Profesor nikad spremniji: Kostelićev lov na Veliki kristalni globus može početi

IVICA KOSTELIĆ sa startnim brojem 17 krenut će u Soldenu u svoju 15. sezonu, u posljednji lov na Veliki kristalni globus.

Najbolji hrvatski skijaš prije dvije godine sezonu je završio kao najbolji, a vjerojatno bi isto ponovio i prošle sezone da se nije ozlijedio. Marcel Hirscher, mladi Austrijanac, iskoristio je njegovu ozljedu i došao do prvog naslova, i to vozeći samo slalom i veleslalom.

U prošloj sezoni se Kostelić morao zadovoljiti samo kombinacijskim naslovom, ali ovaj put sve osim ukupne pobjede u Svjetskom kupu je neuspjeh. Pripreme su odlično odrađene na Hintertuxu, a i Kostelićev tim je nikad jači. Iz Fischera je stigao serviser Leo Mussi, a legendarni talijanski spustaš Kristian Ghedina s Ivicom radi na brzim disciplinama. U novu sezonu "Profesor" će ući i s novim kombinezonom.

"Zdrav sam i to je najbitnije. Odlično smo trenirali. Prioritet nam je Svjetski kup, a u siječnju ćemo odlučiti u kojim disciplinama ćemo nastupiti na Svjetskom prvenstvu", najavio je Ivica novu sezonu za koju kaže da je "posljednji lov na Svjetski kup", budući da će sljedeće sezone prioritet biti olimpijsko zlato, jedino koje mu nedostaje.

Hrvatsku mušku reprezentaciju činit će i "starosjedioci" Natko Zrnčić Dim i Dalibor Šamsal, dok će prve bodove tražiti mladi Filip Zubčić, Istok Rodeš i Matej Vidović.

FIS nikad velikodušniji

U sezoni 2012/13 FIS će skijašima isplatiti malo manje od 6 i pol milijuna eura. Zanimljivo, žene će više zaraditi ako gledamo broj utrka. Za 33 nastupa dobit će 3.1 milijun, dok će muškarci podijeliti 3.2 milijuna, ali u rasporedu imaju i dvije utrke više.

Kao i obično, najviše novca se dobija za trijumf u slalomu i spustu u Kitzbuhelu. Pobjednici će dobiti po 70 tisuća eura.

Nove skije podijelile skijaše

FIS je promijenio pravila o dužini i širini skija. Sada će skijaši imati duže, ali uže skije, a sve u cilju da se smanji broj ozljeda. Jedino će kod slalomaša dimenzije skija ostati iste.

"Imam osjećaj da sada skije više rade ono što ja želim", rekao je o novim skijama Kostelić, ali njegovo mišljenje ne dijeli Nijemac Felix Neurether.

Najbolji njemački skijaš za "brutalne bolove u leđima, jake kao nikada ranije" okrivio je FIS i nove skije. Neurether će upravo zbog tih bolova propustiti veleslalom u Soldenu.

Maze lovi Vonn

Nova sezona u ženskom skijanju počela je pobjedom Tine Maze. Slovenka je tako najavila napad na nedodirljivu Lindsey Vonn. Amerikanka je s 53 pobjede na trećem mjestu vječne ljestvice, a u ovoj sezoni mogla bi i do samog vrha. Zaostaje devet pobjeda za legendarnom Austrijankom Annemarie Moser-Proll.

Vonn je i dalje veliki favorit za globuse u spustu i supervelesalomu. Slalomski globus trebao bi ostati u rukama Austrijanke Marlies Schild, dok će se za veleslalomski boriti prošlogodišnja osvajačica Njemica Viktoria Rebensburg i Maze.

Žensku hrvatsku reprezentaciju predvodi Sofija Novoselić, a debitirat će i Saša Tršinski i Andrea Komšić.

Može li Ivica konačno postati sljemenski kralj?

Zagreb će i ove godine ugostiti najbolje svjetske skijaše i skijašice. Četvrtog dana 2013. godine žene će voziti slalom, a dva dana kasnije u istoj disciplini natjecat će se muškarci.

Kosteliću je neostvarena želja pobjeda na domaćoj stazi. Nekoliko puta je bio blizu, jako blizu. Na stazi gdje je napravio prve skijaške korake drugo mjesto je osvojio 2008., 2009. i 2011. godine. Ipak, najbliži pobjedi bio je prošle sezone. Ustvari, pobijedio je, ali to suci nisu primijetili.

Hirscher je slavio iako je "haklao" vrata, a i drugoplasirani Neureuther je isto učinio. Obojica su prošli nekažnjeno i Kosteliću je pripalo posljednje mjesto na postolju i veliko razočarenje.

"Trebao je i Neureuther biti diskvalificiran u Zagrebu, ne samo Hirscher, što znači da sam ja pobjednik! To je samo jedna utrka, koja je prošla i proći će mnoge, ali sramota će ostati zauvijek i neće se moći izbrisati", izjavio je tada utučeni Kostelić. 

U novu sezonu bez Cuchea, Pallandera i Paerson

Skijanje se oprostilo od Didiera Cuchea. Jedan od najboljih švicarskih skijaša u povijesti nikada nije osvojio Veliki kristalni globus, ali je obilježio jednu eru u skijanju. Godinama je bio kralj brzih disciplina, a u mirovinu je otišao s 22 pobjede u Svjetskom kupu i naslovom svjetskog prvaka iz Val d`Iserea 2009. godine.

Prošla sezona bila je posljednja za još jednog svjetskog prvaka. Finac Kalle Palander nije se uspio vratiti na stazu nakon operacije koljena. Karijeru je završio s četrnaest pobjeda.

I žensko skijanje doživjelo je veliki udarac odlaskom Anje Paerson. Šveđanka, čiju je karijeru obilježila borba s Janicom Kostelić, oprostila se nakon četrnaest sezona uz dva Velika kristalna globusa i šest olimpijskih medalja.

Otvaranje skijaške sezone za muškarce počinje 28.10. u 9.30. Kostelić će na stazu, na kojoj je prošle sezone osvojio peto mjesto, krenuti 17. iz startne kućice, a kao 68. debitirat će Zubčić.

Svjetsko prvenstvo održat će se od 4. do 17. veljače u austrijskom Schladmingu. Kostelić iz 2003. ima svjetsko zlato u slalomu, a prije dvije godine osvojio je broncu u superveleslalomu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.