Amanda Nunes obranila UFC titulu nakon 25 minuta neizvjesne borbe

Foto: Getty Images/Guliver Image

AMANDA NUNES i dalje je UFC prvakinja bantam kategorije, nakon što je savladala Valentinu Ševčenko podiljenom sudačkom odlukom nakon pet rundi borbe. Rafael Dos Anjos je impresivno savladao Neila Magnya, čime si je možda osigurao napad na titulu velter kategorije, a Jeremy Stephens je prebio Gilberta Melendeza u njegovom debiu u perolakoj kategoriji.

Prvakinja je agresivno otvorila borbu, čime je od samog početka prisilila Ševčenko na kretanje unazad i traženje kontre. To nije dobro izgledalo te je Nunes većinom pogađala ono što je htjela, uz kvalitetno izlaženje u pravim trenucima. Brazilka je svakako iznenadila low kickovima te se dobio dojam kako je Ševčenko prvu rundu zatečena. Ipak, već od početka druge runde je Valentina prezentirala svoj Plan B, koji odmah počinje donositi rezultate. I dalje je ona bila defenzivnije postavljena, ali njen kontra gard je počeo raditi sve više problema prvakinji. Ševčenko je tako uspjela nekoliko puta ući u seriju, gdje je nanijela prvakinji podosta štete i dobio se dojam kako je uzela drugu rundu.



Treća i četvrta runda bile su vrlo slične. Nunes je imala inicijativu, kretala se konstantno prema naprijed, no Ševčenko je svakako pronašla svoj stil u tom ritmu i njeni udarci iz kontre su izgledali sve bolje. Gotovo niti jedan put nije ostala dužna na napad prvakinje, što je ove dvije runde, kao i prethodnu, učinilo podosta teškim za suđenje. Ne znajući što kažu sudačke kartice, Nunes u posljednju rundu ulazi na potpuno drugačiji način, prebacuje svoju taktiku na rušenja, koja su joj dva puta prošla. Tu je prezentirala veliki napredak na kondicijskom planu, ali i time je svakako osigurala petu rundu u svoju korist.



Na kraju se otišlo do sudačkih kartica gdje je samo jedno bilo jasno. Prvakinja je svakako dobila prvu i posljednju rundu, dok su one tri između bile neizvjesne. Nunes se u njima kretala prema naprijed i napadala, no dojam je kako je Valentina pogađala čišće i kvalitetnije. Nunes je tako trebalo da joj dva suca daju po jednu rundu od te tri i to se dogodilo. Jedan sudac je smatrao kako je Ševčenko uzela tri runde, ali to nije bilo dovoljno i Nunes je ostala UFC prvakinja bantam kategorije, obranivši titulu po drugi put.

Dos Anjos ide po titulu?

Rafael Dos Anjos nastavlja biti impresivan u velter kategoriji, a ovdje je njegova žrtva bio Neil Magny. Borba na nogama trajala je samo dvadesetak sekundi, jer je Dos Anjos brzo pogodio low kick, koji je Magnya izbacio iz ravnoteže. Dos Anjos odmah odlazi s njim u parter i počinje raditi iz gornje pozicije. Vrlo aktivan je bio bivši prvak lake kategorije te je nakon dugo vremena prezentirao koliko je dobar njegov BJJ. Konstantnim radom je tjerao Magnya za dodatan angažman te je minutu i pol prije kraja runde ipak pronašao prostor za kvalitetno “uči” u gušenje, čvrsto ga je uhvatio i prisilio Magnya na tapkanje. Dominantna pobjeda, možda vrijedna napada na titulu prvaka.


Henry Cejudo i Wilson Reis našli su se u posljednji trenutak na glavnom programu, a u duelu dva bivša izazivača muha kategorije nije bilo neizvjesnosti. Cejudo je od prvog trenutka krenuo agresivno i tehnički besprijekorno, u potrazi za pobjedom prekidom. Nakon uvjerljivo dobivene prve runde, to je u drugoj i postigao. Na samom početku iste je pronašao Reisovu bradu desnim krošeom i vrlo brzo nakon toga bilo je gotovo. Cejudo je ovime poslao poruku kako želi novi napad na titulu, budući da u prošloj borbi protiv Demetriousa Johnsona nije uspio pokazati što i koliko može.

Ilir Latifi je svojim nadmoćnim hrvanjem uspio anulirati sve opasnosti Tysona Pedra, nanijevši svom protivniku prvi poraz u karijeri, dok je je sebe vrati na pobjednički put nakon poraza od Ryana Badera. Glavni program su otvorili Jeremy Stephens i Gilbert Melendez, a tu smo vidjeli apsolutnu dominaciju Stephensa, kakvu je rijetko tko očekivao. Dojam je da Melendezu ipak nije dobro prošlo skidanje kilograma za perolaku kategoriju, budući da je izgledao sporo te vrlo lošeg tajminga i refleksa. Još je doživio ozljedu noge u prvoj rundi, koja mu je dodatno otežala borbu. Stephens ga nije uspio završiti, ali je neupitno slavio. Dovoljno govore sudačke kartice, dva puta po 30-26, a jednom čak 30-25 u korist Stephensa.

Na uvodnom programu smo dobili dvije ozbiljne kandidatkinje za Top 10 pozicije u bantam kategoriji. Ketlen Vieira je i dalje neporažena, a do skora 9-0 (3-0 UFC) je došla preko svog najtežeg ispita do sada. Savladala je bivšu izazivačicu Saru McMann, i to u trenutku kada je ova imala tri pobjede u nizu. Izdržala je potpunu dominaciju McMann u prvoj rundi, da bi u drugoj dočekala priliku za prezentirati svoje parteraške vještine.”Čišćenjem” je odvela bivšu olimpijku u parter i došla do gornje pozicije, odakle je pronašla prostor za gušenje, koje je bilo toliko čvrsto da je došlo do tapkanja. Nimalo manje impresivna bila je Sarah Moras. Kanađanka je odradila svoju prvu borbu nakon više od dvije godine te je nakon samo tri minute savladala Ashley Evans-Smith polugom na ruci.

Rick Glenn bio je bolji od Gavina Tuckera, Alex White je nokautom savladao Mitcha Clarkea, a također nokaut je pobjedu donio Kajana Johnsonu protiv Adriana Martinsa. Vidjeli smo i debi nastup novog teškaša, Arjana Bhullara, a prvi Indijac na UFC rosteru je savladao Luisa Henriquea sudačkom odlukom nakon tri runde. Za pobjedu je najzaslužnije njegovo vrhunsko hrvanje, koje je koristio u pravim trenucima, čime nije dopustio snažnom Brazilcu priliku za preuzimanje borbe.

UFC 215 – Rezultati

Amanda Nunes (c) def. Valentina Shevchenko – podijeljena sudačka odluka
Rafael dos Anjos def. Neil Magny – SUB (R1 3:43)
Henry Cejudo def. Wilson Reis – TKO (R2 0:25)
Ilir Latifi def. Tyson Pedro – jednoglasna sudačka odluka
Jeremy Stephens def. Gilbert Melendez – jednoglasna sudačka odluka

Ketlen Vieira def. Sara McMann – SUB (R2 4:16)
Sarah Moras def. Ashlee Evans-Smith – SUB (R1 2:51)
Rick Glenn def. Gavin Tucker – jednoglasna sudačka odluka
Alex White def. Mitch Clarke – TKO (R2 4:36)

Arjan Bhullar def. Luis Henrique – jednoglasna sudačka odluka
Kajan Johnson def. Adriano Martins – KO (R3 0:49)
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.