Dan kada je Dinamo bio na krovu Europe

OBLJETNICA nije okrugla, ali je velika. Na današnji dan 1967. godine Dinamo je uzeo famozni Kup velesajamskih gradova, što će do danas ostati najveći uspjeh kluba turbulentne povijesti.

Na uzvratnoj utakmici u Leedsu Modri su sačuvali 0:0, a uz dva pogotka iz prve utakmice u Zagrebu, to im je bilo dovoljno za naslov. Kod kuće su zabili su Krasnodar Rora i Marijan Čerček.

Mlađi naraštaji jedini Dinamov europski trofej često koriste za ironiziranje Dinamovih sušnih godina bez Lige prvaka, ali to ne bi trebao biti slučaj. Dinamo je u međuvremenu opet postao konstanta kada govorimo o prisutnosti u europskim kupovima. Ove sezone, ipak, neće igrati u Ligi prvaka, već će se za europsko proljeće boriti u Europskoj ligi.

Momčad Ivice Horvata i Branka Zebeca napravila je 1967. godine veliki pothvat. Rušili su tada ekipe poput Juventusa i Eintrachta. Leeds je bio jedan od najjačih klubova Europe. No, i Dinamo je imao svoje velikane.

Trofej su osvojili Slaven Zambata, Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Filip Blašković, Rudolf Belin, Denijal Pirić, Krasnodar Rora, Marijan Čerček, Marijan Brnčić, Mladen Ramljak, Josip Gucmirtl i Stjepan Lamza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.