Danas odluka o stjegonoši u Londonu: Losert, Hinić ili Zaninović?

ANA ZANINOVIĆ, Igor Hinić i Venio Losert u najužem su izboru za hrvatskog stjegonošu na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu. O tome će odlučivati 17 članova vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, a ime bi trebali saznati oko 14 sati.

"Koga god izabrali, nećemo pogriješiti", rekao je za Media servis predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

"Ima tu još kandidata, koji su i dalje u igri dok Vijeće ne donese konačnu odluku. Kriteriji po kojima ćemo odlučivati su jasni - broj nastupa na Olimpijskim igrama, medalje u Pekingu i drugim Olimpijskim igrama. Uzet ćemo u obzir i medalje sa svjetskih i europskih prvenstava, ali i perspektivnost", istaknuo je Mateša te dodao da su se neki kandidati sami isključili, jer zbog obveza neće ni nazočiti svečanom otvaranju.

"Niz sportaša je bio u igri, ali neki od njih neće ni biti na ceremoniji otvaranja poput Snježane Pejčić i Filipa Udea, jer dan kasnije imaju nastupe. To bi bilo samoubojstvo poslati ih da stoje sedam, osam sati na nogama. Blanka Vlašić i dalje je upitna, a ako i bude išla u London, ona će doputovati kasnije, baš kao i Sandra Perković. Sve to suzilo nam je krug kandidata pa ćemo vidjeti što će Vijeće odlučiti", istaknuo je Mateša.

Prema posljednjim informacijama najviše pobornika u vijeću ima rukometni vratar Venio Losert, koji uostalom najbolje i stoji po navedenim kriterijima, jer ima dva olimpijska zlata - iz Atlante i Atene. Igor Hinić ima srebro iz Atlante, ali mu na ruku ne ide činjenica da su već dva vaterpolista, Perica Bukić i Dubravko Šimenc, nosila hrvatski stijeg. Ani Zaninović ovo su tek prve Olimpijske igre, pa su njezini izgledi, ako će se gledati kriteriji - minimalni. Mateša priželjkuje jednoglasnu odluku.

"U pravilima HOO-a stoji da se bira većinom glasova, ali se ne sjećam da smo donijeli bilo koju odluku, a da ona nije bila jednoglasna", ističe Mateša.

Prvi čovjek HOO-a i dalje se diplomatski ne želi izjašnjavati o broju medalja koji očekuje, ali je svjestan da su pred hrvatskim sportašima vjerojatno rekordne Olimpijske igre.

"Europska zlata Sandre Perković i dvojca Fantela - Marenić daju nam razloga za optimizam, kao i zlato našeg veslačkog četverca u Svjetskom kupu. Imamo još dosta kandidata za odličja - sestre Zaninović, Snježanu Pejčić... Tu je i strijelac Anton Glasnović koji je u Pekingu bio četvrti, a ja vjerujem da će u Londonu osvojiti medalju. Zatim imamo rukometaše, rukometašice, vaterpoliste... Sve ide u pravcu koji nam dozvoljava da budemo optimisti", zaključio je Mateša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.