Jeste li čuli za senzacionalni Carpi? Serie A izborio klub s HNL proračunom

Screenshot (Youtube)

PRVI put u 106 godina postojanja nogometni klub Carpi iz istoimenog talijanskog gradića izborio je plasman u prvu talijansku ligu.
 
Carpi je Seriju A izborio četiri kola prije kraja natjecanja u drugoj talijanskoj ligi remijem bez golova protiv Barija, a dva boda ga dijele od osvajanja Serije B. 
 
 
Bankrotirali 2000. godine
 
Desetljećima je klub sa sjevera Italije, kojeg je 1909 godine pod imenom AC Carpi osnovao student Adolfo Fanconi, nastupao u trećoj i četvrtoj ligi, a jedan period je proveo čak i u amaterskim ligama.
 
Prije petnaest godina Carpi je proglasio bankrot, a potom je osnovan novi klub Calcio Carpi koji se spojio s drugim gradskim klubom Dorando Pietri Carpijem. Ime je u Carpi FC promijenio 2002. godine, a jedanaest godina kasnije je izborio prvi put u povijesti plasman u drugu talijansku ligu u kojoj se zadržao samo dvije sezone.
 
Svi stanovnici Carpija ne bi napunili San Siro
 
Carpi je mali gradić s oko 70 tisuća stanovnika i sljedeće sezone ako bi svi stanovnici otputovali na gostovanje u Milano, ne bi uspjeli napuniti San Siro. 
 
U svibnju 2012. godine Carpi su pogodila dva jaka potresa u kojima je poginulo 27-ero ljudi, a šteta u potresu zahvaćenoj regiji procijenjena je na više od trinaest milijuna eura. Stadion je bio zatvoren, a nogometaši Carpija za odlučujuću utakmicu treće lige trenirali su u 230 kilometara dalekoj Parmi. Susret protiv Pro Vercellija, koji je odlučivao o putniku u Seriju B, Carpi je izgubio.
 
"Da nije bilo potresa, sigurno bismo još tada izborili drugu ligu. Nismo zaboravili taj događaj, a plasman u Seriju A je naša najveća pobjeda, pobjeda do koje smo došli kroz ruševine", poručio je gradonačelnik grada i veliki navijač kluba čiji simpatizeri na svakoj utakmici otpjevaju pjesmu "Ljudi poput nas nikada ne odustaju", koja je postala jedna vrsta gradske himne nakon potresa iz 2012. godine.
 
Stadion Carpija prima 4.144 gledatelja, a proračun kluba manji od Vidićeve plaće
 
Stadion Sandro Cabassi, na kojem Carpi igra domaće utakmice, može primiti samo 4.144 gledatelja, a većim dijelom ove sezone bio je rasprodan. 
 
Do povijesnog plasmana u najjaču talijansku ligu Carpi je stigao s proračunom od samo tri milijuna eura, što je naprimjer manje od plaće Nemanje Vidića u Interu. 
 
Za najboljeg strijelca zainteresirana Borussia
 
Momčad je sastavljena od mladih domaćih igrača, brazilskog vratara Gabriela koji je u Carpiju na posudbi iz Milana, Slovenca Aljaža Strune koji igra na posudbi iz Palerma, i 22-godišnjeg Nigerijca Jerryja Mbakogua, najboljeg strijelca momčadi, koji se već povezuje s prelaskom u dortmundsku Borussiju.
 
 
Pasciuti platio 26 tisuća eura kako bi raskinuo ugovor s Pisom i zaigrao za voljeni klub
 
Ljubimac navijača je 25-godišnji Lorenzo Pasciuti, koji je 2009. godine platio 26 tisuća eura Pisi, svom tadašnjem klubu, kako bi raskinuo ugovor i zaigrao za Carpi, klub za koji navija. 
 
Salvatore Bagni najpoznatiji je nogometaš koji je karijeru počeo u Carpiju. Kasnije je igrao za Perugiju, Inter, a potom i s Maradonom u Napoliju. Za talijansku reprezentaciju odigrao je 41 utakmicu, a nastupao je i na Svjetskom prvenstvu 1986. godine. 
 
Materrazi i Simone Inzaghi se kalili u Carpiju, Kelava pobjegao iz kluba nakon jedne utakmice
 
Na posudbi u Carpiju igrao je i Marco Materazzi, koji je u sezoni 1996/97 kao branič postigao sedam golova u 18 nastupa. Kasnije je kao talijanski reprezentativac postao svjetski prvak 2006. godine. Dvije godine ranije sezonu u Carpiju proveo je i Simone Inzaghi, brat puno poznatijeg Pippa. 
 
Udinese je na posudbu u Carpi ove sezone poslalo hrvatskog vratara Ivana Kelavu, no on je branio samo jednu utakmicu i odlučio napustiti klub jer je, kako tvrdi, prevaren.
 
"Prevaren sam. Kad sam stigao, jedini uvjet bio je da branim. Direktor kluba me molio da dođem, a trener me nakon jedne utakmice stavio na klupu. Ne želim biti na klupi, bolje mi je trenirati u Udineseu", poručio je tada nezadovoljni Kelava.
 
Momčad vodi trener koji nikad nije profesionalno igrao nogomet i kojem je Carpi 21. klub u karijeri
 
Carpi je u Seriju A uveo Fabrizio Castori, 60-godišnji trener koji nikada nije profesionalno igrao nogomet. Trenersku karijeru je počeo već s 26 godina, a Carpi mu je 21. klub u karijeri i prvi kojeg će voditi u prvoj talijanskoj ligi.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.