Bartomeu: Nismo kupili suce. Sve je to jedna slučajnost

Foto: EPA

ŠPANJOLSKO državno odvjetništvo istražuje tvrtku DASNIL 95 u vlasništvu Joséa Enriqueza Negreire, dugogodišnjeg španjolskog suca i potpredsjednika tehničke komisije La Lige, na čiji račun je Barcelona od 2016. do 2018. godine u tri navrata uplatila ukupno 1.4 milijuna eura.

Negreira je iz tehničke komisije otišao baš 2018., a netom prije odlaska primio je zadnju uplatu iz Barcelone. Nekoliko bivših čelnika Barcelone svjedočilo je pred istražnim sudom, kao i vlasnici tvrtke. Negreira spomenute uplate od Barcelone nije prijavio poreznoj upravi, a navodi kako to nije učinio jer im je samo "pružao usluge savjetovanja". O slučaju se za španjolski list La Vanguardia oglasio tadašnji predsjednik Barcelone Jose Maria Bartomeu.

"Apsolutno je apsurdno misliti da smo mi kupili suce. Nemam ništa za skrivati. Da smo kupili suce, sigurno nam ne bi poništili gol protiv Atletico Madrida. Mogu vam dati još primjera ako hoćete. Uplate su bile velike, istina. Tražili smo savjetovanje od Nagreirine tvrtke, ali sve je to bila slučajnost", objasnio je Bartomeu.

Skandal dok je Barcelona na prvom mjestu

Savjeti su se navodno odnosili na to kako se igrači trebaju ponašati prema sucima s obzirom na pravila sudačke komisije, a Barcelona je ubrzo nakon objave rezultata istrage poručila da je u prošlosti koristila usluge vanjskog savjetnika koji je uglavnom analizirao suce za mlađe kategorije.

Kasnije je, navodi se, "klub proširio suradnju s tehničkim izvještajima vezanim za profesionalno suđenje kako bi se stekao uvid u informacije na zahtjev trenerskog osoblja prve ekipe, što je uobičajena praksa u profesionalnim klubovima".

Skandal je izbio u trenutku kad Barcelona na prvom mjestu tablice ima 11 bodova prednosti ispred Real Madrida i na jako je dobrom putu da osvoji prvu titulu nakon 2019. godine. Ako je osude, Barceloni prijeti oduzimanje bodova i, u najgorem slučaju, izbacivanje iz lige, pišu španjolski mediji.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.