"Poraz kao pobjeda": Cedevita propustila srušiti prvaka Europe!

KOŠARKAŠI Cedevite u 4. kolu Eurolige u Ateni su poraženi od aktualnog prvaka Europe Olympiacosa sa 79:77.

Pred oko tri i pol tisuće gledatelja u Areni mira i prijateljstva u Ateni Cedevita je odigrala najbolju utakmicu u debitantskoj sezoni u Euroligi. Nakon tri poraza (Žalgiris, Efes, Armani), momčad Božidara Maljkovića bila je na korak do trijumfa protiv aktualnog prvaka Europe Olympiacosa.

Dva puta su gosti imali vodstvo u prvom dijelu utakmice, ali tek su ga u posljednjoj četvrtini uspjeli zadržati i nakratko pobjeći domaćima, ali u samoj završnici nisu imali dovoljno snage i koncentracije za pobjedu. Na krilima raspoloženog Spanoulisa (21 poen), koji za prvih četrnaest poena nije promašio šut, Printezisa (14 p) i s crte nepogrešivog Papanikolaoua (12 p) Grci su odnijeli pobjedu u dramatičnoj završnici.

Maljković: Nitko ne voli poraze, ali ovaj nam daje optimizam

"Ovaj poraz je za nas kao i pobjeda. Namučili smo prvaka Europe do posljednje sekunde. Naš osnovni problem bio je 18 ofenzivnih skokva Olympiacosa, iako smo na tome radili. No, ovo je poraz koji nam daje povjerenje, prvi put imamo zdrave igrače, čekamo kao ozeblo sunce Marka Tomasa. On ima ono što mi nemamo. Nitko ne voli poraze, ali dobili smo optimizam pred utakmice u ABA ligi", rekao je Božo Maljković nakon utakmice.

Najbolji je u dresu Cedevite bio Miro Bilan sa 16 koševa, Lukša Andrić dodao je 15, a Francuz Gelabale 11. Green je dao devet poena, Šuput osam, a Wright sedam uz šut 3/9 za dva i 0/3 za tri poena.

Tijek utakmice

Prva četvrtina

Umjesto paklene atmosfere u atenskoj dvorani "Mira i prijateljstva" hrvatskog su predstavnika dočekale poluprazne tribine. Papanikolaou je otvorio utakmicu tricom za grčku momčad nakon minute igre. Šuput i Wright su izjednačili, a Miro Bilan doveo je Cedevitu u vodstvo na 3:5. Spanoulis je tricom vratio vodstvo, isti je igrač uz koš Printezisa povećao prednost, ali Bilan je dodao još dva koša za 11:9. Spanoulis je najbolji u prvoj četvrtini sa četrnaest koševa, bez ijednog promašaja, postavio je 21:12 nakon sedam minuta. Lukša Andrić smanjio je zaostatak na -6.

Druga četvrtina

Ilievski i Andrić smanjili su zaostatak na početku druge četvrtine, Acie Law pogodio je tricu za domaće, Gelabale i Wright uzvratili, a Andrić četiri minute do kraja poluvremena izjednačio na 31:31. Bilan je zabio za novo vodstvo gostiju, Pero Antić za Grke je zabio koš i tricu, a slobodnjaci Papanikolaoua donijeli su Olympiacosu 42:35 na poluvremenu.

Treća četvrtina

Green i Andrić otvorili su koševima za 42:40, Hines je povećao prednost europskih prvaka, a Green i Gelabale smanjili na 49:47. Imala je Cedevita priliku treći put doći u vodstvo tri minute prije kraja, ali Maljkovićevi igrači propustili su realizirati tri prilike. Perperoglou i Hines te Bilan i Šuput postavili su 56:53 za domaće uoči posljednjih deset minuta.

Četvrta četvrtina

Car i Šuput u prvih su minutu i pol okrenuli rezultat u korist Cedevite na 58:56, a domaći su zvali time-out. Green je tricom osigurao gostima +5. Hines je prekinuo seriju gostiju, a Bilan i Wright uzvratili za 58:65, da bi Spanoulis tricom smanjio na 61:65, pet i pol minuta prije kraja utakmice. Fantastični Grk asistirao je za tricu Sloukasa, a Gelabale je Cedevitu odveo na 64:68. Spanoulis je iz slobodnjaka smanjio, a s iste linije izjednačio je Papanikolaou na 68:68 tri i pol minute prije kraja. Printezis je doveo domaće u vodstvo +2, Suton izjednačio na 70:70, a Gelabale vratio nadu gostima košem za 72:70 minutu i 40 sekundi do kraja. Olympiacos je bio u napadu, a pod prekršajem je izjednačio Slouskas, a iz slobodnog bacanja zabio za vodstvo 75:74, pola minute do kraja. Napad Wright nije uspio realizirati, Papanikolau je zabio dva bacanja za 77:74. Dvanaest sekundi je preostalo za napad Cedevite, Suton je pogodio bacanje, Sloukas dodao još jedno za svoju momčad, a Suton postavio konačnih 79:77.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.