Hrvatske rukometašice otvaraju Euro: Švedska mora pasti!

Foto: Guliver Images/Getty Images

HRVATSKA ženska rukometna reprezentacija večeras od 20 sati započinje svoju priču na Europskom prvenstvu. Ovo je sjajna prilika za izabranice Vladimira Canjuge da se pred svojim navijačima okite europskom medaljom.

Hrvatska je u suradnji s Mađarskom organizirala Euro na kojem sudjeluje 16 reprezentacija, a utakmice u skupinama igrat će se u četiri grada; Varaždinu, Osijeku, Gyoru i Debrecenu. Tri najbolje ekipe iz svake skupine prolaze u drugi krug. Skupina I odigrat će se u Debrecenu, dok će se skupina II odigrati u zagrebačkoj Areni.

Teška skupina sa Šveđankama, Njemicama i Nizozemkama

Hrvatskim rukometašicama ždrijeb nije bio blagonaklon. Hrvatice čekaju sjajne Šveđanke, neugodne Njemice i Nizozemke. Prve na redu su Šveđanke koje predvodi Linnea Torstenson, MVP europske smotre održane 2010. godine i jedna od najubojitijih igračica na Igrama u Londonu 2012. godine. 

"Očekuje nas vrlo teška utakmica protiv ekipe koja predstavlja skandinavsku školu rukometa. Ne znam hoće li Torstenson igrati, bila je nešto ozlijeđena, ali bez obzira Švedska na raspolaganju ima iskusne igračice koje igraju u Ligi prvaka. Od njih očekujem puno trke i kratke napade, ako ih ne stisnemo u obrani. Sve u svemu, bit će to teška utakmica, ali vjerujem u našu pobjedu jer Hrvatska ima taj kapacitet", rekao je za Index Goran Mrđen, trener Podravke. 


Mrđen je uvjeren kako je Canjuga dobro posložio reprezentaciju, a istaknuo je neke od prednosti hrvatske reprezentacije nad večerašnjim protivnicama.

"Imamo više prostora za promjenu igre. Ako nam ne upali plan A, onda se okrećemo planu B i C. Ovo nam je prva utakmica koja se uvijek igra s puno grča, ali uvjeren sam da ćemo uz podršku navijača uzeti dva boda".

Hrvatsku nakon Švedske čeka dvoboj s Njemačkom.

"Njemačka nam nikako ne odgovara. Ne znam sad kakva je zdravstvena situacija s Anne Müller i Svenjom Huber, ali znam da je riječ o ekipi koja igra čvrsto i s puno trke. Ista je stvar s Nizozemkama. Dakle, naša skupina je poprilično izjednačena. Svako svakog može pobijediti i može se dogoditi da na kraju za prolaz dalje odlučuje gol razlika", objasnio je Mrđen.

Hrvatsku u drugom krugu čeka pakao: Prijete Srbija, Crna Gora, Francuska ili Slovačka

Izbornik Canjuga najavio je juriš na polufinale, ali Hrvatsku u drugom krugu natjecanja očekuje izuzetno težak posao. Skupina C koja se igra u Varaždinu križa se sa skupinom D (Osijek), a tamo se za drugi krug bore aktualni prvak Europe Crna Gora, aktualni viceprvak svijeta Srbija, Francuska i Slovačka.


"Za razliku od naše skupine koja je izjednačena, možemo reći da su Srbija, Crna Gora i Francuska favoriti u odnosu na Slovačku. Teško je u ovom trenutku bilo što prognozirati, jer Hrvatska još nije odigrala ni prvu utakmicu, ali generalno gledajući skupina D je jača od naše. Srbija ima igračice poput Damjanović, Lekić i to je iskusna ekipa koja ima kvalitetu. Opet, nama je ta škola rukometa bliža i protiv koje možemo lakše igrati. Ako pogledate unazad dvije godine, lakše smo igrali sa Srbijom, Crnom Gorom, nego sa Švedskom, Njemačkom i Nizozemskom", rekao je Mrđen.

"Ako nema novca pa neka barem rezultat pomakne ženski rukomet"

Bez obzira na sve kvalitete protivnica i potencijalnih protivnica, Hrvatska je domaćin i uz pomoć navijača može do priželjkivanog polufinala.

"Naša ekipa je iskusna, imamo igračice koje su igrale u Ligi prvaka. Igramo pred svojom publikom i mislim da bismo trebali napraviti dobar rezultat. Osim toga, dobar rezultat bio bi plus za ženski rukomet, jer kad nema novca za ulaganja barem da rezultat pomakne ženski rukomet".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.