MICHAEL JORDAN

"Bio sam sretan jer sam dobio duel protiv Jordana, a tužan jer sam mu polomio rebra"

Foto: Getty Images, EPA

IAKO hit-serija Posljednji ples to nije ni spomenula, dobro je poznato da Michael Jordan igračku karijeru nije završio u Chicago Bullsima 1998., nego u Washington Wizardsima 2003. godine.

Manje je poznato da je u ljeto 2001., uoči povratka na teren nakon trogodišnje stanke, Jordan u relativnoj tajnosti okupljao NBA igrače s kojima igrao kako bi došao u formu i vratio igrački osjećaj.

Jednu takvu utakmicu završio je s polomljenim rebrima.

Jordan je tog ljeta brusio formu protiv NBA igrača, a čak je angažirao i suce

Za to je bio zaslužan Ron Artest, kasnije poznat kao Metta World Peace, a od prošlog mjeseca kao Metta Sandiford-Artest (Sandiford je prezime njegove supruge). On je tada bio 21-godišnjak s dvije sezone iskustva u Chicago Bullsima iza sebe. Bio je jedan od mladih igrača na kojima su Bullsi namjeravali graditi momčad nakon raspada šampionske generacije, a Jordan ga je kao takvog pozvao u skupinu igrača s kojom se testirao uoči povratka.

Jordan je za te utakmice čak angažirao profesionalne suce, a oni su u toj konkretnoj situaciji procijenili da je napravio prekršaj u napadu na Artestu.

"Igralo se stvarno agresivno. Znate koliko je Jordan bio snažan i kompetitivan. Borili smo se za poziciju pod košem, a ja sam mu pokušao odmaknuti ruku i slučajno ga udario laktom. Definitivno ga nisam namjeravao udariti u rebra, ali igrao sam stvarno agresivno i činio sve što sam morao da ga zaustavim", prisjetio se u podcastu Scoop B Radija Artest, koji je 2004. proglašen obrambenim igračem godine u NBA ligi.

Sretan zbog poteza, tužan zbog posljedice

"Još se te akcije sjećam potpuno jasno. Mikeu su zapravo dosudili prekršaj u napadu. Zato sam bio vrlo sretan jer je to bio vrhunski obrambeni potez, ali poslije sam nekoliko dana bio tužan jer sam ga ozlijedio. To mi nije bilo drago", objasnio je osebujni Artest, prvak s LA Lakersima iz 2010. godine.

Medijska izvješća iz tog razdoblja potvrđuju njegovu priču, piše Yahoo Sports. I prije tog ljeta se znalo da se Jordan namjerava odmaknuti od funkcije predsjednika košarkaških operacija u Wizardsima te se vratiti na parket. Pisalo se i da je skinuo skoro 15 kilograma u tri mjeseca kako bi se doveo u idealno igračko stanje.

Mike ne pokazuje bol

Daily Herald je 20. lipnja 2001. izvijestio da je Jordan slomio dva rebra na utakmici na kojoj su, među ostalima, sudjelovale zvijezde poput Charlesa Barkleyja i Antoinea Walkera. Jedina je razlika u tome što je Artest tada rekao da nije siguran je li baš on odgovoran za Jordanovu ozljedu jer Michael uopće nije reagirao kao da je ozlijeđen.

"Ne sjećam se da je makar i na trenutak zastao. Mike ne pokazuje bol", rekao je tada Artest.

Jordanu su tada prognozirali između šest i osam tjedana oporavka, što je bilo sasvim dovoljno da početak priprema najesen dočeka potpuno spreman, iako je na neko vrijeme morao prestati s tim ekshibicijskim utakmicama. Službeno je povratak objavio 25. rujna i zatim odigrao još dvije sezone za Wizardse prije nego što se oprostio treći i posljednji put.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.