Ovo je prava crna lista hrvatskog sporta

Foto: Getty Images, Guliver image, Hina, Pixsell, Moj Zagreb, HNL
Fotomontaža: Mihaela Kristić / Index.hr

PRAVA CRNA LISTA hrvatskog sporta, iako bi za sve "zaslužnike" dostajala tek Crna "knjiga", Indexova je kontra Mamićevim i policijskim zbirkama podataka, kojima se kršeći osnovna ljudska prava, nepodobni činitelji verbalnog delikta i svi koji remete idilu velikog vođe hrvatskog nogometa, odstranjuju sa stadiona i sporta, kako bi arene, tereni i momčadi bili ono što jesu - tek kulisa za obrtanje para, u kojoj navijači samo smetaju.

Indexovi novinari i sami znaju kako je biti na neustavnoj Crnoj listi, jer čak godinu dana jedino nama je na Maksimir bio zabranjen ulaz zbog "delikta argumentiranog stava". Osim navijačkog ogorčenja, Gazda ne voli slušati ili čitati novinarsku neugodnu istinu, pa nismo smjeli ući u službene prostorije i uskraćivano nam je ustavom zajamčeno pravo na rad. Ipak, nisu nas spriječili da uđemo na stadion, medijsku crnu listu zaobilazili smo kupnjom ulaznica i boravkom na tribinama, među glasnim navijačima, što uopće nije bilo loše, jer kao što ćemo podsjetiti u nastavku, do aktualnog buđenja novinarske svijesti i pronalaska "hrabrosti", velika većina "kolega" kukavički je šutjela.

Na našoj pravoj crnoj listi hrvatskog sporta svoje zasluženo mjesto pronašli su oni, ali i svi drugi koji su se o hrvatski sport ogriješili "riječju, mišlju, djelom i propustom", jer oni, iako ugledni građani, poduzetnici i javni djelatnici, puno više od šačice huligana osramotili su, ponizili hrvatski sport i zgadili ga onima koji su ga voljeli iskreno, bez zadrške i profiterstva.

ZDRAVKO MAMIĆ
 
Izvršni dopredsjednik Dinama i dopredsjednik HNS-a, najmoćnija je osoba u hrvatskom nogometu i njegova personifikacija. Zdravko Mamić frankensteinovski je produkt laboratorija hrvatskih vlasti koje zakonodavnim okvirom pospješuju njegov razvoj. Moralna kriza društva od jednog je trgovca i nasilnika napravila ikonu pop kulture. Povoljna politička klima omogućila je da gradski stadion Maksimir i javna okupljanja na njemu budu država u državi, neukus za odabranih 200 sretnih Dinamovih obitelji. Mamić je u potpunosti kriv za odnarođivanje Dinama, a na vlasti se održava privatizacijom javnog dobra i nakaradnim izbornim rotacijama glasova između Skupštine i IO-a kluba, prilikom čega biraju jedni druge.
 
Afere u koje je uključen maksimirski vazal su mnogobrojne. Od 2000., kada postaje član IO Dinama rastu njegova moć i samovolja kojima upravlja klubom s Maksimira, a iste se reflektiraju i na nacionalni nogometni savez. Od reprezentacije Hrvatske ubrzo je napravio momčad koju na Maksimiru gleda tek nešto više ljudi od Dinama. Od Dinama je, pak, uz pomoć brata sportskog direktora, i sina koji je za njega dilao igrače, napravio najgoru momčad u povijesti europskih kupova. 
 
Mamić je zakupac igračima koje doživotno okuje građansko-pravnim ugovorima (slučaj Eduardo). Manipulacijom sudjeluje u izbornim procesima HNS-anepoćudnim novinarima oduzima pravo na rad samovoljom ukida zakonom određenu vaučerizaciju, a više puta je osuđen zbog vrijeđanja novinara i javnih dužnosnika, čak i ministara u Vladi RH.
 
Nasilnik je koji je stadionu udario šefa riječke POE pred očima šefa zagrebačke policije Marijana Tomurada, na utakmici između Splita i Dinama provocirao gledatelje i izazivao nerede, da bi isto ponovio i na Poljudu. Manipulira navijačima i na šizofrene načine pribavlja njihovu naklonost. 
 
U najkraćim crtama, Zdravko Mamić ubojica je hrvatskog nogometa
 
DAVOR ŠUKER
 
Nije pitanje treba li smijeniti Davora Šukera. Vjerujemo da je fiktivni predsjednik HNS-a već ionako bivši. Pravo je pitanje što je Šuker uopće radio na čelnoj funkciji udruge HNS, najvišeg nogometnog javnog tijela koje "promiče i skrbi o hrvatskom nogometnom sportu, skrbi se o nacionalnim nogometnim ekipama te ga predstavlja u međunarodnim odnosima". Vjerujemo da to ne zna ni on sam. Šuker jest hrvatski brend, ali prilično je opasno kad čovjek njegovih kapaciteta to preozbiljno shvati. Fiktivni predsjednik HNS-a, spakiran je u inozemstvo uslijed krize u nogometu za kojeg je načelno zadužen. Jedini iskaz emancipacije otkako je na čelu HNS-a dao je šamaranjem već "mrtvog magaraca" Igora Štimca nakon debakla u Škotskoj. Rastrošan i bahat, na mjesto predsjednika HNS-a stiže u Mamićevom Bentleyju, kao adut u kampanji već onemoćalog Vlatka Markovića, koji o tome nema blage veze. Personifikacija je hohštapleraja i apsurda koji vlada hrvatskim nogometom. Predsjednik HNS-a predmet je sprdačine, od plakata sa splitske rive do Hrvatskog Sabora. Simpatizer ustaških lidera i ''kolekcionar'' numizmatike, sanja o mjestu u Izvršnom odboru Fifa-e.  Nije znao odgovoriti na pitanje kako će i kada smijeniti Zdravka Mamića, koji ga je vratio u hrvatski nogomet, pa će u međuvremenu iz nogometa vjerojatno nestati kao i mnoge druge gazdine lutke na koncu.
 
NIKO KOVAČ

Po strani sada što je Kovač još jedan hrvatski izbornik - Mamićev stipendist s dojmljivom kolekcijom košulja, on je na listi jer je dijelom odgovoran, iako se tome najtvrdoglavije opire, i za nacionalnu ligu. Ta odgovornost ne svodi se samo na rotiranje igrača, od kojih neki danas ne mogu biti ni zamjena u Lokomotivi. Pojedini članovi Kovačeve vrste za prvi poziv u A reprezentaciju doznali su preko "prijatelja koji je vidio na netu". Domaći nogometni "glamur" izbornika baš i ne privlači, iako je i po nekakvom HNS-ovom Kodeksu ponašanja sportskih djelatnika dužan štititi nogomet od negativnih utjecaja i širiti entuzijazam za igrom među igračima i navijačima. No, on se od rasprava radije sklanja na sigurnu udaljenost u Salzburg. Kovač je građanin Europe, kada ga pitate zašto ne živi u Hrvatskoj i popise kandidata objavljuje putem weba. Na treningu i na klupi voli se smatrati Nijemcem, a dok Gradski vrt skandira "Za dom spremni" pravi se Englez. Izbornik stranac.

DAMIR VRBANOVIĆ

Luj XIII je imao kardinala Richelieua, a Zdravko Mamić ima Damira Vrbanovića. Vladar iz sjene hrvatskog nogometa, uvije na braniku afera, nezamjenjiv je u tihoj borbi za zakonodavnu prednost, nekad Dinama, a danas HNS-a. Diplomirani pravnik pri vrhu je hrvatskog nogometa od njegovih početaka. Zapanjujuća je bila brzina kojom se ''consigliere'' uspinjao u hijerarhiji u hrvatskom nogometu. 1993. postaje voditelj pravnog odjela HNS-a, 1996. postaje izvršni direktor Tuđmanove Croatije, 2003. stupa na čelo Udruge prvoligaša, a iste je godine imenovan za dopredsjednika HNS-a. U srpnju 2012. postaje izvršni predsjednik HNS-a.
 
Marljivo "čisti" za gazdom i vodi nogometni savez umjesto predsjednika u egzilu. Mamić ga se ne odriče jer je dovoljno mudar da to ne napravi. Slušajući diplomata Vrbu s kolikim žarom opravdava Šukerov "bijeg" iz Hrvatske usred neupamćene krize, neupućeni su se sigurno zapitali što jednom nogometnom predsjedniku, osim zdravlja i obitelji, može biti važnije od rasula u tom nogometu. No, možda su se i čudili kako jedan tako učen i umiveni legalist poput Vrbanovića, koji je neokrznut izašao iz svih afera, u jednoj rečenici dva puta grubo pogriješi i dislocira Šukera. Bangkok, London, službeno, privatno.... Naravno da se Vrbanović nije zabunio slučajno, njemu se to ne može dogoditi. Šukera su u inozemstvo spakirali da im dodatno ne našteti.

Također, u anale je ušla i Vrbanovićeva rečenica dok je bio direktor Dinama: ''Još nismo odlučili hoće li Lokomotiva u prvu ligu''.

IZVRŠNI ODBOR HNS-a = HDZ

HNS-u po hitnom postupku treba depolitizacija! Nogometna vlada sastoji se praktički od članova iste stranke koji su više-manje unisoni u svojim stavovima. FIFA i UEFA čak i u upozorenju HNS-u ukazuju na to da savezi koji su članovi europske i svjetske nogometne organizacije, ne smiju biti predmet "neumjesnih uplitanja" državnih tijela i samim tim, politike.
 
 
Mnogi od njih zahvaljujući tome obnašaju i funkcije u tijelima gradske, lokalne ili regionalne (županijske) uprave, što nam govori koliko je zapravo Hrvatski nogometni savez, ali i hrvatski sport općenito "neovisan o politici".
 
SDP
 
1. IVO JOSIPOVIĆ Prostituira se uz nogomet isključivo u svrhu kampanje i fotografiranja s Michelom Platinijem. Irelevantan za nogomet u svakom pogledu. Osim možda kada je u pitanju pobjeda u stolnom nogometu nad ljudima koje plaća. U jeku posljednjih zbivanja ustvrdio da HNS stvara huligane vlastitim neradom. S druge strane, zaboravlja kako se gomila moć u rukama HNS-ovih vladara i tko stvara huligane u odijelima. Taj dio ne označuje spornim, osim kada u kampanji mora reći da na Maksimir ne dolazi zbog srama. 

2. ARSEN BAUK Ministar uprave nije uredio stanje sportskih udruga. Izmjenama zakona tek je ostavljena mogućnost da se one reguliraju posebnim pravilnicima, ali ne nužno i razrađuju uvjeti djelovanja takvih udruga sukladno Zakonu o udrugama kao općim zakonom. Građanska udruga Dinamo, jedan od najvećih hrvatskih izvoznika, Bauku pred nosom glumi neprofitnu organizaciju. 

3. IVO BALDASAR Gradonačelnik Splita, koji u rukama drži i udio vlasništva Hajduka, populistički pristupa problemima splitskog kluba. Iskazao se u godinu i pol dana mandata u zapošljavanju podobnih kao malo koji njegov prethodnik. Tu je i afera s natječajem za Turističku palaču donatoru kampanje Stipi Mađoru, što je zainteresiralo i Državno odvjetništvo, odnosno, USKOK. Baldasara istražuju i zbog trgovanja utjecajem, i to upravo zbog brojnih zapošljavanja. Okupljenima na otkrivanju spomenika HOS-ovoj bojni čestitao je pobjedu nad antifašizmom, i za to pobrao aplauz. Ustvrdio je kako je riječ o lapsusu.

TOMISLAV MARČINKO

Dinamov dežurni zastrašivač novinara. Član uprave GNK Dinamo, direktor za odnose s javnošću i vjerojatno najeklatantniji primjer svega onoga trulog u što se nekadašnji ponos Purgera pretvorio u posljednjih dva desetljeća. Oličenje je Dinama kao Mamićeve i Tuđmanove prćije.
 
Marčinkov zadatak je po svaku cijenu, bez srama i stida u javnosti davati legitimitet gazdi i ne birajući pritom sredstva. 
 
Koliko dobro Marčinko savjetuje upravu, svjedoči i njegov pokušaj opravdavanja Mamićevog gadljivog verbalnog napada na ministra Jovanovića, kada ga je "opravdao"  ovim riječima: "Pitajte u Njemačkoj može li ministar obrazovanja ili obrane biti Francuz, ili u Srbiji Albanac, u Grčkoj Turčin..." Bilo je to previše čak i za Mamićev Dinamo, koji se priopćenjem ogradio od Marčinkovih riječi.  
 
ANTE KULUŠIĆ
 
Korupcija je u HNL-u institucionalizirana, kazala je obrazlažući presudu Željku Širiću sutkinja Gordana Mihaela Grahovac, no Hrvatski nogometni savez u ovom slučaju nema sluha za djelovanje institucija. Oni očito smatraju da je krivnja za potrebe plaćanja poštenog suđenja isključivo individualna, obzirom da u sudačkoj komisiji i danas sjede ljudi koji su bili Širićevi pobočnici. Među njima je i Ante Kulušić, kojeg je za svog dopredsjednika birao Davor Šuker.
 
 
TOMISLAV SVETINA, direktor GNK Dinamo
 
Direktor Dinama, još jedna pravna barikada kluba, posljednjih dana žustro opravdava apsurdno provođenje zakona o navijačima.  Klub ne brani samo od navijača, već i od novinara. Raspitivao se tko je Indexovom novinaru kupio ulaznicu za Dinamo pod tuđim imenom, dok je Indexovoj sportskoj redakciji bio zabranjen pristup gradskom stadionu i uskraćeno pravo na rad. 
 
 
VEDRAN MORNAR
 
Da je Ministar sporta vjerojatno se sjetio tek onda kad mu je prošli tjedan gradonačelnik Splita Ivo Baldasar najavio da stiže u Zagreb na nekakav sastanak s delegacijom ''ustalog'' Splita. Odgovoran za profesionalni nogomet koji se urušava. Sjajno obrazloženje ministrove pozicije primili smo ovih dana od Nogometnog sindikata:
 
"Potaknuti izjavom Ministra znanosti obrazovanja i SPORTA u kojoj se u pita: "Je li profesionalni sport domena Ministarstva znanosti, obrazovanja i SPORTA?" te njegovom konstatacijom kako su za profesionalni sport nadležni Ministarstvo financija te organi javnog reda i mira, primorani smo očitovati se. Sve što se upravo događa posljedica je sustavnog zanemarivanja problema, kontinuiranog prebacivanja odgovornosti te na koncu ne poduzimanja nužnih mjera. Upravo je to ono što je ministar prezentirao.

Prebacivanjem odgovornosti potiče se nepravda, a inertnim pristupom koji ide za tim da se stvari riješe same od sebe stvaraju se uvjeti za kaos. Vidimo da je prilično opasno ostaviti narodu da radi ono što trebaju činiti državne institucije. Takvo stanje vodi u dodatne podjele i stvara potencijalno pogibeljne situacije.

Podsjećamo ministra kako 59 nogometaša ima blokirane račune zbog neprihvatljivog statusa samostalne djelatnosti. Status samostalne djelatnosti znači kako je profesionalni sportaš svoje obveze prema državi u vidu poreza te plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje dužan plaćati pravovremeno. Realnost je da mnogi nogometaši igraju, a ne primaju naknadu te nemaju mogućnosti redovito podmirivati svoje obveze prema državi. Tada ulaze u dužnički začarani krug jer im država na dugove obračunava kamate od 15%"
 
SUDAČKA KOMISIJA HNS-a
 
Korupcija u HNL-u je institucionalizirana, ustvrdila je to sutkinja Županijskog suda u nepravomoćnoj presudi Željku Širiću i ostalima, zbog primanja mita za sudačke usluge. U ovom slučaju HNS nije slijedio poruku institucija, čije djelovanje rado poziva onda kada to smatraju poželjnim. HNS smatra da krivnju treba individualizirati, iako je koruptivno djelovanje ustanovljeno na razini institucije. U sudačkoj komisiji, međutim, i danas sjede ljudi koji su sekundirali Širkanu: Dušan Kukić,  Ante Kulušić, Dragutin Vuk i Božo Mamić. Vrbanović tvrdi da je lagalist i da je riječ o teškim optužbama, dok osuđujuće presude nisu ni pravomoćne. 
 
ARBITRAŽNI SUD

Pri HNS-u djeluje i Arbitražni sud, koji odlučuje o sporovima u okviru nogometnih transfera. Na čelu Arbitražnog suda je Ivica Veselić, sudac zagrebačkog županijskog suda, čiji je šef gore obrađeni Mamićev intimus Ivan Turudić. Arbitrima HNS-a pridružuje se i Jasna Smiljanić, uskočka sutkinja koje sa Zdravkom Mamićem "pije kavu jer je zgodan", što je potvrdila u izjavi za Index. Marjan Miletić, sudac Županijskog suda u Splitu i Nika Grospić-Ivasović, sutknjia Općinskog suda u Zagrebu, također rade za HNS, a prema napisima dijela medija, za to primaju i novčane naknade. Index potvrdu tih tvrdnji čeka od Državnog sudbenog vijeća, od kojeg smo zatražili uvid u imovinske kartice navedenih sudaca. Također, od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zatražili smo tumačenje njihove pozicije.
 
 
RANKO OSTOJIĆ
 
Dok je bio u opoziciji žustro je branio prava navijača, no dolaskom na čelo policije, utišao se. Predugo je promatrao apsurdno provođenje Zakona o navijačima. Ostojić je radije krenuo u pojedinačni, pisani obračun s novinarima koji su mu postavljali za njega neugodna pitanja o benevolentnosti države spram Zdravka Mamića te policijskim snagama angažiranima oko Dinamove utvrde. Ostojić se u maniri nezrelog tinejdžera odlučio svađati s novinarima putem društvenih mreža i sms poruka.
 
IVAN TURUDIĆ
 
Ivana Turudić mediji, a još više on samog sebe, reklamiraju kao glavnog antikorupcijskog suca u Hrvatskoj. Ovaj virovitički ljubitelj nogometa uz to je i veliki prijatelj sa Zdravkom Mamićem, s kojim se često nalazi na kavama.
 
Ne bi nas to bilo briga, niti bi nas se ticalo, da prije tri godine nismo objavili snimke njihovog druženja nastale u vrlo zanimljivim okolnostima. Intimiziranje najmoćnijeg hrvatskog suca i jednako važnog nogometnog dužnosnika, dodatno dobija na težini ako znamo da Ivan Turudić, kao predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, određuje kojem sucu ide koji predmet, pa tako i onaj u tada (ali i danas) aktualnom slučaju Širić i Djedović, jer USKOK-ova istraga zbog korupcije i organiziranog kriminala u hrvatskom nogometu, vodila se pred Županijskim sudom u Zagrebu. Kao i za tko zna koliko još suđenja zbog kriminala u nogometu, do kojih će (nadamo se) doći. Turudić, osim što određuje suca u slučaju nogometnog podzemlja, može samim tim utjecati na suca i na predmet, odnosno u kojem će smjeru istraga ići, a dostupne su mu informacije iz spisa, kao i dokazi i iskazi svjedoka. Ovo sve napominjemo zato što je Mamić itekako zainteresiran za slučajeve pod nadležnošću čovjeka s kojim se redovno nalazi u srdačnom razgovoru i druženju. Tako da njihova kafenisanja, obzirom na aktere i trenutak, nikako nemaju istu težinu kao tisuće ostalih na kojima se bistre kojekakve teme.
 
KRUNOSLAV BOROVEC
 
Javnost je sablaznio nedavnim nastupom u televizijskoj emisiji "Otvoreno", kada je izjavio kako zakon (govoreći o primjeni Zakona o sprječavanju nereda na sportskim borilištima) ne vrijedi jednako za sve, jer se, pokazuje nam to praksa s tribina i stadiona, navijači za njihova nedjela kazneno procesuiraju prema Zakonu "o navijačima", dok je za ugledne sportske djelatnike (Zdravko Mamić) rezervirana lights, prekršajna verzija. Borovec se također istaknuo braneći neobranjivo, navijačke Crne liste, točnije protuustavnost članka 32. stavka 7 Zakona o navijačima, kojim se organizatorima utakmica dopušta da na osnovu diskrecijskog prava i subjektivne procjene, ne dopuste ulazak na tribine navijačima koji su se "ranije protupravno ponašali", odnosno već okajali svoje grijehe, ali i onima koji ništa nisu skrivili, ali je organizator odlučio ne pustiti ih na stadion jer jesu ili bi mogli skandirati protiv onih koji to ne žele slušati.
 
MARIJAN TOMURAD
 
Načelnik PU zagrebačke 2006. - 2008., smijenjen s tog mjesta zbog niza propusta, afera, porasta kriminala i pogoršanja stanja sigurnosti u Zagrebu.   Stalni gost lože Mamićevog Dinama u vrijeme obnašanja važne funkcije, ali i putnik s Dinamom po Europi, posebno se istaknuo nakon povratka Plavih iz Amsterdama, poslije velike pobjede nad Ajaxom u jesen 2007. Jedno od najpoznatijih javnih divljanja Zdravka Mamića; urlanje protiv "zavedenih Srba i Muslimana", te striptiz nasred aerodromske zgrade koji je uslijedio, Tomurad je uveličao tako što je Mamiću pomogao da se samo u gaćicama spusti s "podija", nakon čega ga je poljubio, zagrlio i izveo s aerodroma! Kako bi itko od navijača prošao da tako nešto izvede na Plesu ispred načelnika PU zagrebačke? Godinu ranije, Tomurad i njegov pomoćnik za temeljnu policiju Mihael Varga, gledaju kako Zdravko Mamić u loži Maksimira šamara načelnika riječke POA-e (protu obavještajne agencije) Nikolu Mandekića. Tadašnji ravnatelj POA-e Tomislav Karamarko ogorčeno je komentirao da prva dva čovjeka zagrebačke policije zbog kukavičluka i pasivnosti u ovom slučaju "treba poslati za pozornike na Palagružu". Kako bi načelnik i njegov pomoćnik reagirali da je netko od policajca promatrao napad navijača na policajca? Tomurad se nakon umirovljenja zbog zdravstvenih tegoba, reaktivira u politici i preko liste Milana Bandića postaje predsjednik vijeća gradske četvrti Sesvete. Također, dobiva mjesto u Skupštini Mamićevog Dinama, prestižnom "tajnom društvu" (jer iz GNK Obiteljskog odbijaju objaviti sastav) Još jedna zanimljiva podudarnost: Njegov sin Vedran nakon samo jedne sezone suđenja u Drugoj HNL, dolazi na listu talent programa najvišeg ranga.
 
POLICIJSKI NAČELNICI
 
Dražen Vitez Zamjenika ravnatelja policije za opću sigurnost
 
Tonči Radibratović Načelnik PU dubrovačko-neretvanske

Neven Paškalin Načelnik PU zadarske 

Ivica Kostanić Načelnik PU šibensko-kninske

Krunoslav Borovec Načelnik uprave policije. ... jer su na utakmici Hajduk - Dinamo u ožujku 2014. udobno zavaljeni i sa smiješkom gledali divljanje Zdravka Mamića po loži Poljuda i njegovu tučnjavu s Ivom Begom, bez da su išta poduzeli.
 
SANDI ŠOLA 
 
Aktualni predsjednik HRS-a prošle je godine uhićen zbog sumnji u malverzacije i teške gospodarske prijevare u Karlovačkoj banci. Sumnja se da je zajedno s majkom Marijom i bratom Petrom iz Karlovačke banke izvukao oko 200 milijuna kuna
 
JOSIP ČOP
 
Desna ruka Zlatka Mateše i jedan od glavnih kamena spoticanja na relaciji HOO i MZOS. To je potvrdio bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji je prošle godine rekao da "Čop bahatim ponašanjem stvara nesporazume". Isto tako, Jovanović je Čopa, čija je plaća od oko 20 tisuća kuna također financirana iz proračuna, okrivio da štiti svoje interese, a ne interese sportaša. 
 
ZDESLAV BARAČ

Neven Barač široj javnosti je najpoznatiji kao jedan od aktera čuvene afere skraja 90-ih poznate kao "Dubrovačka banka". Bila je to afera koja dobrano uzdrmala temelje tadašnje HDZ-ove vlasti, dobrim je dijelom utjecala na njeno rušenje, a baš je Barač bio taj, koji je u to vrijeme najmoćnijeg političara u državi, Ivića Pašalića, prokazao kao ''petog ortaka'' te ga pretvorio u političkog marginalca.

Međutim, sve ono što je Barač hvalevrijedno napravio u tom slučaju, izbrisao je sudjelovanjem u bezbrojnim aferama koje su hrvatsku odbojku dovele na rub egzistencije.

Otkako je samostalne Hrvatske niti u jednom sportu nije bilo toliko afera koliko u odbojci. Sjajni rezultati iz 90-ih ( tri uzastopna srebra odbojkašica na EP-a te final-four odbojkaša zagrebačke Mladosti u Kupu prvaka) vrlo brzo su prebrisani godinama katastrofalnog poslovanja u odbojkaškom savezu, koji je kulminaciju dosegao u 2000-im kad su nam i muška i ženska reprezentacija dosegle dno, a sam Savez je na kraju otjeran u stečaj, a umjesto njega stvorena je Odbojkaška udruga, kojoj je na čelu opet  Barač, no ovaj put njegov sin Zdeslav.

Kao "vječni" predsjednik Saveza na čelne pozicije instalirao je vlastite sinove, a Zdeslav je preuzeo očevo mjesto. Zbog nastanjenosti u Njemačkoj, Barač mlađi je uveo bizarnu praksu "satelitskog'' rukovođenja savezom, a niz afera na koncu je rezultirao općim cirkusom i stvaranjem dvije muške reprezentacije. Za njegova je mandata uvedena i čudna praksa plaćanja izlaznih certifikata hrvatskog savezu za ugovore koje su igrači potpisivali u inozemstvu.  

IVICA LOVRIĆ

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i bivši predsjednik Cibone vješto je skrivao dug legendarnog zagrebačkog kluba. Lovrić je nedavno završio pod istragom USKOK-a zbog sumnji da je sklapanjem lihvarskog ugovora s Josipom Klemmom i njegovom tvrtkom oštetio Cibonu.

DANKO RADIĆ 
 
Ono što je Zdravko Mamić u nogometu, to je Danko Radić u košarci. Premda im je način ophođenja i predstavljanja u javnosti posve različit, veže ih činjenica da im nitko ne može ništa i način na koji su tu nedodirljivost osigurali. Apsolutni gospodar domaće košarke nikad, a prošlo je skoro dva desetljeća, nije ispaštao zbog svojih grešaka i sumnjivih poteza. Od 1996. kad je postao siva eminencija hrvatske košarke (od 2004. je formalni predsjednik saveza), Radić je baš poput Mamića pokazao kako je sjajan manipulator čijim vještinama ne mogu parirati ni bivši proslavljeni košarkaši, ni treneri, ni političari. Iako je strmoglavi pad hrvatske košarke, nekoć najuspješnijeg hrvatskog brenda, počeo baš u vrijeme kad je na scenu stupio Radić, na ostavku ga se ne može natjerati, jer je oko sebe okupio ljude po ''svom guštu' i uspostavio lojanu glasačku mašineriju. Radić gotovo 20 godina gradi jezgru koja mu ja odana. Postepeno je postavljao bivše kolege suce na vodeća mjesta u županijskim košarkaškim savezima te je tako osiguravao elektore dok je paralelno jako dobro plivao i u svim političkim previranjima. Koristio je činjenicu da je u Hrvatskoj resor sporta bio uglavnom u rukama HDZ-a i prijateljevao je s vodećim ljudima te stranke. Dokle ide Radićeva tiranija u HKS-a pokazuje i primjer reketarenja svih klubova i sudaca pod ingerencijom HKS-a, koji su da bi opstali morali kupovati časopis saveza ''Hrvatska košarka''.
 
ZDENKO ANTUNOVIĆ
 
Glavni tajnik Zagrebačkog sportskog saveza, član novooformljene Skupštine Cibone, nedavno uhićen zajedno s Milanom Bandićem. Pljeskao sklapanju ugovoru o pozajmici između Cibone i Klemm Securityja za transfer Darija Šarića. Ugovor je predmet USKOK-ove optužnice. 
 
ANTUN VRDOLJAK 
 
''Rudiću, tamo dolje kod nas su tvoja groblja! Tamo su tvoji mrtvi i jednom se moraš vratiti. Hoćeš li imati obraza, hoćeš li se moći vratiti? Zbogom, Ciganine!'', tako je zborio Antun Vrdoljak prije polufinalne utakmice vaterpolo turnira između Hrvatske i Italije na OI u Atlanti 1996., izvrijeđavši Ratka Rudića, tadašnjeg izbornika Italije. Prosječan hrvatski filmski redatelj i još prosječniji glumac, politički konvertit, čovjek koji se političkim poltronstvom popeo na poziciju čelnog čovjeka HOO-a, dao si je za pravo, da iz razloga koji su samo njemu jasni,  prostačkim rječnikom izvrijeđa jednog od najtrofejnijih ljudi u povijesti sporta općenito. I dok od srama crvenilo u obrazima, što domaćih, što stranih novinara, koji su slušali taj ispad Glembaja iz Imotskog, nije ni izblijedjelo, Vrdoljak je nastavio po svom. Rekao je kako više vrijedi pobjeda na Maslenici, ulazak u Knin i oslobođenje hrvatskog Podunavlja, nego svaka Rudićeva medalja. Nakon što je Rudić postao izbornik Hrvatske i nakon što je donio u Hrvatsku i svjetsko i europsko i olimpijsko zlato, počasnom predsjedniku krovne kuće hrvatskog sporta ni to nije bilo dovoljno pa je ispalio: ''Nećeš ti uspjeha u sportu kojim se bavi pet zemalja na svijetu'' i ostao živ.  O kakvom se čovjeku radi pokazuje i slučaj verbalnog sukoba na nedavnoj skupštini HOO-a kad je Zoranu Primorcu rekao da je na sedam Olimpijada osvojio samo ''pola drvene medalje''. Svojedobno je najboljoj hrvatskoj plivačici Anamariji Petričević, kćerki Đurđice Bjedov zabranio nastup na OI u Barceloni 1992., također iz samo njemu znanih razloga, posluživši se pritom vokabularom sličnim onome kojeg je koristio za privatni obračun s Rudićem. I da se ne zaboravi,  za Vrdoljaka se vezuju sumnje da je zbog fotelje u MOO prodao kandidaturu Rijeke za MI u Bariju, zbog čega ga je javno optužio bivši ministar sporta Željko Jovanović.
 

ZLATKO MATEŠA

Predsjednik HOO-a proteklih 12 godina. Vodi najviše nevladino nacionalno sportsko tijelo, udrugu u koju se udružuju svi nacionalni sportski savezi i udruge u županijama i Gradu Zagrebu. Djelatnost udruge HOO od krucijalnog je značaja za razvoj olimpijskog sporta. Obvezni su promovirati mir u sportu. Oni, pak, toleriraju Zdravka Mamića i njemu slične. Prečesto bez reakcije na goruće probleme u sportu. Žustro su, međutim, reagirali kada im je bivši ministar Jovanović zbog sumnje u netransparentno poslovanje stopirao sredstva iz državnog proračuna. Mateša ima za Sportsku televiziju, propali projekt HOO-a, ali zato nema novca za unaprijed planirane programe hrvatskih sportaša. SPTV je nabila dug preko 40 milijuna kuna, a Mateša se uz sve to uspio posvađati s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta koje i dalje sumnja da su čelni ljudi HOO-a novac namijenjen sportskim savezima trošili nenamjenski i netransparentno. Desetljećima njegove vladavine u HOO-u nisu popularne diskusije tijekom Vijeća, a odluke su manje više jednoglasne.  
 
KREŠIMIR ANTOLIĆ 
 
Dinamov povjerenik za sigurnost, prije toga načelnik Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke i jedna od brojnih spona koje dokazuju preveliku povezanost vrha PU ZG i Mamićevog Dinama.

ZORAN GOBAC

Alfa i omega hrvatskog rukometa, na krilima povoljne političke klime 90-ih od sebe i RK Zagreba stvorio je rukometne institucije, a od zeta - srednjeg vanjskog. Nakon svađe s Petrom Metličićem potjerao legendarnog kapetana iz reprezentacije, a sukobio se i s Ivanom Balićem te Renatom Sulićem, kojih više nema u reprezentaciji (op.a. iako je Balić i dalje aktivan u Njemačkoj, a Sulić nominiran za najboljeg rukometaša svijeta 2014. godine). Gobac je vrlo privržen HDZ-u, a Mladen Barišić optužio ga je na suđenju Ivi Sanaderu da je HDZ-u osigurao dva milijuna eura od izgradnje Arene Zagreb. Gobac je godinama bio glavni menadžer RK Zagreba, a danas je na vrlo neobičnom mjestu; predsjednik Odbora za hitnost. Zahvaljujući njegovim poslovnim odlukama, kao što je dizanje kredita za transfer Balića te ostalih igrača sumnjive kvalitete iz regije, Zagreb je ne tako davno doživio financijski slom. 

Da se vratimo na Balića i jednu zanimljivost. Aktualni izbornik Slavko Goluža otpisao ga je riječima: "nije se javio na telefon"a umjesto najboljeg rukometaša svijeta svih vremena izbornik je na SP u Španjolskoj (a kasnije i na Euro u Danskoj) vodio 30-godišnjeg zeta Josipa Valčića.

MARIJAN HANŽEKOVIĆ 

Jedan od najutjecajnijih odvjetnika u Hrvatskoj, a odnedavno odvjetnik Milana Bandića i vlasnik Jutarnjeg lista. Osim što utjeruje dugove za HRT i Zagrebački holding, Hanžeković u slobodno vrijeme sjedi u skupštini GNK Dinama i tako daje pravni legitimitet načinom na koji Mamić vlada klubom.

IVAN ZVONIMIR ČIČAK 

Nekadašnji junak Hrvatskog proljeća godinama odbija prihvatiti činjenicu da ga je vrijeme pregazilo te da je široj javnosti nezanimljiv pa u svrhu sulude ambicije i hranjenja vlastite taštine i ega, ne bira sredstva i načine da se nekako vrati u žižu javnosti. Čičak je čovjek koji je od nekoć časnog HHO-a (za vrijeme olovnih 1990-ih HHO je predstavljao doista jednu od svijetlih točaka hrvatskog pokreta otpora) napravio privatnu prćiju, lišenu bilo kakvog ugleda, legitimiteta i značaja. Prgav, arogantan i osvetoljubiv, Čičak je iz Ureda potjerao sve one koji nisu željeli razmišljati poput njega, odnosno, riješio se svih koji su nešto vrijedili. Udruga čija je osnovna svrha bila štititi ljudska prava, postala je biznis čovjeka koji je kršio prava vlastitih zaposlenika. Ostavši sam, odbačen od svih srodnih nevladinih udruga te lišen financijskih sredstava da bi mu Udruga mogla opstati, sprijateljio se s najprije s Tomislavom Karamarkom, a onda i sa Zdravkom Mamićem. I dok je za Karamarka kopao ''ustaške kosti'' po Zaprešiću (u vrijeme kad je ovaj počeo svoj ''sveti rat protiv'' Josipa Boljkovca i društva), za Mamićev džeparac pristao je izigravati Dinamovog "delegata" po stadionima širom Hrvatske, bilježivši ispade navijača prema kojima je jedina prava žrtva hrvatskog nogometa baš Zdravko Mamić. Legendarna je Čičkova tvrdnja da je skandiranje ''Mamiću Cigane'' čisti rasizam.

ZORAN MAMIĆ

Zdravkov brat, bivši hrvatski reprezentativac, nekadašnji igrač Bayera, Bochuma te kapetan Zdravkovog Dinama i brončani reprezentativac bez minutaže u Francuskoj. Po završetku karijere u bratovom Dinamu postoje nezamjenjivi direktor Modrih. U posljednjih sedam godina koliko je na funkciji direktora Dinamo postaje talog europskog nogometa. Zoran i Zdravko Mamić dokazao u nogometu rade bez sportske vizije. Menadžer Mamić tijekom godina na Maksimir dovodi nepogode poput Calella, Diddyja Guele i Dodoa, od kojih mnoge opasno preplaćuje. Nakon niza trenerskih smjena brat ga postavlja na klupu Dinama u jesen 2013., a Mamić mlađi kao trener samo nastavlja raditi ono što je započeo kao sportski direktor – blamirati Dinamo u Europi.Pod njegovom direktorskom i trenerskom palicom, GNK Obiteljski postao je i službeno postao najgori klub u povijesti Europa lige.   Simbol je nepotizma u današnjem Dinamu.

ŽELJKO ŠIRIĆ

Personifikacija korupcije u HNS-u, nekadašnja centralna figura moći sudačke organizacije i brojčano nadmoćnog osječkog sudačkog lobija. Nepravomoćno osuđen zbog primanja mita za pošteno suđenje. HNS ga je suspendirao, ali i dalje ga ugošćuje u svojoj loži. Nekadašnji predsjednik Komisije nogometnih sudaca i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza u ožujku je ove godine zbog ''poštenog suđenja'' na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora. Zbog primanja mita izrečena mu je i mjera osmogodišnje zabrane obavljanja dužnosti u nogometu, a koja će početi teći nakon što odsluži kaznu. "U njegovo vrijeme, u HNL-u se nešto moglo napraviti samo u dogovoru s njim. Ponašao se kao suvereni vladar virtualne nogometne igrice." obrazložila je sutkinja Mihaela Grahovac osuđujuću presudu. Širić je godinama bio vladar sudačke organizacije. Sa Zdravkom Mamićem je godinama imao odnos koji je balansirao na granici ljubavi i mržnje. Od ljeta 2005. Mamić i Širić su saveznici, a od tada je Dinamo kontinuirano prvak. Širić je 2007. i formalno postao povjerenik za suce 1. HNL.  Za vrijeme svjetskog prvenstva u Brazilu viđen pred Maracanom u Riju kako šverca ulaznicama  za susret Argentina – BiH. Za Širića se vežu brojne afere i skandali, a uz one iz ''sportskog'' miljea, etiketiran je i kao višestruki nasilnik. U jesen 2012. nakon utakmice Hrvatska - Wales u Osijeku napao je Indexovu urednicu prilikom obavljanja novinarskog poslaza što mu se sudi pred osječkim sudom. 1992. bio je pod istragom zbog sumnje da je u jednom kafiću premlatio Osječanina Josipa Leutara koji je desetak dana poslije preminuo. Zbog manjka dokaza istraga je obustavljena u veljači 1993. godine.

RENO SINOVČIĆ

Pritvoreni šef friško preoblikovanog NK Zadra. Iz kluba izvukao milijune na očigled države. Za čovjeka koji je bio glavni akter skandaloznog finala Kupa 1999., kad je na najbrutalniji mogući način presudio da Osijek mora u ime višeg cilja osvojiti Kup preko ''male'' Cibalije, desetljećima se lijepila etiketa najblaže rečeno kontroverznog poduzetnika.

DINAMOVA FILIJALA LOKOMOTIVA, ŠIKIĆ I DOLIČKI

Sportska inspekcija potvrdila je u veljači ove godine ono što je Index odavno pisao; Lokomotiva je filijala Dinamu. Tako je sezone 2009./10. direktor Lokomotive bio ujedno i stručni savjetnik Nogometne škole Dinama, dok je predsjednik Lokomotive Tin Dolički bio istodobno i član Izvršnog odbora Dinama. Isto tako, uočen je dokument na kojemu je navedeno da je tražitelj licence za natjecateljsku godinu 2009./10. Lokomotiva, koja je osnovana kao Udruga građana za obavljanje sportske djelatnosti, da je predsjednik iste Zdravko Mamić, a potpredsjednici Damir Vrbanović i Zoran Mamić. 

"Nama je glavni cilj proizvoditi igrače za Dinamo", Božidar Šikić za Index. 

Index je također istraživao od čega Lokomotiva živi, jer je poznato da je riječ o klubu bez sponzora i navijačaDakle, uhodana šema izgleda ovako; Dinamo pokloni Filijali svog igrača, a zatim ga kupi za nekoliko milijuna kuna. Tako je primjerice Dinamo kupio Brozovića, i to dva puta! Prvo u prosincu 2011. godine za 11 milijuna kuna, nakon čega je ovaj nastavio igrati za Lokomotivu, a zatim opet na ljeto 2012. za 6.2 milijuna kuna, kada je napokon obukao dres Dinama. 

JOSIP ŠIMUNIĆ, bivši reprezentativac

Dugogodišnji reprezentativac, iz međunarodnog nogometna izgnan nakon što je poveo Maksimir u skandiranje pozdrava "Za dom spremni", polako se promiče u novog glasnogovornika desnice. Vrijeme je da sportsku karijeru i službeno zamijeni političkom.    

MILAN BANDIĆ

Uhićenjem Milana Bandića zagrebački sport ostao je bez svog najvećeg pokrovitelja. Zagrebački gradonačelnik, dugogodišnji počasni predsjednik Dinama i skrbnik Cibone uhićen je nakon višemjesečne akcije PNUSKOKA i policije u koordinaciji Zorana Milanovića i Rajka Ostojića, zbog sumnje u počinjenje više koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem. Gradonačelnik Zagreba kapitalac je akcije u kojoj je prema još uvijek neslužbenim vijestima, "palo" čak 19 osoba. Među njima je i tajnik zagrebačkog športskog saveza, bivši direktor i aktualni član Skupštine Cibone Zdenko Antunović. Milan Bandić je proglašen za petog Dinamovog počasnog predsjednika. Premda barem formalno sa Zdravkom Mamićem nije dijelio istu stranačku košulju, Bandić je uvijek bio široke ruke prema Dinamu. U travnju 2014. godine USKOK je u okviru izvida u Zagrebačkom holdingu zbog sumnje u malverzacije s proračunskim novcem zatražio uvid u sponzorske ugovore Grada Zagreba i GNK Dinamo. Istraga koliko je poznato nije pokrenuta. Između 2006. i 2012. godine Dinamo je iz gradskog proračuna primio najmanje 215 milijuna kuna, prema podacima iz prijave Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja od strane malih Hajdukovih dioničara. 

U mrežu koju je gradio tijekom 13 godina apsolutne vlasti u Zagrebu upletene su i najveće sportske institucije Hrvatske. Bandićev stožer bio je sigurno utočište zagrebačke sportske elite koju je obilato hranio novcem iz gradskog proračuna. Bandićev pročelnik za sport Ivica Lovrić sa svojim Uredom za kulturu i sport Grada Zagreba glavni je procjenitelj uspjeha i izvrsnosti zagrebačkih klubova, sukladno čemu im dodjeljuje milijunske potpore. Lovrić je, doduše, nešto lošije procijenio stanje u Ciboni i doveo je na rub stečaja, a Bandić ga je smjenom s mjesta predsjednika zapravo samo rehabilitirao i drugarski mu podmetnuo leđa. Uvjeravaju nas da je njihov odnos u danima prije Bandićevog uhićenja bio prisan, a sukob u Ciboni tek taktička nužnost uoči predstečajne katarze.

ALOJZIJE ŠUPRAHA

Bivši nogometni sudac, javnosti najpoznatiji kao arbitar koji je uz pomoć svog sekundanta Zorana Krečka  Rijeci 1999. na Kantridi oduzeo naslov, trenutno obnaša funkciju člana IO HNS-a i predsjednika NS Splitsko-dalmatinske županije. U lipnju je ove godine Šupraha priveden na splitski prekršajni sud u Splitu zbog remećenja javnog reda i mira nakon utakmice finala juniorskog kupa u Dugopolju. Prema riječima Hajdukova predsjednika Brbića, Šupraha ga je pola sata nakon utakmice presreo i vidno alkoholiziran udario šakom u glavu. Šupraha je uhićen uz optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira. Međutim, splitska policija nije mu "sudila" i prema Zakonu o navijačima. Predsjedniku županijskog saveza i nekadašnjem sucu u krvi je, naime, izmjereno 0,54 promila alkohola u krvi. Prema članku 4. sr. 1 navedenog zakona, dolazak i boravak na sportskom igralištu u alkoholiziranom stanju (preko 0,50 g/kg) smatra se protupravnim ponašanjem u razdoblju od polaska do povratka s nogometnog natjecanja.

ZORISLAV SREBRIĆ

Bivši dugogodišnji glavni tajnik HNS-a, čuvar svih tajni i pečata, gledao je kako nogomet desetljećima tone u glib i korupciju, pa je sukladno tome i nedostojan počasne funkcije u savezu.  Nakon uhićenja Širića i Djedovića, novinari su Srebrića upitali osjeća li vlastitu odgovornost s obzirom da je kroz svoju funkciju glavnog tajnika HNS-a čuvar zakonitosti te udruge. "Ako me pitate jesam li iznenađen, onda je odgovor da. Ako me pitate bojim li se, onda je odgovor - Ne. Na sve ono što se moglo postupati, to je učinjeno po propisima", rekao je tada nepoderivi gospodin "čestitamo", koji je sofizmom neumorno pravdao sebe i sudruge svake odgovornosti.  Srebrić nije objasnio ni je li HNS štetno poslovao kada je propustio povoljniju ponudu za prodaju tv prava od agencije Kentaro, i ostao vezan uz Sportfive. 

NEVEN ŠPRAJCER

Neven Šprajcer ime je koje nikako ne bi smjelo biti vezano uz hrvatski nogomet, tako je, još uvijek nepravomoćno, dosudio zagrebački Županijski sud osudivši ga na uvjetnu zatvorsku kaznu i četiri godine zabrane obavljanja funkcija u nogometnim klubovima i tijelima Saveza. Ipak, Šprajcer, koji je prema presudi davao mito Željku Širiću za "pošteno suđenje" NK Karlovac, ostao je i nakon presude na čelu karlovačkog županijskog saveza, član skupštine HNS-a, a svojim iskustvom od izlaska iz pritvora pomaže NK Istri, prvo kao dužnosnik kluba, zatim kao vanjski suradnik, a u Pulu je stigao zajedno s trenerom Igorom Pamićem, s čijim je automobilom putovao na sastanak sa Širićem. Osim toga, Šprajcer je pod istragom zbog kriminala u NK Karlovac
 
SPORTSKI NOVINARI
 
Bojkot najvećeg nogometnog derbija i masovni prosvjed na splitskoj rivi, kao izuzetno važan iskaz građanske participacije i demokratskog izričaja navijača, ali i dijela javnosti zasićenog nepravdama u svim društvenim porama, izazvao je uredničku šizofreniju u mnogim redakcijama. Dijelom je razlog tomu nepripremljenost na bunt izazvan korupcijom i privatizacijom nogometa, kao posljedica dugogodišnjeg ignoriranja ili krivog tretmana problema od strane pojedinih važnih hrvatskih medija. Svi oni koji su odbijali probleme nazvati pravim imenom, sukladno zapovjedi ili u vidu autocenzure, mogu se prepoznati na ovoj crnoj listi. To su pojedinci koji su gurali glavu u pijesak, tolerirali i relativizirali kriminal u nogometu, svi oni koji su od ispada Mamićevih ispada stvorili popularnu kulturu i zagnjurili glave u novinarske stoliće, razmišljajući o ocjeni za Soudanija i Fernandesa dok se pred stadionom krše prava onih za koje se sport igra, ali i prava njihovih kolega na rad. Sportski novinari u Hrvatskoj u velikom dijelu svog kadra su potpuno neobrazovani te ne registriraju niti razumiju probleme i tendencije modernog sporta, da ne spominjemo potpuni nedostatak ikakve profesionalne i ljudske hrabrosti.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.