Bianchi je 51. vozač u povijesti koji je život izgubio u bolidima Formule 1

Foto: Guliver Image/Getty Images

JULES BIANCHI preminuo je u subotu u 26. godini života, devet mjeseci nakon što je u japanskoj Suzuki doživio tešku nesreću.

>Jules Bianchi preminuo devet mjeseci nakon teške nesreće
 
>Bianchi ostavio tugu u automoto svijetu: "Borio se do samog kraja" 
 
Bianchi je tako postao 51. žrtva u povijesti automobilističkih natjecanja u Formuli 1, ne samo u Svjetskom prvenstvu, već i u ostalim natjecanjima u kojima se voze identični ili slični bolidi. Prvi je 1952. godine na testiranju na stazi nedaleko britanskog Nuneatona stradao Britanac Cameron Earl.
 
Bianchi je prva žrtva nakon nešto više od 20 godina u Formuli 1, otkad je u jednoj od najpoznatijih nesreća svih vremena život izgubio Ayrton Senna, samo dan nakon što je u kvalifikacijama poginuo Austrijanac Rolan Ratzenberger.
 

 
Senna je, inače, jedan od dva svjetska prvaka koja su poginula na stazi, drugi je Jochen Rindt, koji je ujedno i jedini koji je posthumno osvojio naslov svjetskog prvaka u Formuli 1, bilo je to 1970. godine.
 
Među zvučnijim nesrećama je svakako i ona Gillesa Villeneuvea, koji je poginuo u Belgiji 1982. godine.
 

 
Među poginulima je najviše Britanaca, čak 13, a slijedi deset američkih žrtava. Smrtno je stradalo i sedam talijanskih vozača, Bianchi je peti francuski, a austrijski državljani su u formuli poginuli u četiri navrata.
 
Najviše žrtava odnijela je staza u Indianapolisu, sedam života, a dva vozača manje stradala su na Nürburgringu, posebno je poznat kao opasan bio stari Nürburgring. po tri vozača stradala su u Silverstoneu, Modeni, Brands Hatchu i Monzi, a Bianchijeva nesreća prva je sa smrtnom posljedicom u japanskoj Suzuki.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.