Morosinijeva smrt otvorila veliku debatu: Nogomet je krenuo krivim putem, igrači nisu roboti!

NAKON prvotnog šoka tragičnom smrću mladog nogometaša Piermarija Morosinija, Talijani već naveliko debatiraju o krivcima i eventualnoj prevenciji.

Malo je vjerojatno da je za tragični događaj kriv tamošnji sustav kontrole zdravlja nogometaša, jer je Italija poznata po suvremenih, strogim i iznimno preciznim liječničkim pregledima. Mnogi naime smatraju kako je Morosinijeva smrt nedvosmislena poruka nogometnom svijetu kako je skrenuo s puta, kako je nogomet postao preveliki biznis, u kojem se od igrača traži da postanu što sličniji robotima.

Messi već odigrao 59 utakmica, Ronalda čeka 70... dokle tako?

Psihički pritisak s kojim se susreću profesionalni nogometaši dakako nije zanemariv, ali je neusporediv s fizičkim zahtjevima koji se od njih očekuju. Današnje profesionalce doslovno cijede kao naranče, a po sezoni znaju odigrati 40 pa i 50 utakmica. Dobar je primjer Lionel Messi koji je ove sezone odigrao već 59 utakmica, a nevjerojatan je podatak kako će Cristiano Ronaldo od kolovoza 2011. do srpnja 2012, odigrati gotovo 70 susreta.

Batistuta danas jedva može hodati

Sve su češći vapaji nogometaša, pogotovo onih bivših poput Gabriela Batistute koji preklinju odgovorne da smanje broj utakmica. Nekada slavni igrač Fiorentine i Rome danas ima 40. godina, a jedva hoda zbog silnih problema s ozljedama koljena dok je igrao profesionalni nogomet. "Mi nismo mašine, mi smo ljudi koji imaju svoje limite. Nažalost, njih to nije briga, svi danas gledaju samo profit", nekoliko je puta ponovio Argentinac.

Massa Carrara donirala mramorni blok za izradu biste


Sve je više onih koji žele odati počast mladiću i po tko zna koji put upozoriti na opasnosti s kojima se nogometaši susreću u obavljanju svog posla. Iz regije nekih stotinjak kilometara južnije od Piacenze, Massa Carrare, došla je lijepa inicijativa. Naime, obitelji pokojnika doniran je veliki mramorni blok od kojega bi se trebala napraviti statua ."Kip neka bude podsjetnik na ljubav prijatelja i obitelji koje je imao, ali i upozorenje kako nogomet u modernom svijetu sve češće uzima živote mladih ljudi", spominje se u priloženom priopćenju.

Popodne rezultati autopsije, sprovod u srijedu

U ponedjeljak tijekom dana bit će poznati rezultati autopsije, nakon čega će se utvrditi što je točno bio uzrok smrti mladog nogometaša. Dok jedni spominju infarkt miokarda, odnosno njih nekoliko, drugi barataju s aneurizmom, otečenoj ili rasprsnutoj krvnoj žili u mozgu, kao posljedici udarca glavom. A činjenica je da se mladi nogometaš nesretno sudario glavom s domaćim nogometašem Emmanuelom Cascioneo, nekoliko trenutaka prije smrti. Sprovod je pak najvjerojatnije predviđen za srijedu.

Igrači Livorna shrvani su tugom, a najteže je Emanueleu Belardiju, koji je nekoliko puta istaknuo kako je "izgubio mlađeg brata". Belardi je već najavio pokretanje zaklade za Morosinijevu sestru, a napomenuo je kako će se on i njegova žena namjeravaju brinuti o njoj...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.