Ovo su najveće zvijezde koje ćemo gledati na Euru

Foto: HRS

ONI se bave jednim od najtežih fizičkih sportova na svijetu. Rukometaši često idu preko granica svojih mogućnosti. Od 12. do 28. siječnja u Hrvatskoj ćemo gledati najbolje rukometaše svijeta. Predstavljamo najveće zvijezde rukometnog Eura. 

  
NIKOLA KARABATIĆ
 
Država: Francuska
 
Godine: 32
 
Trenutačni klub: PSG
 
Možda je i najkompletniji rukometaš svih vremena. S reprezentacijom Francuske osvojio je sve što se može osvojiti. Čak je tri puta proglašen najboljim rukometašem svijeta (2007., 2014. i 2016.). U seniorskoj reprezentaciji Francuske je od 2002. godine, a do danas je osvojio dva olimpijska, četiri svjetska i tri europska zlata. Uz brojna individualna priznanja, jedan je od najtrofejnijih sportaša u povijesti.
 
Otac mu je Hrvat, a majka Srpkinja. Mogao je igrati za Hrvatsku ili Srbiju, ali odabrao je Francusku. Tamošnja javnost ima veliko poštovanje prema njemu, jedan je od omiljenih sportaša u zemlji. Rivalstvo između njega i Ivana Balića podiglo je rukomet na višu razinu. Bilo je velikih rukometaša i prije njih, no nikada u isto vrijeme nisu živjela i igrala dvojica takvih rukometaša kao što su Ivano i Nikola.





MIKKEL HANSEN
 
Država: Danska
 
Godine: 30
 
Trenutačni klub: PSG
 
Smatra se jednim do najboljih danskih rukometaša u povijesti. Proglašen je za najboljeg rukometaša svijeta 2011. i 2015.  godine. Za Dansku je debitirao 2007. godine protiv Švedske i u 11 godina provedenih u dresu reprezentacija došao je do titule najboljeg danskog rukometaša u posljednjih deset godina.
 
Od brojnih individualnih priznanja svakako treba izdvojiti da je bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 2011. godine, dva puta je bio najbolji strijelac i u Ligi prvaka (2012. i 2016.).
 
U dresu danske reprezentacije osvojio je zlato na Olimpijskim igrama 2016. godine i zlato na Europskom prvenstvu 2012. u Srbiji. Uz to ima i dva svjetska srebra te jedno europsko.




KIRIL LAZAROV
 
Država: Makedonija
 
Godine: 37
 
Trenutačni klub: Nantes
 
Ponajbolji desni vanjski svijeta već dugi niz godina. S 37 godina na leđima jedan je od veterana na prvenstvu. U 160 nastupa za reprezentaciju upisao je više od 1200 golova. Najbolji makedonski rukometaš u njihovoj povijesti i najveća makedonska sportska zvijezda. Na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Hrvatskoj 2009., Lazarov je srušio rekord po ukupnom broju golova na nekom prvenstvu te postavio novi - 92 gola. Rekorder je i na europskim prvenstvima, sa 62 gola na jednom turniru. U karijeri je postigao više od tisuću golova u Ligi prvaka.
 
U reprezentaciji je od davne 1997. godine, a u bogatoj karijeri igrao je za Zagreb, Veszprem, Atletico Madrid i Barcelonu. Trenutno je član francuskog Nantesa.




 
LUKA CINDRIĆ
 
Država: Hrvatska
 
Godine: 24
 
Trenutačni klub: Vardar
 
Drugi Hrvat na popisu najvećih zvijezda na Euru u Hrvatskoj. Imao je nevjerojatan rukometni put. Prije četiri godine igrao je za Karlovac, a danas je u redovima aktualnog europskog prvaka Vardara. Trebao je biti nogometaš, bio je veliki talent. S 14 godina dobio je poziv zagrebačkog Dinama, ali u dogovoru s obitelji odlučio je da je prerano za to. No kako mu je otac rukometni trener, prva ljubav mu je ipak bila rukomet. Rukometni stručnjaci govorili su da Cindrić neće uspjeti u rukometu jer je nizak, ali sadašnji izbornik reprezentacije Lino Červar jedan je od rijetkih koji je vjerovao u njega. Prepoznao je njegov talent i doveo ga iz Karlovca u redove Metalurga. 
 
Nakon sezone u dresu Metalurga Cindrić je prešao u redove ljutitog rivala Vardara, postao je ubrzo jedan od glavnih igrača makedonskog prvaka, a u finalu prošlogodišnje Lige prvaka postigao je pogodak odluke protiv Barcelone i donio Vardaru povijesni naslov prvaka. Hrvatska s njim, Duvnjakom i Karačićem ima najbolje srednje vanjske na svijetu, to nije upitno.



LUC ABALO
 
Država: Francuska
 
Godine: 33
 
Klub: PSG
 
Jedno od najboljih desnih krila u povijesti rukometa. Za reprezentaciju je debitirao 2005. godine. U 220 nastupa upisao je više od 700 golova, što ga svrstava u najbolje strijelce u povijesti francuske reprezentacije.  Kao i njegov suigrač Nikola Karabatić, s reprezentacijom je osvojio sve što im je bilo ponuđeno, od olimpijskog zlata pa sve do svjetskog i europskog. 

Često je bio najbolji igrač u derbijima protiv Hrvatske. Redovno je na prvenstvima uvrštavan u najbolju sedmorku. Abalo je fenomenalan igrač s nestvarnim fizičkim predispozicijama.



UWE GENSHEIMER
 
Država: Njemačka
 
Godine: 31
 
Trenutačni klub: PSG
 
Kapetan njemačke rukometne reprezentacije. Zbog ozljede propustio je Europsko prvenstvo u Poljskoj 2016. godine, no i bez njega je Njemačka osvojila naslov prvaka. Ove godine s njim u momčadi su još jači. Za reprezentaciju je debitirao 2005. godine protiv Slovenije u Lemgu. Godine 2006. postao je juniorski prvak Europe s Njemačkom. Po mnogima je najbolje lijevo krilo svijeta.
 
Bio je najbolji strijelac Lige prvaka 2011. i 2017. godine. Bundesliga ga je 2011. proglasila najboljim igračem. U karijeri je 13 godina igrao za Rhein-Neckar Löwen, a prije dvije godine došao je u francuski PSG.




SANDER SAGOSEN
 
Država: Norveška
 
Godine: 22
 
Trenutačni klub: PSG
 
Možda i najpoznatije rukometno ime igrača do 23 godine. Za reprezentaciju Norveške debitirao je 2013. protiv Hrvatske. U samo pet godina izrastao je u jednog od vodećih igrača reprezentacije. Neodoljivo po igri podsjeća na hrvatskog rukometaša Domagoja Duvnjaka, osim toga igraju i na istoj poziciji (srednji vanjski). Debi na velikom natjecanju imao je 2016. na Europskog prvenstvu u Poljskoj. Norveška je na tom turniru osvojila četvrto mjesto, a Sagosen je uvršten u momčad turnira kao najbolji srednji vanjski. Godine 2015. poznati rukometni portal Handball-Planet.com proglasio ga je najboljim mladim rukometašem svijeta. U ljeto prošle godine prešao je iz danskog Aalborga u redove francuskog PSG-a.
 
Hrvatska je izgubila od Norveške 25:28 nakon produžetaka u polufinalu Svjetskog prvenstva u Francuskoj prošle godine, upravo je Sagosen s četiri pogotka na toj utakmici bio jedan od najboljih igrača Norveške, a fantastičnim predstavama kroz cijelo prvenstvo vodio je Norvežane do srebra. Hrvatska se u drugom krugu križa sa skupinom B te će gotovo sigurno igrati protiv Norveške, a Sander će biti jedna od glavnih norveških uzdanica na prvenstvu.



JULIEN AGUINAGALDE
 
Država: Španjolska
 
Godine: 35
 
Klub: Kielce
 
Na rukometnu scenu probio se 2009. u Ciudad Reala, odmah je dobio i poziv u reprezentaciju. Poznat je kao jedan od najboljih kružnih napadača na svijetu i ima stalno mjesto u najboljim sedmorkama. Aguinagalde je važan igrač za momčad u obrani i u napadu. Najopasniji je na liniji šest metara, s visokim postotkom realizacije. 
 
Najveći uspjeh u njegovoj karijeri uključujući naslov svjetskih prvaka osvojen sa Španjolskom 2013. je njegov pobjednički pogodak u finalu Lige prvaka 2016. u dresu Kielcea protiv Veszprema. Sa Španjolskom je osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu 2011. i Europskom prvenstvu 2014.


 
NIKLAS LANDIN


Država: Danska

Godine: 29

Klub: Kiel

Kapetan danske reprezentacije, prepoznatljivo lice na terenu i izvan njega. Niklas je izabran u najbolju sedmorku Bundeslige 2014., 2015. i 2017. godine. Landin je u više navrata pokazao da je ključan igrač Danske. Odigrao je značajnu ulogu u osvajanju olimpijskog naslova i srebrnih medalja na Europskom 2014. i Svjetskom prvenstvu 2013. godine.

Za reprezentaciju je debitirao 2005. godine. Uvršten je u najbolju momčad turnira na Olimpijskim igrama, a rukometni svijet smatra da je jedan od najboljih vratara svijeta u posljednjih deset godina.

DOMAGOJ DUVNJAK

 
Država: Hrvatska
 
Godine: 29
 
Trenutačni klub: Kiel
 
Vođa hrvatske rukometne reprezentacije. Jedan od najboljih hrvatskih rukometaša u povijesti. Igra na poziciji srednjeg vanjskoj, ali njegova kvaliteta ističe se i na lijevom vanjskom, gdje ga također možemo vidjeti da igra. Rukometni uzor mu je Ivano Balić, a Duletov stil igre neodoljivo podsjeća upravo na Balića, najboljeg rukometaša svih vremena.
 
Njegov transfer u Hamburg iz Zagreba 2009. godine učinio ga je najskupljim rukometašem svijeta. Proglašen je za najboljeg rukometaša svijeta 2013. godine. U karijeri je s reprezentacijom osvojio čak sedam medalja na velikim natjecanjima, od toga ni jedno zlato. Upravo zbog toga će na njemu biti najveći pritisak rukometne javnosti. Duvnjak je u najboljim rukometnim godinama, a vrhunac karijere definitivno bi mu bilo zlatno odličje oko vrata na Europskom prvenstvu na domaćem terenu.
 
Krasi ga nevjerojatan pregled igre te sjajna bočna pokretljivost pa je pogodan i u obrambenoj formaciji. 



 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.