Golužin bivši pomoćnik novi izbornik Hrvatske

Foto: Meškov Brest

ŽELJKO BABIĆ novi je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, potvrdio je Hrvatski rukometni savez nedugo nakon sastanka Upravnog odbora HRS-a. Sve odluke, uključujući i onu oko izbornika, jednoglasno su prihvaćene.

Za novog izbornika hrvatske muške seniorske reprezentacije izabran je hrvatski trener Željko Babić, a pomoćnik će mu biti bivši reprezentativac Petar Metličić, dok ce se ostatak strucenog stozera kasnije formirati.

Za novog izbornika ženske rukometne reprezentacije izabran je hrvatski trener Goran Mrđen čiji će se stručni stožer naknadno odabrati.

Metličić pomoćni trener

Još nakon poraza od Poljske u četvrtfinalu SP-a bilo je poznato kako će Slavko Goluža napustiti klupu Hrvatske, a kad je taj čin i formalno potvrđen njegovom ostavkom vodstvo HRS-a krenulo je u reorganizaciju. Prvo je stigla potvrda da će Ivano Balić od 1. srpnja preuzeti ulogu Zorana Gobca kao koordinatora muškog rukometa, a što se tiče novog izbornika dugo se spominjao Zvonimir Noka Serdarušić.

Noka je bio zamišljen kao izbornik, čak je i sam nekoliko puta izjavio da je spreman za taj posao, a kraj njega je trebao sjediti i učiti legendarni Pero Metličić u svojstvu pomoćnog trenera. Međutim, odlaskom Gobca u Njemačku na sastanak s Balićem došlo je do naglog zaokreta u razmišljanju vladara hrvatskog rukometa. Noka je odjednom ispao iz svih kombinacija.

Tko je Željko Babić?

 

 
43-godišnji Željko Babić, aktualni trener Meškova iz Bresta, slovi za najperspektivnijeg mladog hrvatskog trenera, ali još uvijek se nije dokazao među "velikim igračima". Osim toga, pamtimo ga i po tome što je bio Golužin pomoćnik u reprezentaciji i PPD Zagrebu, tadašnji CO Zagreb.

Babić je napustio Zagreb u ožujku 2013. godine, a nedugo zatim preuzeo je Meškov iz Bresta s kojim je ostvario solidne rezultate u SEHA ligi. Ove sezone ispao je iz Lige prvaka u skupini sa Zagrebom, Kielom, PSG-om, La Riojom i Metalurgom.

HRS se shodno financijskim mogućnostima ponovno odlučio na izbornika-početnika. Mladog trenera iza kojeg nema velikih rezultata, ali za razliku od bivšeg izbornika ambiciozni Babić je svojim znanjem i kontinuiranim učenjem došao do ove pozicije. Naravno, u prilog mu ide i poznanstvo s Ivanom Balićem. Isto tako valja izdvojiti jedan detalj, kada je Babić bio Golužin pomoćnik, Hrvatska je osvajala bronce. Čim je Babić otišao, Hrvatska je ostala i bez tih bronci.

"Nadam se da će jednom doći vrijeme kada ću moći ponovno osvajati medalje s reprezentacijom", poručio je u jednom intervjuu za Balkan Handball.

Suze za Lina



Osim što je učio od Goluže, Babiću je mentor bio i Lino Červar. Tako se jednom prilikom rasplakao na presici nakon što je pobijedio njegov Metalurg.

"To je moja moralna obveza da kažem da je Lino čovjek koji mi je puno pomogao i koji mi je otvorio vrata modernog rukometa 2009. godine", rekao je tada Babić i kratko zastao kako bi zaustavio suze.

"Riječ je o velikom treneru i velikom čovjeku. Mogao bih vam danima pričati, ali svi ćemo jednog dana shvatiti kakav je bio kad kaže svima hvala. Vidjet ćete".

Njegov nedostatak karizmatičnosti nadopunit će sasvim sigurno miljenik nacije Pero Metličić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.