OI u Sydneyju: Sjećate li se Nikolaja Pešalova?

IGRE u Sydneyju 2000. bile su šesta smotra olimpizma (treća ljetna) na kojoj je sudjelovala Hrvatska, i to sa 68 sportaša i 23 sportašice u 12 sportova - atletici, dizanju utega, jedrenju, kajakaštvu, odbojci, plivanju, stolnom tenisu, streljaštvu, taekwondou, tenisu, vaterpolu i veslanju. Na ceremoniji otvaranja 15. rujna 2000. hrvatsku zastavu nosio je Zoran Primorac dok je na svečanosti zatvaranja (1. rujna 2000.) ta čast pripala Igoru Boraski.

Već drugi dan senzacionalno je u Sydneyju zasvirala Lijepa naša, zaslugom jednog Bugara. Nikolaj Pešalov danas je zaboravljen u Splitu i prepušten sam sebi, životari bez olimpijske mirovine i stana kojeg mu je država obećavala svih ovih 12 godina, a tog je rujna ispisao predivnu sportsku i životnu priču.

Prvo pojedinačno zlato za Hrvatsku stiglo iz Bugarske

U Convention Centru, gdje su se održavala natjecanja u dizanju utega, Nikolaj je u kategoriji do 62 kilograma osvojio zlatnu medalju. Bio je najbolji u trzaju i u izbačaju, podignuvši ukupno 325 kg, čime je postigao novi olimpijski i izjednačio svjetski rekord.


Pešalov se uoči Igara potajno nadao da može do medalje, a zlato je bilo "rezervirano" za Turčina Naima Sulejmanoglua, koji je i prije Sydneyja imao tri olimpijska zlata. Međutim, odličnom taktikom Pešalov ga je izbacio iz natjecanja, na koncu slavivši ispred Grka Sabanisa i Bjelorusa Oleščuka s velikih sedam i pol kilograma prednosti. Bio je to senzacionalan rasplet, a šteta je što se nije nastavilo u tom ritmu.

Iduća medalja bila je ujedno i posljednja, a uzeo ju je u sportu može i ne mora biti pojedinačni/kolektivni - veslački osmerac.

Osmerac obranio broncu pred Talijanima i Amerikancima

Broncu su potpisali Igor Boraska, Krešimir Čuljak, Igor Francetić, Tihomir Franković, Nikša Skelin, Siniša Skelin, Tomislav Smoljanović, Branimir Vujević. i kormilar Silvijo Petruško. Hrvatski osmerac odlično je od samog startao parirao favoriziranim Britancima, 500 metara prije cilja bili su drugi, da bi ih uspjeli prestići Australci, ali ne i Italija i SAD, pred kojima je obranjena druga velika bronca. I to bi bilo to kad je riječ o hrvatskim medaljama u Sydneyju.



Brojna je bila hrvatska plivačka ekspedicija (15), ali tek su rijetki koji su uspjeli proći prvu kvalifikacijsku rundu. Uspjelo je to i na 100 i na 200 metara leđno Gordanu Kožulju i Marku Strahiji, a Gordan je na 200 izborio i finale, gdje je završio posljednji, osmi.

Pojavila se Blanka

Sydney pamtimo i po nastupima Blanke Vlašić i Ivane Brkljačić koje su Igre izborila kao svjetske juniorske prvakinje u svojim disciplinama (skok u vis i bacanje kladiva). Blanki su 192cm bila nedostatna za finale, ali Ivana je sa 65.01m prošla u završnicu u kojoj osvaja 11. mjesto.

Od respektabilnih rezultata valja izdvojiti osmo mjesto Ninoslava Sarage i Olivera Martinova u dvojcu bez kormilara, a među 10 su završili i jedriličar Karlo Kuret u klasi Finn (10.) te kanu dvojac Dražen Funtak i Nikica Ljubek, koji su, također kao desetoplasirani, završili na utrci na 500 metara.

Bolest zaustavila vaterpoliste

U momčadskim sportovima Hrvatska je u Sydneyju imala dvije selekcije - odbojkašice i vaterpoliste, koji su branili srebro iz Atlante. Pod vodstvom izbornika Nevena Kovačevića odlično su krenuli u turnir, nanizavši Amerikance, Grke i Mađare, zatim odigravši neriješeno protiv Jugoslavije, da bi skupinu zaključili pobjedom protiv Nizozemske. Nažalost, gripa ih je pokosila uoči četvrtfinalnog okršaja sa Španjolskom te su se nakon tog poraza morali zadovoljiti sedmim mjestom, koje su izborili slavljem nad Australcima.

Kraj odbojkašica

Sjajna generacija hrvatskih odbojkašica kakva se vjerojatno više nikad neće okupiti u Sydney je stigla kao trostruki uzastopni viceprvak Europe s velikim očekivanjima, ali do borbe za medalje se nije moglo. Kraj pobjeda protiv Australije, Kine i Kenije, kobnima su se pokazali porazi u skupini od SAD-a i Brazila koji su izabranice Ivice Jelića usmjerile u četvrtfinalni meč bez nade s tada nedodirljivim Kubankama. Barbara Jelić, Elena Čebukina, Nataša Osmokrović i društvo protiv Kube nisu uspjele doći niti do seta i otišle su u razigravanje za poredak od petog do osmog mjesta gdje su na koncu ugrabile sedmu poziciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.