Hokejaši LA Kingsa prvi finalisti NHL lige

HOKEJAŠI Los Angeles Kingsa pobjedom u produžetku 4:3 kod Phoenix Coyotesa u petoj finalnoj utakmici Zapadne konferencije u NHL doigravanju, izborili su plasman u finale Stanley Cupa.

LA Kingsi su u osnovnom dijelu sezne bili osma momčad Zapada, ali u doigravanju igraju čudesno. Najprije su s 4-1 u pobjedama eliminirali prve nositelje Vancouver Canuckse, a nakon toga s 4-0 i druge nositelje, St. Louis Bluese. U finalu Zapada su s 4-1 sredili i Coyotese. Kingsi su u ovogodišnjem doigravanju dobili sve utakmica na gostujućem ledu i ovo im je drugi plasman u finale NHL lige. Prvi puta, 1993. godine, izgubili su od Montreala.

Coyotesi su poveli golom Taylora Pyatta nakon 4 minute i 20 sekundi igre s igračem više, a osam minuta kasnije izjednačio je Slovenac Anže Kopitar s igračem manje u 12. minuti. Kingsima je ovo bio već peti pogodak u doigravanju s igračem manje. Anže Kopitar, prvi slovenski hokejaš koji će nastupiti u finalu NHL lige, stigao je do brojke od 15 bodova u doigravanju. Ovo mu je bio šesti gol, uz devet asistencija.

Obje momčadi su u drugoj trećini postigle po dva pogotka. Strijelci su bili Marc-Antoine Pouliot i Keith Yandle za Phoenix, odnosno Drew Doughty i Mike Richards za Los Angeles. U trećem periodu nije bilo golova, a pobjednika je odlučio Dustin Penner u 18. minuti produžetka koji je 2007. osvojio Stanley Cup s Anaheimom.

"Lijepo je opet dobiti priliku igrati finale NHL lige. Tada s Anaheimom nisam dovoljno uživao u tome koliko sam trebao, ovoga puta hoću", rekao je nakon utakmice Penner.

Coyotesima nije pomoglo što je njihov golman Mike Smith obranio 47 udaraca. Vratar Kingsa Jonathan Quick upisao je 38 obrana.

"Još samo četiri pobjede, to je sve o čemu sada razmišljamo. Phoenixu kapa dolje, igrali su nevjerojatno. Bilo je puno emocija u ovoj utakmici. Mi smo imali sreće da na kraju iz nje izađemo kao pobjednici", izjavio je Quick čija će momčad u finalu NHL doigravanja igrati protiv pobjednika finala Istoka između New York Rangersa i New Jersey Devilsa. Rezultat u toj seriji je 2-2.

NHL doigravanje, finale Zapadne konferencije:

Phoenix – Los Angeles 3:4 u produžetku

Los Angeles je dobio seriju 4-1

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.