Kakva trka u Sočiju! Kralj Ligety i nered Francuza

Foto: Guliver Image/Getty Images, Hina, Fis 
Video: HRT

NEVJEROJATNA trka velesloma u Sočiju! Pobjedu je odnio najveći živući rutiner Ted Ligety, a nered su napravili Francuzi; Steve Missilier utrkom života i Pinturault kojem u leđa gleda Hirscher i čitava Austrija. Francuzi slave; imaju dvije medalje, a Austrijanci i Nijemci tuguju. 

Prva vožnja pod vedrim nebom na Rosi Hutor najavila je spektakl. Nakon Ligetyja i Ondreja Banka, u manje od 20 stotinki natiskalo se sedam imena. I nakon njih vladala je gužva, a njezin dio nije bio Ivica Kostelić koji je bio silno razočaran nakon obje vožnje. U drugu je ušao s 30. mjestom iz prve. 

"Tak' je to ove sezone. Uđem u cilj i vidim da sam očajan", ljutio se Kostelić, dok se na stazi odvijao spektakl.

Rasplet je otvorio Missillier i odmah je bilo jasno da će njegova linija biti teško uhvatljiva. Razočarao je prvak iz Vancouvera Carlo Janka, Felix Neureuther do kraja je rasplakao Nijemce. Missilliera nije skinuo ni Hirscher, ali mu je vrat sjeo kolega Pinturault. 16 stotinki na kraju ipak sporiji od srebra. No, veliki dan za Francuze, pukli su od oduševljenja. Preostali na startu; Fanara, Simoncelli i Bank, za njih danas nisu bili dostojna konkurencija.

Van konkurencije je samo Ted Ligety. Skinuo je Missiliersa za 48 stotinki i donio Amerikancima prvo veleslalomsko zlato.

"Prvo ili ne, to je jednostavno ogromna stvar. Čast mi je biti ovdje, sa svim dečkima, poput Bodea... Bio sam pod velikim pritiskom, ali očito sam se s pritiskom naučio dobro nositi", rekao je Ligety koji sada ima dva olimpijska zlata. 

Iza razočaranog Hirschera smjestili su se Bank i Mayer, Raich je nažalost došao samo do sedmog mjesta, a razočaran je opet bio Bode Miller, tek na 20. mjestu.

Sebastian Brigović bio je 34., a Filip Zubčić nije završio prvu vožnju. 

REZULTATI:

1. Ted Ligety (USA) 2:45,29

2. Steve Missillier (FRA) +0,48

3. Alexis Pinturault (FRA) 0,64

4. Marcel Hirscher (AUT) 0,94

5. Ondrej Bank (CZE) 1,00

6. Matthias Mayer(AUT) 1,05

7. Benjamin Raich (AUT) 1,06

8. Felix Neureuther (GER) 1,30

9. Thomas Fanara (FRA) 1,44

10. Henrik Kristoffersen (NOR) 1,50

27. IVICA KOSTELIĆ (HRV) 4,39

Tijek druge vožnje:

- Ted Ligety... Najveći živući rutiner, ide po zlatnu medalju. Kakav rasplet. 

- Ondrej Bank čuvao je prednost, dobra trka, ali nakon sredine gubi energiju... Otvara se prostor Francuzima da uzmu dvije medalje! I upravo se to dogodilo, četvrto mjesto za Banka, Francuzi slave. 

- Kakva nervoza, Simoncelli je umalo prerano izletio iz startne kućice. Gubi stotinke, ali ne predaje se na svojim trećim olimpijskim igrama. No, Francuzi mogu slavitim tek 15. mjesto za Talijana. 

- Fanara nema vrijeme Missiliera, ide Mayer, no tek četvrto mjesto!! 

- Marcel Hirscher neće preuzeti vodstvo. Kreće francuski show! Pinturault je bolji od Austrijanca, i 16 stotinki iza sunarodnjaka Missiliera! 

- Kreće Neureuther. Devet stotinki kasni na prvom prolazu, sada mora ubrzati da bi dohvatio pravu brzinu za ravni dio staze. Tu su odlično skijali Missilier i Raich, Felix baš i ne. Nanizao je nekoliko grešaka, tek treće mjesto, 82 stotinke kasni. 

- Carlo Janka nema pravu liniju, ne izlazi dobro iz zavoja, fali mu energičnosti. Kasni 1:27 sekunde, iako je dobro počeo. Razočaran je, kako i ne bi bio, on je olimpijski pobjednik iz Vancouvera. 

- IDEMO U RASPET UTRKE! Juri Missilliers, odlična vožnja, posebno u prvom dijelu. 58 stotinki brži od Raicha. 

- Kreće serija iskunih. Beni Raich ide dobro, silno želi dobar rezultat na oproštaju.... Ide Raich, povećao je prednost u donjem dijelu, 44 stotinke brži! 

- Na prvo mjesto probio se ponovo Amerikanac, Jitloff. Skinuo je vrijeme za 33 stotinke, no potom su ga prešli Olsson, De Alipradini te Kristoffersen. 

- Vrlo precizna vožnja Norvežanina Haugena. Ide na prvo mjesto, 25 stotinki viška u odnosu na Amerikanca. 

- Vodi Goldeberg, Bode Miller slabiji je za 34 stotinke. 

- Otvorio je Ivica Kostelić, velika greška u gornjem dijelu staze. Prespor je, nije zadovoljan, zaostatak 2:20....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U ekstazi je nakon prve vožnje bio Čeh Ondrej Bank, kojeg više gotovo ne možemo ni zvati iznenađenjem Igara. Ispod sekunde približio se Ligetyju i iza sebe ostavio veliki grupu lovaca na medalju. Manje od 20 stotinki dijeli trećeplasiranog Simoncellija od Carla Janke na devetom mjestu! To je usitinu dovoljan razlog da budete uz Index iza 11 sati. 

Olimpijske nastupe upisali su i hrvatski skijšio Sebastian Brigović (zaostatak 4:74) i Filip Zubčić koji utrku nije završio. 

Zlato iz Vancouvera brani Janka, a s njim su prije četiri godine na postolju bili i Norvežani, Jansrud i Svindal, koji je otkazao današnju vožnju i otišao iz Sočija, posvetiti se do kraja Svjetskom kupu. 

Tijek prve vožnje:

- OPAAAAA! Ondrej Bank ispod sekunde kasni za Ligetyjem! Bravo za Čeha, drugo mjesto!! 

- Krenuo je Kostelić! Ne izgleda dobro danas, već u gornjem položenom dijelu staze ima najveći zaostatak, 1:63. Na kraju kasni 2:79 za Ligetyjem, 23. mjesto za sada. 

- Pomutnju su napravili SImoncceli i Mayer, ugurali su se iza vodećeg Ligetyja!! 

- Krenuo je Bode Miller, naravno, vrlo riskantno, kao i na svakoj utrci u Sočiju. Bronca u SuperG-u nije ga zadovoljila, no neće biti zadovoljan ni danas. Velika greška i problemi s linijom,  praktički sam sebe lovi po stazi i kasni više od dvije sekunde. Razočaranje za Bodea. 

- Vodstvo preuzima Ted Ligety, favorit utrke. Skinuo je Fanaru za 1:33 sekunde. Iza Pinturaulta su Hirscher i Neureuther. Čeka nas velika borba u drugoj vožnji, zaostaci su mali...

- Fanara je brži od Pinturaulta.

- Druga vožnja je na rasporedu u 11.30 sati

- Kostelić starta s brojem 25, Sebastian Brigović je 38., a Filip Zubčić 42.

- Alexis Pinturault krenuo je prvi niz stazu Rosa Hutor. Na startu je ukupno 109 skijaša, usitinu velik broj. 

UOČI UTRKE:

Ivica ove szone nije u formi, posebice u svojoj najjačoj disciplini, slalomu. Ipak, Kostelić je svoje u Sočiju napravio. Iako nije uhvatio tako dugo sanjano zlato, medalja je medalja i do kraja Igara, Profesor će skijati opušteno, bez tereta očekivanja na svojim leđima. A tada je baš najopasniji. Makar je u pitanju  veleslalom, disciplina s kojom Kostelić nikada nije bio na ti. Ako može do sedmog mjesta u spustaškoj vožnji...

Napomenimo, Ivica je u čitavoj svojoj karijeri samo jednom bio na pobjedničkom postolju u veleslalomu, još davne 2008. u talijanskoj Alta Badiji, a ove sezone mu je najbolji rezultat u ovoj disciplini 11 mjesto.

Na Zimskim olimpijskim igrama u veleslalomu Kostelić je u Salt Lake Cityju 2002. zauzeo deveto mjesto, a u Vancouveru 2010. sedmo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.