Što znači pojava zelene linije na zaslonu mobitela?

Foto: Reddit

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PAMETNI telefoni, poput svih drugih elektroničkih uređaja, podložni su kvarovima - bilo zbog padova, udaraca ili softverskih te hardverskih kvarova. Međutim, postoji još jedan, manje poznat neprijatelj modernih pametnih telefona - takozvana zelena linija smrti, koja može biti posljedica kako softverskih tako i hardverskih problema.

Prema izvješću portala Android Central, ovaj problem je zabilježen na mnogim telefonima, uključujući one brendova OnePlus, Apple, Xiaomi i Samsung. "Nažalost, čini se da ni najnoviji telefoni nisu imuni na zelenu liniju smrti", izvještava portal. Novinarka Namerah Saud Fatmi prošlog je tjedna razgovarala s dvojicom vlasnika telefona koji su iskusili ovaj problem.

Darryl je posjedovao Samsung Galaxy S22 Ultra koji je nakon tri godine pogođen zelenom linijom smrti, dok je Chris imao isti problem s Motorolom Razr Plus 2023. Darryl je istaknuo da prije pojave ove linije na ekranu telefona nije imao problema s uređajem, nije ažurirao softver niti instalirao nove aplikacije, odnosno smatra da nije učinio ništa što bi je uzrokovalo. 

Ovo nisu izolirani slučajevi

Jednog dana podigao je telefon kako bi provjerio vrijeme i uočio liniju na ekranu. Budući da mu je isteklo jamstvo, morao je iz vlastitog džepa platiti zamjenu ekrana. S druge strane, Chris je imao više sreće. Kupio je Motorolu prije otprilike deset mjeseci, a sklopivi telefon je radio bez problema sve do prije nekoliko tjedana, kada se na unutarnjem zaslonu iznenada pojavila zelena linija.

Linija je nestala kada je odmah ponovo pokrenuo telefon, ali se ubrzo vratila te počela proizvoljno mijenjati boje iz zelene u crnu i plavu, a zatim opet u zelenu. Budući da je Chrisov telefon bio još uvijek pod garancijom, Motorola je brzo zamijenila njegov uređaj bez dodatnih troškova, iako mu nije pružila mnogo informacija o uzroku kvara.

Kako novinarka navodi, ovi slučajevi nisu izolirani, a mnogi su se požalili na slične probleme na platformama poput Reddita i X-a.

I got this green line suddenly today on my screen. Do i have to replace the screen or is there any other cheap way?
byu/ASD_0101 inPixel6aUsers
Green Line of Death
byu/avalancheman iniPhone13ProMax
Green line just appeared on my S20+
byu/SeaworthinessNo4307 inGalaxy_S20
Posts from the oneplus
community on Reddit

Što uzrokuje ovu zelenu liniju?

Namerah Saud Fatmi obratila se nekolicini proizvođača telefona i zaslona. "BOE nije bio dostupan, dok Samsung i LG nisu odgovorili. Isto se odnosi i na Motorolu", navela je u članku.

Nakon toga je pokušala dobiti odgovore od profesionalaca iz industrije, ali bez uspjeha. Stoga se obratila svojim kolegama Jerryju Hildenbrandu i Harishu Jonnalagaddiju, za koje tvrdi da su vrsni poznavatelji tehničkih pitanja.

Oni su naveli nekoliko razloga zbog kojih zaslon telefona može početi prikazivati zelene linije i prestati raditi. To je u osnovi hardverski nedostatak koji može ostati prikriven sve dok ga ne aktivira promjena u softveru ili greška. To bi objasnilo zašto se na nekim zaslonima zelena linija smrti pojavljuje nakon softverskih ažuriranja, dok kod drugih nema očitog uzroka.

Zelene linije na zaslonu pametnih telefona mogu biti posljedica oštećenih piksela, ali češće nastaju zbog problema u komunikaciji između upravljačkog programa zaslona i određenih piksela koji ne primaju potrebne signale.

Ovaj problem može biti uzrokovan razlikama u verzijama komponenti koje pokreću i upravljaju zaslonom, a softver može imati neslaganja za te specifične verzije. To znači da ažuriranje softvera može ponekad izazvati pojavu zelenih linija na zaslonu kod mnogih korisnika.

Odgovornost za ovakve probleme ne leži isključivo na zaslonu ili softveru pametnog telefona. Fleksibilni kabel, koji povezuje dijelove unutar telefona, često može biti izvor problema.

Također, materijal koji se koristi kao podloga može se vremenom istrošiti uslijed pregrijavanja ili kvarova na kontroleru koji upravlja zaslonom. Budući da proizvođači koriste dijelove od različitih dobavljača, teško je precizno odrediti uzrok problema.

Kako riješiti ovaj problem?

Popravak zelene linije smrti na zaslonu pametnog telefona može uključivati sljedeće korake:

  • Ponovno pokretanje uređaja - ponekad restart može (privremeno) riješiti problem
  • Ažuriranje softvera - instalacija najnovijih ažuriranja može pomoći ako je uzrok softverski
  • Tvornički reset - ako prethodni koraci ne riješe problem, tvornički reset može ukloniti ozbiljnije softverske probleme. Prije nego što ga izvršite, obavezno napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka
  • Servis ili zamjena zaslona - ako su gore navedeni koraci neučinkoviti, možda je problem hardverski, što zahtijeva profesionalni popravak ili zamjenu zaslona
  • Kontaktiranje proizvođača - ako je problem široko rasprostranjen, proizvođač može ponuditi specifična rješenja ili smjernice

Ako se problem nastavi, posjet ovlaštenom servisnom centru je najsigurniji način za rješavanje problema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.