Velika istraga FBI-a razotkrit će mrežu kriminala i korupcije unutar FIFA-e?

Foto: www.transparencyinsport.org

SIN bivšeg potpredsjednika FIFA-e Jacka Warnera pristao je nagoditi se s istražiteljima i postati svjedok-pokajnik u istrazi korupcije unutar krovne svjetske nogometne organizacije.

FBI istražuje navodnu uplatu 500 tisuća dolara koje je karipska nogometna federacija uplatila Chucku Blazeru 2011. godine. Warner je tada bio predsjednik CONCACAF-a i dopredsjednik Seppa Blattera. Karipska federacija tijekom 20 godina uplaćivala je ukupno pola milijuna dolara na račun "off-shore" kompanije Chucka Blazera. Amerikanac tvrdi kako mu je na taj način Warner vraćao davno posuđenu veliku svotu novca. FBI istražuje moguću utaju poreza i kršenje niza drugih zakona.

Daryan Warner odlučio je s istražiteljima podijeliti svoja saznanja o slučaju, no niti on niti njegov otac ne žele davati nikakve komentare medijima.

Jack Warner danas je ministar sigurnosti Trinidada i Tobaga. Pozicije u nogometnim organizacijama napustio je 2011. nakon niza optužbi za korupciju i primanje mita. Povezivalo ga se i s Blatterovim suparnikom na prošlim predsjedničkim izborima Bin Hammamom, koji se nakon Blatterove "markovićevske akcije" također morao povući zbog optužbi za kupovanje glasova. Blatter je katarskog čelnika izopćio iz nogometnog svijeta. 

Dokle seže korupcija u FIFA-i?

Britanski novinar Andrew Jennings razotkrio je korupciju u FIFA-i u svojoj knjizi "The Secret World of FIFA: Bribes, Vote Rigging and Ticket Scandals" te serijom priloga na BBC-u i drugim televizijama. Američki tisak piše kako FBI blisko surađuje s Jenningsom u ovom slučaju.


Britanac ima laskavu titulu prvog novinara kojem je FIFA zabranila pristup svojim prostorima. Nedavno mu je Sepp Blatter, pod pritiskom brojnih istraga nudio mjesto u FIFA-inom novom antikorupcijskom tijelu, no Jennings je odbio jer je neovisan rad tog tijela bio vrlo upitan.

U svom radu s korupcijom je povezivao i niz drugih FIFA-inih dužnosnika, pa bi se istraga mogla proširiti i na još poneki svjetski nogometni savez. Poznato je da se u Brazilu vodi velika kampanja protiv vodstva tamošnjeg saveza, koju predvode Jennings i legenda Brazila Romario. Za prijevaru na izborima optužuju predsjednika saveza Jose Mariu Marina, nasljednika Ricarda Teixeire, koji je odstupio prošlog ožujka zbog optužbi za korupciju.

Brazil će sljedećeg ljeta ugostiti svjetsko prvenstvo.

Jennings: Što sam sve otkrio FBI-u

Nakon što se svijetom proširila vijest o novom iskoraku u istrazi korupcije unutar FIFA-e, britanski novinar Andrew Jennings objavio je ekskluzivnu priču o tome što je sve otkrio FBI-u.

"Otkriće kako FBI istražuje korupciju u FIFA-i trebalo bi okončati tridesetogidšnju vladavinu korupcije koju je utjelovio Sepp Blatter", napisao je Jennings.


"Razgovarao sam sa specijalnim agentima posljednje tri godine. Danas su potvrdili kako istražuju veliki slučaj korupcije u FIFA-i, utaju poreza i primanje mita. Počelo je s nogometnim savezom Sjeverne i Srednje Amerike, Karipskom konfederacijom, ali trag novca dovodi do sjedišta FIFA-e u Zürichu.

Daryan Warner bio je "money-man", vodio pranje novca kojeg je njegov otac dobivao mitom i ostalim radnjama na štetu nogometa, dilao je ulaznicama, primao novac od zemalja koje su se nadale ugostiti Svjetsko prvenstvo. Često je radio s Chuckom Blazerom, članom IO-a FIFA-e iz SAD-a. Warner je uhvaćen 2011. sa milijun dolara mita u kuvertama sa po 40 000 dolara za članove karipske organizacije kako bi kupio glasove za Muhamada Bin Hammama", piše dalje britanski novinar.

"FBI nije jedini koji istražuje. Slučaj paralelno prate Porezna služba, te vlasti na Kajmanskim otocima, Švicarskoj i Londonu. Lopovluk Warnera i Blazera je utkan u srž FIFA-e. Za dilanje ulaznicama Blatteru su osigurali glasove na izborima, a mnogi se nadaju da će istraga segnuti i do afričkog carstva Isse Hayatoua i ostatka FIFA-e", dodaje Jennings koji vjeruje kako Blatter i njegovi suradnici već razgovaraju s odvjetnicima u slučaju da netko slijedi primjer mladog Warnera i nagodi se s policijom. Mnogo je upletenih, pa čak i glavni tajnik Jerome Valcke, a moglo bi se naći još imena jer "bilo bi nepošteno da samo Warner i Blazer odgovaraju", dodaje Britanac. FBI je pokazao interes i za dodjelu Svjetskog prvenstva 2022. Kataru.

"Istraga FBI-a prijeti i uspjehu Svjetskog prvenstva u Brazilu sljedeće godine. U studenom 2010. otkrio sam kako je Ricardo Teixiera, bivši šef brazilskog nogometa, u džep pospremio najmanje 10 milijuna dolara na ugovorima s FIFA-om. Prije godinu dana otjeran je iz FIFA-e i brazilskog nogometa. No, njegov nasljednik Jose Maria Marin, upleten je u ubojstvo BBC-evog novinara 1975. godine, a brazilski mediji razotkrili su njegove prljave poslove u nogometu.

Romario je pozvao na njegovo uhićenje, a Brazilcima je dosta FIFA-ine pljačke jer će domaćin financirati veći dio organizacije Svjetskog prvenstva dok će rekorda zarada od 5 milijardi dolara opet završiti u Zürichu", zaključuje Jennings.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.