12. igrač može odlučiti bilo koju utakmicu. Ovo EP moglo bi biti izjednačenije od proteklih jer mnogim ekipama nedostaju prave zvijezde.", analizira Repeša.

Imperativ ekipe je plasman među šest najboljih europskih ekipa, jer to znači i automatski plasman na Svjetsko prvenstvo u Turskoj. Repeša otvoreno kaže da Hrvatska više nema pravo propuštati svjetske smotre. A na SP-u nas nije bilo od 1994. godine i Kanade, dugih 15 godina prošlo je od te bronce. Ujedno je to i jedini put da smo igrali na SP.

"Gladni smo uspjeha i želimo korak više nego na prijašnjim natjecanjima. No, ne treba se zanositi postavljajući medalju kao cilj. Iako imamo realne šanse popeti se na postolje", kaže Marko Banić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.