Balkanski navijači u Jesenicama: Od tučnjava i šovinizma do romantičnih transparenata

Foto: Ronald Gorsic/Cropix

SVEGA 60 kilometara udaljen od Ljubljane, slovenski gradić Jesenice ugostio je četiri balkanske reprezentacije u grupnoj fazi natjecanja na Europskom prvenstvu u košarci.

Grad u kojem, kako navode neki njegovi stanovnici, živi više Bosanaca i Hercegovaca nego Slovenaca, od 4. rujna živi košarku, a zastave Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, označavaju mjesta gdje se okupljaju balkanski navijači, katkad zajedno, ali katkad i policijskim kordonima odvojeni.

Mistić Abdulah, rođen u BiH, već 45 godina živi u Sloveniji, ali kako je rekao novinaru agencije Anadolija "čuva tradiciju i bodri bh. reprezentaciju".

Prema njegovim riječima na ulicama Jesenica “ne smije dolaziti do incidenata, jer sve loše što se dogodi negativno utiče na Balkance koji inače borave u Sloveniji i stvara pogrešnu sliku o njima”.

Prvenstvo Europe počelo je okupljanjima navijača, pjesmom, slavljem, druženjem. Navijači Makedonije i BiH uglavnom su koristili zajednički ugostiteljski objekt i podržavali jedni druge u bodrenju njihovih reprezentacija. Nerijetko su se mogle vidjeti zastave svih balkanskih reprezentacija na jednom mjestu, ali i natpisi država na autobusnim stajalištima i prometnim znakovima.

Utakmice su prolazile mirno prvog dana natjecanja, ali je susret BiH i Srbije, okarakteriziran utakmicom visokog rizika.

Nakon što je grupa navijača BiH krenula prema dvorani, te nakon što su navijači Srbije tikom njihovom prolaska pored kafića s natpisom “Bijeljina” počeli uzvikivati “nož, žica, Srebrenica”, došlo je do verbalnog, a zatim i fizičkog sukoba navijača. Sukob je, budući da slovenska policija nije odmah reagirala, potrajao duže i ugrozio sigurnost drugih građana na ulicama Jesenica.

S druge strane, navijači su tribine Podmežakle Arene “ukrasili” romantičnim, ali i šovinističkim transparentima. Tako je jedan navijač Makedonije postavio transparent “Sretan rođendan Tamara”, dok se na tribini sa srbijanskim navijačima našao transparent “RS=SRB”.

Zanimljivi trenuci s tribina i ulica Jesenica nisu promakli objektivima, a navijači, pa i oni najmlađi, bez obzira na rezultate utakmica, pronašli su način da se zabave.

Danas je pauza u grupi “B”, a sa po dvije pobjede i jednim porazom na prve tri pozicije nalaze se Latvija, Litva i Srbija, dok slijede Makedonija, Crna Gora i BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.