Žena kupila ogrlicu za dva dolara. Ispostavilo se da je riječ o umjetničkom djelu

Foto: Screenshot TikTok: thehappygravedigger

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRIJE nekoliko mjeseci umjetnica Jess Smith uputila se u kupovinu kako bi pronašla unikatne dodatke. Kada je posjetila malu trgovinu u Pittsburghu, 23-godišnja umjetnica odmah je krenula prema "ogromnom stolu s ogrlicama" u potrazi za inspiracijom.

"Primijetila sam tu zaista čudnu ogrlicu s ogromnim prozirnim privjeskom koji je visio na njoj", izjavila je za Insider. "Bio je neonski, proziran i prvotno sam pomislila da je napravljen od plastike."

Dok je proučavala jedinstven komad, primijetila je kako je privukao pažnju i drugog kupca koji je primijetio da ima vibru sedamdesetih i vjerojatno je starinski. Zato je Smith bolje promotrila ogrlicu i primijetila natpis. Iako nije mogla pročitati sve riječi, uspjela je razaznati ime i datum koji su izgledali kao 1973. godina.

"Koštala je 1.99 dolara, pa sam mislila da bih je mogla kupiti. Izgleda prilično otmjeno. Nosit ću je", rekla je.

Djelo je kiparice koja je bila poznata u tom području po svojim 3D kreacijama od pleksiglasa

Prije nego što ju je isprobala, preko Google Lensa, značajke Googleove aplikacije koja vam omogućuje učitavanje slika i pretraživanje povezanih fotografija i teksta, naišla je na djelo umjetnice iz Pittsburgha Aaronel deRoy Gruber, kiparice koja je bila poznata u tom području po svojim 3D kreacijama od pleksiglasa.

Iako to nije mogla sama potvrditi, imala je predosjećaj da je pronašla njezin komad.

Na Instagramu je pronašla stranicu Zaklade Irvinga i Aaronele deRoye Gruber - skupine posvećene očuvanju i dijeljenju nasljeđa preminule umjetnice - te joj je poslala poruku. Direktorica zaklade Brittany Reilly kontaktirala ju je i rekla joj da ogrlicu uopće ne mora ni vidjeti osobno jer zna da je to prava ogrlica umjetnice Gruber. Također je rekla da je to zaista poseban komad jer je Gruber napravila dosta različitih ogrlica, ne znaju koliko, ali svaka ima potpuno jedinstvenu paletu boja i oblik.

Smith je rekla da je direktorica zaklade također otkrila da je vrijednost ogrlice između 2800 (2590.74 eura) i 3200 (2960.85 eura) dolara te da je može povezati s privatnim kolekcionarima koji bi platili punu cijenu od 3000 dolara (2775.80 eura) i više.

@thehappygravedigger My best thrift find! Genuine artist-made vintage plexiglass necklace! #storytime #thrift #thriftfinds #bestthriftfinds #thriftflip #thriftingfinds ♬ original sound - The Happy Grave Digger Art

Svoj pronalazak dokumentirala je i na TikToku. Njezin je video pogledan više od 396.000 puta.

Još nije potpuno sigurna što će učiniti s ogrlicom u budućnosti. Sada želi cijeniti svoje otkriće koje se događa jednom u životu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.