Glavomet na Euru: Osam golova postignuto glavom, Englezi momčad s najmanje udaraca na gol

DO SADA je na Europskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj postignuto 19 golova, a ljestvicu strijelaca vode trojica napadača - Hrvat Mario Mandžukić, Ukrajinac Andrij Ševčenko i Rus Alan Džagoev, koji su postigli dva gola.

Kao što smo rekli 19 golova je postignuto na Euru, a zanimljivo je kako ih je od te brojke čak osam postignuto - glavom. Odnosno, 42 posto golova. Za usporedbu, tijekom prošle sezone u "ligama petice" palo je samo 18% posto pogodaka glavom, a tijekom eurokvalifikacija još i manje – svega 16 posto.

Valja istaknuti kako su Englezi već treći put zaredom u otvarajućoj utakmici Europskog prvenstva, nakon Belgije i Nizozemske 2000. godine te Portugala 2004., prvi gol postigli su glavom. Ukupno su, gledano od završnice u Italiji 1980. godine, Englezi zabili najviše golova glavom na EP-ima uz Italiju i Portugal, ravno deset.

Međutim, uz Engleze se vežu i neki negativni rekordi nakon prvog kola EP-a. Reprezentacija Roya Hodgsona odigrala je samo 51% svojih dodavanja u polovici francuske reprezentacije, što je najmanji postotak u prvom kolu. Također, Englezi su uputili najmanje udaraca u okvir gola - samo jedan (Lescottov gol). Steven Gerard je jednako kao i Eugen Polanski uklizao u utakmicama prvog kola, čak sedam puta.

Pogodak Samira Nasrija protiv Engleske došao je nakon neprekinutog niza od 21 dodavanja francuskih nogometaša. Riječ je o najviše dodira koji su prethodili pogotku na jednome Europskom prvenstvu još od Italije 1980. godine.

Fabio Coentrao napravio je najviše uspješnih driblinga u prvom kolu, njih šest, dok je najviše dodira u jednoj utakmici imao Andres Iniesta, njih 77. S druge strane, već standardno, Xavi je tijekom utakmice s Italijom imao 107 pokušaja dodavanja. A neće vas ni iznenaditi podatak kako su Španjolci imali najviši posjed lopte u prvom kolu EP-a - 66 posto.

Poljaci, pak, prednjače po broju prekršaja. Smudini igrači napravili su 23 prekršaja nad Grcima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.