BBC nabrijava za Hrvatsku snimkom jednog od najtežih poraza Engleske

Foto: Gulliver / Getty Images

28 GODINA i sedam dana čekanja za Englesku je napokon gotovo. Reprezentacija zemlje u kojoj je izmišljen nogomet, nakon više od četvrt stoljeća pauze igra polufinale SP-a, u srijedu protiv Hrvatske.

Tim povodom BBC je pustio snimku zadnje utakmice Engleske u polufinalu SP-a, ali i kompletan tekstualni prijenos utakmice koja se 4. srpnja 1990. igrala u Torinu. I koju je Engleska izgubila načinom koji je za nju tradicionalno fatalan i najbolniji i od najmržeg protivnika. Od (Zapadne) Njemačke. Na penale.

Engleskoj se ovaj poraz duboko i bolno usjekao u navijačku svijest. Nema velikog natjecanja da se njihovi nogometni kroničari, ljubitelji tog sporta, treneri i igrači ne referiraju na njega.

Zato je ovaj potez britanske državne medijske kuće u danima kada Englesku trese 28 godina nedoživljena euforija i potpuna zaluđenost njenom nogometnom reprezentacijom i samo 48 sati prije toliko čekanog novog polufinala, naizgled čudan i "antinavijački". 

Ali, zapravo je tipično engleski, autoironičan i pun sprdnje na vlastiti (luzerski) račun. 

Osim toga, funkcionira i kao odličan vremeplov. Pa tako BBC čitatelje i gledatelje obavještava da je za ovu reprizu tog polufinala morao prigušiti ton prilikom brojnih situacija u kojima su engleski navijači na Delle Alpiju (koji je u međuvremenu srušen) uzvikivali rasističke uvrede engleskom braniču Paulu Parkeru. 

Ili kad reporter Timesa javlja kako samo četiri tisuće engleskih navijača, među kojima je veliki broj huligana zbog kojih u je to vrijeme engleskim klubovima zabranjeno igranja u euro-kupovima, osigurava čak sedam tisuća talijanskih policajaca. 

S tim je povezan i kraj poruke premijerke Margaret Thatcher izborniku Bobbyju Robsonu i igračima, koju završava nadom da će se navijači dolično ponašati. 

Boris Becker, tada 22-godišnjak, nakon plasmana u polufinale Wimbledona užasnuo je organizatore time što je odbio održati konferenciju za medije nakon pobjede i umjesto toga je otrčao gledati polufinale SP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.