Uskoro stiže velika online trgovina hrane proizvedene u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock (fotografija nema veze s online trgovinom u tekstu)

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VEEMEE, digitalna platforma osnovana 2017. godine, do kraja ove godine trebala bi postati velika online trgovina hrane proizvedene u Hrvatskoj, doznali smo od Marka Kozjaka, suosnivača i direktora VeeMeeja. Razgovarali smo s njim i saznali sve o novoj internetskoj trgovini i ponudi. 

VeeMee već sada pet godina okuplja na jednom mjestu obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tvrtke koje se bave proizvodnjom. "Cilj je povećanje i poboljšanje poljoprivrednog tržišta u zemlji i time jačanje konkurentnosti prehrambenih proizvoda koji su uzgojeni upravo na tim OPG-ovima. Uz navedeno i edukacija o sezonalitetima proizvodnje", obrazložio nam je Marko cilj VeeMeeja.

"Transparentnost i sljedivost hrane"

Zanimalo nas je kako će novi marketplace funkcionirati i hoće li izgledati kao klasične internetske trgovine s hranom.

"Želimo dovršiti projekt objedinjenja svih korisnika platforme u dva oblika. U prvom kontekstu da svima omogućimo vlastiti web shop i drugi oblik virtualne zadruge koja ima centralno mjesto prikupljanja i isporuke. Sve navedeno želimo pojednostavniti prilikom upotrebe korisnika ili kupca te istovremeno osigurati transparentnost i sljedivost hrane. Svi ostali detalji će biti dostupni kada ga završimo", rekao nam je. 

Što se tiče dostave proizvoda, Marko je rekao da primarno rade logistiku za EU klijente te da će iskoristiti znanje za postavljanje ruta i aplikacije. "U drugom segmentu koristiti sve dostupne opcije, iskoristiti postojeće potencijale i partnere. I kao zadnju stavku planiramo LDC, centralizirano mjesto za prikupljanje i dostave hrane", rekao je. 

"Cilj je postići isporuku 24 sata od branja"

Vezano uz samu ponudu, fokus je na lokalnoj proizvodnji. "Cilj je postići isporuku 24 sata od branja – što po definiciji jest lokalno. Primarno želimo isprobati i kreirati logistiku za naše proizvođače te, ako se sustav posloži, možemo ga širiti na druge zemlje (citrusi i ostalo egzotično voće ili prerade)", ispričao je. 

Prvi dio marketplacea bi trebao biti plasiran do kraja 2023. godine, a sljedeći im je korak aplikacija za logistiku i nakon toga centralno skladište. Što se tiče plaćanja, u planu imaju samo online plaćanje.

"Smatramo ga najsigurnijim za proizvođača", istaknuo je.

Poticanje proizvodnje

"Želimo potaknuti proizvodnju, posebno da se mladi aktiviraju te im omogućiti dodatni alat za prodaju. Kao što sam naveo, smatramo da se poljoprivreda u Hrvatskoj može bolje organizirati i povećati - treba vremena i naša uloga može biti pružanje dodatnih alata prodaje i potražnje.

Također, potrebno je više edukacije prema kupcu oko sezonaliteta proizvodnje kako bi se smanjio jal vezan za uvoznu hranu. Pojedine robe ćemo uvijek uvoziti jer količinski ih ne možemo proizvesti za svoje potrebe (na primjer, limun, naranča, jagoda u veljači/ožujku i dr). Smanjenom proizvodnjom primorani smo uvoziti, ali možemo povući paralele oko uvoza i na temelju tih podataka i potražnje usmjeravati proizvodnju za dugoročni cilj održivosti", pojasnio je.

VeeMee osim platforme i marketplacea koji uvode ima i vlastite proizvode pa su tako s OPG-a Anto Jurić pokrenuli proizvodnju Microgreensa koji se mogu naći na policama trgovačkih centara. Također imaju i proizvode VeeMee Eko Humus, Eko vege burger i dehidrirano voće (naranča, limun i limeta). 

"S navedenim i budućim marketplaceom uz sljedivost hrane, spašavanje hrane i reduciranje CO2, zatvaramo kompletan krug cirkularne ekonomije", istaknuo je za kraj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.