Bin Hammam se povukao iz borbe za Fifu: Kinez Zahng preuzima azijski savez

KATARANIN Mohamed bin Hammam obznanio je da se povlači iz utrke za predsjednika Svjetske nogometne federacije (FIFA). Odluku je donio samo dan uoči saslušanja pred istražnom komisijom zbog optužbi za podmićivanje.

Predsjednik Azijskog nogometnog saveza optužen je da je nudio novac službenim osobama FIFA-e kako bi kupio njihove glasove na predstojećim izborima. Potpredsjednik Fife Jack Warner i sadašnji predsjednik Josep Blatter također su osumnjičeni za mito te će biti saslušani ispred istražne komisije.

"I nakon povlačenja ostajem dosljedan svome radu unutar Fife. Želim napraviti određene promjene unutar organizacije da bi poboljšao demokraciju unutar iste. No, posljednji događaji su me povrijedili i razočarali na profesionalnoj, ali i osobnoj bazi. Rastužuje me da je borba za viši cilj dovela do degradacije organizacije u očima javnosti, a to nije ono što sam imao u planu. Ne mogu dopustiti da se ime Fife blati samo zbog borbe dvojice individualaca. Nogomet i ljudi koji ga vole su na prvome mjestu i zbog toga se povlačim iz utrke", rekao je Bin Hammam u svojoj izjavi.

Fifa obustavila istragu protiv Blattera

Etička komisija Međunarodne nogometne federacije potvrdila je da više neće voditi istragu protiv svog predsjednika Seppa Blattera.

Podsjećamo, na zahtjev Kataranina Mohameda Bin Hammama, donedavnog Blatterovog protukandidata u izboru za novog predsjednika, koji se u nedjelju povukao iz kandidature, Etička komisija pokrenula je istragu i protiv samog predsjednika federacije, koju je sada obustavila.

Sve je pokrenuo Blatterov i Bin Hammamov kolega iz Izvršnog odbora Chuck Blazer, koji je optužio Bin Hammama da je s Fifinim dopredsjednikom Jackom Warnerom ranije tijekom mjeseca u Trinidadu i Tobagu organizirao sastanak 25 šefova nacionalnih saveza karipskih zemalja na kojem je bilo nezakonitih isplata, odnosno podmićivanja. Navodno su članovi Karipske nogometne unije (CFU) primili mito od oko 28.000 eura. Bin Hammam je tvrdio kako je Blatter znao za ta nedjela, te da je i sam prekšrio etički kod Fife.

Fifa je objavila kako su Mohamed Bin Hammam i Jack Warner privremeno suspendirani. Warnerovi kolege iz CFU-a Debbie Minguell i Jason Sylvester također su privremeno pod suspenzijom. No, Fifa je istaknula kako će svu četvoricu tretirati nedužnima sve dok i ako im se ne dokaže krivnja.

Jerome Valcke, glavni tajnik Fife, istaknuo je kako će se predsjednički izbori održati po planu, 1. lipnja, jer ''nema razloga za njihovu odgodu''. Nakon što se Bin Hammam u ranim jutarnjim satima nedjelje povukao iz kandidature, jedini kandidat ostao je dosadašnji predsjednik Sepp Blatter.

Kinez na čelu AFC-a?

Kinez Zhang Jilong zamijenit će Mohameda bin Hammama na mjestu predsjednika Azijskog nogometnog saveza (AFC), nakon što je Katarca suspendirala Fifa. Nakon toga se povukao iz utrke za prvog čovjeka Fife, Bin Hammam bi trebao ostati i bez čelnog mjesta u azijskom nogometu.

Naime, prema statutu AFC-a, suspendiranog predsjednika mijenja prvi dopredsjednik, a to je u ovom slučaju Zhang Jilong. Spomenuti je ujedno i dopredsjednik Kineskog nogometnog saveza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.