BBC otkrio kako je Warner trošio FIFA-in novac

Foto: www.transparencyinsport.org

PROCURILI su novi detalji iz istrage korupcije i kriminala u svjetskoj nogometnoj federaciji FIFA-i. BBC je objavio kako postoje dokazi koji mogu potvrditi što se dogodilo sa 10 milijuna dolara koje je FIFA uplatila na račune pod kontrolom Jacka Warnera, bivšeg dopredsjednika FIFA-e koji je priveden u velikoj akciji FBI-a prošlog tjedna.

Novac je u ime Južnoafričke republike poslan FIFA-i kao dio programa potpore afričkoj dijaspori na Karibima, FIFA je uplatila novac na račune CONCACAF-a, koje je 72-godišnji Warner kontrolirao kao čelnik te nogometne federacije. Dokumenti na koje se BBC poziva potvrđuju da je Warner koristio taj novac za osobne potrebe i pranje novca.

Warner i dalje demantira sve što mu se stavlja na teret. To uključuje podmićivanje, reketarenje, prijevare, pranje novca...

BBC navodi da je novac FIFA upatila u tri navrata, ukupno 10 milijuna dolara, a dokumenti pokazuju kako se novac trošio i gdje je završio. Navodi se i da je gotovo 5 milijuna dolara s tih računa uplaćeno JTA, velikom lancu supermarketa u Trinidadu i Tobagu, a dio mu se vraćao u lokalnoj valuti. Oko 360 tisuća dolara s FIFA-inih računa završilo je u rukama Warnerovih prijatelja.

1,6 milijuna dolara potrošeno je na Warnerove kreditne kartice, a sam sebi je dao pozajmicu od 410 000 dolara.

Spornih 10 milijuna eura, smatraju upućeni novinari i istražitelji, iskorišteni su kao mito prije glasovanja za domaćinstvo SP-a 2010. godine.

BBC je predao detalje istrage ministru sporta Trinidada i Tobaga, Brentu Sanchu koji je rekao: "Warner se mora suočiti s pravdom, mora odgovoriti na sva ta pitanja i odgovarati za svoje postupke".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.