INTERVJU: RENATO KELIĆ

Bio je kapetan Brozoviću i Kovačiću, sada će igrati za minimalac i ostvariti san

Foto: Getty Images/EPA/Cibalia/Facebook

U VINKOVCIMA je jučer potvrđen najromantičniji transfer kakav se dugo nije dogodio u Hrvatskoj - Cibaliji se vratio njezin sin, 28-godišnji Renato Kelić koji je zadnjih 12 godina igrao u Češkoj, Italiji i Rumunjskoj te svojevremeno bio kapetan U-21 Hrvatske, u kojoj su igrali Marcelo Brozović, Andrej Kramarić i Mateo Kovačić.

U Cibaliji će, kaže, igrati za minimalac i tako si ispuniti san. Kao kadet je iz Cibalije, koja je tada bila stabilan prvoligaš, otišao 2008. godine u češki Slovan Liberec.

Danas, 12 i pol godina kasnije, Kelić se vratio kući kako bi ispunio san - da zaigra seniorski nogomet za klub koji obožava. Unatoč tome što je taj klub, koji grca u dugovima, na rubu ispadanja u treću ligu.

"Ovdje igram za minimalac, nisam tu došao zbog novca. To je amaterski ugovor, imamo džentlmenski dogovor. Sanjao sam da zaigram za prvi tim Cibalije i sada će mi se san ispuniti, stvarno sam sretan što ću ostati u svom gradu", rekao nam je za početak.

Kelić, bivši kapetan U-21 Hrvatske, s češkim Slovanom je 2012. bio prvak Češke, a potom se 2014. kratko okušao u talijanskoj Padovi.

Prvak Češke i osvajač rumunjskog kupa ostvaruje si san za minimalac

Uslijedile su dvije godine Mađarske, od 2014. do 2016. igrao je za Puškaš Akademiju da bi 2016. prešao u rumunjsku Universitatea Craiovu, s kojom je 2018. osvojio kup nakon 25 godina pred 30 tisuća ljudi.

Priznaje, imao je nekoliko unosnijih ponuda nakon raskida u Rumunjskoj.

"Više klubova je bilo u igri, ali nije stigla nijedna ponuda koja bi me zadovoljila. Ostajem u Cibaliji pa ćemo vidjeti u ljeto", započeo je pa objasnio:

"Dosta kasno sam raskinuo ugovor u rumunjskoj Craiovi. Da, bilo je drugih opcija, ali jednostavno ništa dugoročno. Onda je presudila želja jer u ovom klubu sam ponikao i prve korake napravio. Otišao sam van mlad, sa 16 i pol godina. Nisam ovdje nikad zaigrao seniorski nogomet i to mi je bila želja. S financijske strane bilo je puno boljih ponuda."

#hnkcibaliavinkovci je povratkom Renata Kelića u nebeskoplavu svlačionicu dobila pravo pojačanje, koje bi trebalo pomoći u ostvarenju zajedničkog cilja, ostanka u #drugahnl 👏🏻

Posted by HNK Cibalia Vinkovci on Tuesday, February 11, 2020

U medijima su kružile priče o kontaktima s Hajdukom, Osijekom i Rijekom. Otkriva nam da je s prva dva kluba bilo razgovora i ispipavanja terena, ali ne i pregovora kakvih je bilo s Rijekom.

"Bile su priče oko Hajduka i Osijeka, ali ništa konkretno. Razgovarao sam s Rijekom, ali u tom trenutku se nismo dogovorili s financijske strane. Konkretno sam mogao u Inter iz Zaprešića, ali htio sam kući, vani sam 12 godina i odlučila je želja da ostanem u svom gradu i pomognem svom klubu."

"Hvala svima u Cibaliji"

Poslije svega Kelić je procijenio da mu je najbolje ostati u Vinkovcima, gdje je trenirao nakon napuštanja Craiove. Oduševila ga je gesta Cibalije koja je pogurala ovaj neočekivani transfer.

"Trenirao sam s ekipom dok sam tražio klub u inozemstvu ili ovdje. Stvarno moram zahvaliti svima u Cibaliji, od predsjednika do trenera, koji su me pozvali i rekli da dođem trenirati s njima jer sam klupsko dijete. Meni je bilo važno da budem u pogonu i da ne treniram sam. Hvala im na tome. Vidim koliko se ovdje svi bore da se klub vrati u prvu ligu, no sada je realnost ostati u drugoj."

Cibalia je, nije tajna, već dugo u teškoj situaciji. Prošle je godine proslavila stoti rođendan, a prije nekoliko tjedana njen paket dionica završio je u jednom oglasniku. Bila je to svojevrsna zafrkancija nezavisnog kandidata iz Vinkovaca Damira Jakšića, koji je htio skrenuti pozornost na ozbiljnost situacije i pomoći klubu u pronalasku investitora. 

Klub traži novog vlasnika i čist početak, a krajem siječnja stigla je nova ponuda za kupnju Cibalije pa ako sve završi pozitivno, Nebeskoplavi bi konačno trebali zdravo prodisati.

Kelić je klub napustio kao kadet dok se u Vinkovcima još igrao prvoligaški nogomet.

"Kada sam odlazio, bio sam kadet, a Cibalia stabilan prvoligaš. Drago mi je vidjeti da u gradu ima ljudi kojima je Cibalia svetinja. Ovaj grad i okolica žive tu Cibaliju, to je neki simbol grada. Ići će nabolje, napravila se bolja momčad, ostanak u drugoj ligi je cilj. A znamo da Cibalia pripada prvoj ligi kroz svoju povijest i po svemu onom što je dala hrvatskom nogometu."

"Bez navijača nema se što igrati"

U Cibaliju je u zimskom prijelaznom roku, uz Kelića, stiglo još nekoliko igrača. Najzvučniji je povratak braniča Ivana Zgrablića, još jednog miljenika vinkovačke publike koju Kelić poziva na tribine u borbi za drugoligaški život.

Sugerirali smo Keliću kako Cibalia sa Zgrablićem i njim ima stoperski par kakav bi i u prvoj ligi mnogi poželjeli, a on nam je samo poručio da se od prošlosti ne živi te da je primarni cilj spasiti klub ispadanja u Treću ligu.

Uz pomoć Ultrasa.

Zatim smo ga upitali da usporedi kako je to jedan dan pred 30 tisuća ljudi igrati finale Kupa, a onda se sutra prebaciti na realnost 2. HNL u Vinkovcima.

"Normalna je stvar da svaki igrač želi igrati na što višem nivou pred što više publike i na što boljem stadionu. Prošao sam i lijepe i loše stvari kroz nogomet, a ovo je sada jedna nova priča i nadam se će navijači doći, da će se prepoznati da se ovdje nešto radi. Bez navijača nema se što igrati. Vidim da ultrasi idu na svaku prijateljsku, oni su nam 12. igrač."

Bio je kapetan Brozoviću i Kovačiću

Stasiti Vinkovčanin prošao je sve mlađe reprezentativne selekcije i svojevremeno je bio kapetan U-21 reprezentacije u generaciji s Marcelom Brozovićem, Andrejem Kramarićem i Mateom Kovačićem.

"Da, igrali su tu još i Kovačić i Kramarić, i još dosta igrača, da ih sada sve ne izdvajam. Potreban je i faktor sreće i zdravlja. Vidjelo se da oni imaju veliku kvalitetu, ako budu zdravi, da će uspjeti. To se već tada vidjelo", rekao je Kelić za kraj.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.