Prevare prilikom online kupovine su sve češće, evo na što obavezno treba paziti

Screenshot: YouTube

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KUPOVINA putem interneta svakim danom je u porastu, što ne čudi jer je jednostavna i možete je obavljati iz udobnosti vašeg doma. Također, na internetu možemo brzo pretražiti proizvod koji želimo kupiti i pronaći najbolju cijenu te ga kupiti u najpovoljnijoj trgovini.

No porastom popularnosti internetske kupovine sve je više i lažnih internetskih stranica, kao i drugih prevara zbog kojih možete ostati i bez novca i bez proizvoda. 

Donosimo savjete kako da sigurno kupujete putem interneta.

Provjerite internetsku trgovinu

Prva stvar koju biste trebali napraviti je provjeriti posjeduje li internetska stranica odnosno trgovina sigurnosni certifikat. Provjerite u internetskom pregledniku započinje li online adresa stranice s "https" te važnije nalazi li se pored nje oznaka lokota (ponekada "https" nije vidljiv već morate mišem kliknuti ili prijeći preko tog početnog dijela adrese u pregledniku).

Pazite da lokot nije prekrižen. Mišem pređite preko njega ili ako se koristite mobilnim preglednikom pritisnite prstom, pisat će vam na engleskom veza je sigurna (connection is secure). 

 

 

Druga stvar koju preporučujemo je da pretražite recenzije te stranice na internetu. To možete učiniti na Google recenzijama ili stranicama poput Trust Pilot. Također se o internetskoj trgovini možete raspitati na forumima ili u Facebook grupama. 

Pazite na koju stranicu vas preusmjerava za plaćanje

Stranice znaju izgledati kao prave a da to zapravo nisu, pa obavezno provjerite na koju stranicu ste preusmjereni kada poželite izvršiti plaćanje. Dakle, isto kao što je iznad navedeno, pripazite da ste i dalje na sigurnoj stranici koja ima oznaku "https" te oznaku lokota koji nije prekrižen.

Plaćanje putem pružatelja usluge plaćanja

Najsigurnije opcije plaćanja su putem posebnih pružatelja usluge plaćanja kao što su WSPay, CorvusPay, PayPal i slični. Također, ako kojim slučajem već niste, uključite opciju 3DS autentifikacije. To znači da ćete transakciju morati dodatno potvrditi na mobitelu (push poruka) ili na stranici banke koja je karticu izdala pomoću jednokratnog koda ili lozinke (kod se generira tokenom ili putem mobilne aplikacije).

Također provjerite na internetskim stranicama primjenjuju li PCI DSS standarde. Radi se o normi koja definira sigurnosne mjere za obradu, spremanje i prenošenje (komunikaciju) kartičnih podataka. To najčešće možete vidjeti na dnu stranice ili u sekciji "način plaćanja". 

Obavljajte kupovinu samo putem sigurne internetske veze

Preporuka je ne koristiti javnu ili besplatnu internetsku mrežu jer su takve najčešće nesigurne, posebno za internetsku kupovinu. Radije kupovinu obavite putem veze koja je sigurna i kojoj se pristupa pomoću lozinke. 

 

Redovito provjeravajte bankovne izvode

Ako nemate mobilno bankarstvo koje vas obavještava o svakoj transakciji, onda je najbolje da redovito provjeravate svoje bankovne izvode. Primijetite li sumnjive transakcije, obavijestite banku ili kartičarsku kuću. 

Uložite u antivirusni program

U doba kada smo sve više online, preporučuje se uložiti u dobar antivirusni program koji će vas štititi od raznih prevara, malwarea i sličnih prijetnji. No i tu istražite koji je provjeren i kvalitetan te s kojim su korisnici zadovoljni. Također birajte sigurne lozinke koje nije lako pogoditi te ih redovito mijenjajte. 

Prepaid kartice

Želite li biti ekstra sigurni, uvijek možete uzeti posebnu prepaid karticu kojom možete obavljati online kupovinu. Dakle, to su kartice na koje vi uplaćujete sredstva i s kojima ne možete otići u minus. 

Ne dijelite svoj CVV broj ni broj kartice s nepoznatim fizičkim osobama

Ako pak prodajete putem interneta, nikada nemojte dijeliti CVC ili CVV brojeve vaše kartice s nepoznatim osobama. Da bi vam netko uplatio na račun, dovoljno je dati IBAN te ne morate nigdje klikom potvrditi svoj broj računa i podatke s kartice da bi vam bila izvršena uplata. Također nemojte klikati na neprovjerene ili sumnjive linkove.

Osobni podaci i CVV upisuju se samo ako vi kupujete, i to na provjerenim stranicama ili putem pružatelja usluge plaćanja. Bitno je da enkripcija radi i da stranica ne pohranjuje podatke o plaćanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.