Počelo suđenje Hajdukovim direktorima s kraja 90-ih! Uskoro svjedoče Fiorentini, Deranja, Bilić...

Foto: Index 

U SPLITU je konačno počelo suđenje i u četvrtom predmetu vezanom za Hajduk koji se odnosi na poslovanje s kraja 90-ih. Svi optuženici, Željko Kovačević, Petar Reić, Ivan Zelić, Velimir Strinić, Ivo Šurjak i Ivan Maršić tvrde da nisu krivi. Obrane će iznijeti na kraju suđenja. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tereti ih za štetu u Hajduku od 1,8 milijuna kuna te štetu u državnom proračunu veću od stotinu milijuna kuna.

Sakrili i uništili dokumentaciju?

Bivši predsjednik Upravnog odbora Kovačević i bivši direktor Reić terete se da su oštetili Hajduk za 950 tisuća kuna. Reić je koncem listopada 1997. godine preuzeo 300 tisuća DEM od Brace Vujčića, predstavnika agencije  UFA Hamburg na ime ugovora kojeg je Hajduk zaključio s agencijom o pravu prijenosa međunarodnih utakmica. Kovačević i Reić terete se da su od blagajnika Duje Bilića zatražili da im bez ikakvog osnova isplati 950 tisuća kuna. Radi prikrivanja su u travnju 2000. godine zatražili od Bilića da im preda dokumentaciju koja se odnosi na isplatu i uplatu tih sredstava pa su je uništili ili sakrili. Biliću su naložili da evidentira da je UFA uplatila svega 50 tisuća DEM. 

Krivotvorili odluke?

Direktora stadiona Velimira Strinića terete da je potaknuo Kovačevića da mu se u dva navrata tijekom svibnja 1998. godine isplati 25 tisuća DEM. Novac je isplaćen bez osnova, a Strinić ga je zadržao tako da je Hajduk oštećen za 133 tisuća kuna. Radi prikrivanja je Kovačević napisao dva naloga blagajni u kojima je neistinito naveo da je Upravni odbor Hajduka donio odluke o isplati kao naknadu Striniću za putne i osobne troškove oko organizacije utakmica i prihvata sudaca.

Nisu plaćali poreze, šteta 100 milijuna kuna

Direktore Reića i Ivana Maršića, Kovačevića i financijskog direktora Ivana Zelića terete da na prihode od transfera igrača nisu obračunavali i plaćali poreze, čime su Hajduku na štetu državnog proračuna i proračuna jedinice lokalne uprave i samouprave pribavili protupravnu imovinsku korist veću od 100 milijuna kuna.

Isplate bez osnova

Maršića terete da je u travnju i svibnju 1999. godine bez odluke Upravnog odbora i bez ikakvog pravnog osnova naložio blagajniku Biliću da mu iz "crne devizne blagajne" isplati i preda 175 tisuća DEM. Radi prikrivanja, Maršić je sačinio potvrdu da je igračima Zvonimiru Deranji i Mati Biliću isplatio 100 tisuća i 75 tisuća DEM za rješavanje privatnih problema pa je tako oštetio Hajduk za 650 tisuća kuna.

Ivo Šurjak tereti se da je u svibnju 1999. godine, obavljajući poslove sportskog direktora, naložio Maršiću da mu isplati iznos od 20 tisuća DEM, čime je Hajduk oštećen za 76 tisuća kuna.

Na iduću raspravu bit će pozvani igrači, blagajnik, tajnica, direktor...

Sudac Zoran Matulović raspravu će nastaviti saslušanjem svjedoka. Pozvat će Matu Bilića i Zvonimira Deranju, blagajnika Duju Bilića, bivšeg direktora Fredija Fiorentinija, tajnicu Vjeročku Mikulandru...

Optužnicu je Državno odvjetništvo najprije diglo 2003. godine, no sud je predmet vratio u dopunu istrage koja se okončala 2008. godine. Optužnica je konačno vraćena na sud 2012. godine. Suđenje je tek sada započelo...   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.