Bin Hammam uložio žalbu na doživotnu suspenziju



BIVŠI predsjednik Azijskog nogometnog saveza Mohamed Bin Hammam, uložio je žalbu na odluku Međunarodne nogometne federacije koja ga je kaznila doživotnim izgonom iz nogometa. Fifa je doživotno suspendirala 62-godišnjeg Mohameda bin Hammama nakon što ga je proglasila krivim za pokušaj kupovine glasova tijekom kampanje za izbor predsjednika krovne svjetske nogometne organizacije.

Fifina Istražna komisija je utvrdila kako je predsjednik Azijske nogometne federacije pokušao podmititi dužnosnike saveza karipskih zemalja sa 40.000 dolara kako bi mu dali glas na izborima na kojima je treba biti jedini protukandidat aktualnom predsjedniku Seppu Blatteru. Bin Hammam se, međutim, nakon izbijanja afere povukao iz utrke, a Blatter je dobio novi mandat na čelu Fife.

No, na kraju ne samo da je Kataranin ostao bez željene predsjedničke fotelje u Fifi, već mu je izrečena doživotna zabrana bilo kakvog rada u nogometu. U priopćenju na svom osobnom blogu, Bin Hammam je objasnio kako se žalio nakon što je Fifa prošlog tjedna objavila "motivirane odluke" Etičkog povjerenstva, koje ga je suspendiralo.

"Predao sam svoj slučaj Fifinom Žalbenom vijeću, ne nadajući se pritom da će pravda pobijediti, već više kao protokol koji će mi omogućiti pristup Sportskom arbitražnom sudu (CAS). Na kraju krajeva, odluku o pravorijeku Žalbenog vijeća će ionako donijeti moj protivnik. U ovome slučaju, kao i u prethodnima, moj rival će mi presuditi. Stoga ne bih trebao gajiti nade za poštenu odluku. Prolazeći kroz motivirane odluke, držimo da su jako manjkave i podižu teške sumnje o tome je li bilo koje Fifino tijelo koje donosi odluke ima dovoljno neovisnosti kako bi osiguralo poštenu odluku koja se temelji isključivo na dokazima i primjenjivim zakonima.

"Na temelju naših iskustava, očekujemo da će žalbeni postupak potrajati oko dva mjeseca. Ne zbog toga što je nužno potreban toliki period za donošenje odluke, već više zbog Fifinih taktičkih igara i zloporabe položaja, kao što je vidljivo u cijelom ovom slučaju", napisao je Bin Hammam.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.