Naručili smo identične proizvode s Temua i AliExpressa. Evo kakvo je naše iskustvo

Foto/Screenshot: Index/aliexpress.com/temu.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRIJE mjesec dana pisali smo vam o iskustvu naručivanja različitih proizvoda s popularne internetske trgovine Temu, koja je nedavno proširila svoju dostavu i na Hrvatsku. Zanimali su nas pouzdanost naručivanja, sigurnost stranice, kao i kvaliteta proizvoda. Na ta smo sva pitanja odgovorili u prošlom tekstu, a u ovom današnjem fokusiramo se na usporedbu Temua i AliExpressa.

Koja je online trgovina bolja, razlikuje li se iskustvo kupovine i gdje kupci mogu pronaći povoljnije predmete? S tim na umu, istražili smo obje trgovine i istovremeno naručili identične predmete kako bismo mogli usporediti iskustvo kupnje.

Pakete s AliExpressa smo čekali duže

Glavna razlika između dvije trgovine je ta što Temu sve proizvode šalje odjednom, omogućuje plaćanje i putem PayPala te trenutno nudi besplatnu dostavu na sve narudžbe, ali postoji "kvaka". Naime, tijekom naručivanja, dobili smo obavijest u košarici da je minimalna narudžba 40 eura, što nam je onemogućilo dovršetak kupnje. Nakon što smo kontaktirali korisničku službu minimalni iznos za narudžbu je magično nestao.

Što se tiče AliExpressa, iznos dostave i minimalna kupnja ovise od prodavača do prodavača. Neki zahtijevaju minimalnu narudžbu, drugi ne, neki daju besplatnu dostavu, a neki je naplaćuju. U opisu artikla je uglavnom istaknut iznos dostave te postoji li minimum. Mi smo za neke predmete platili dostavu, za druge nismo. 

Cijene AliExpress narudžbe:

AliExpress narudžba

Isti/slični artikli iz Temu narudžbe i cijene: 

Isti/slični artikli iz Temu narudžbe

Sve ove cijene koje vidite na fotografijama gore su bile akcijske. 

Stvari naručene s Temua stigle su nam za 11 dana, dok smo pakete s AliExpressa, koji su dolazili odvojeno, čekali duže. Obje narudžbe, s Temua i s AliExpressa, kreirane su 29. siječnja. Narudžba s Temua stigla je prva, 9. veljače. Paketi s AliExpressa stizali su pojedinačno: prvi je došao 16. veljače, drugi 21. veljače, a preostala dva paketa stigla su zajedno početkom ožujka.

AliExpress paketi
Temu paket

Iskustvo kupovine s Temua ovdje ima prednost jer je naprosto elegantnije kada sve naručene stvari stignu odjednom i u istom paketu, bez potrebe za višestrukim odlascima na poštu.

Način dostave je još jedna razlika - paketi s Temua dostavljeni su kurirskom službom, dok su paketi s AliExpressa poslani standardnim putem, preko pošte, što je vjerojatno razlog dužeg čekanja na dostavu. Ipak, neki prodavači na AliExpressu nude mogućnost odabira načina dostave, uključujući opciju kurirske služb, što bismo mi i preporučili s obzirom na naše iskustvo. 

Obje stranice nude "brutalne" popuste

Što se tiče ponude na AliExpressu i Temuu, ona je vrlo slična, iako se čini da je na AliExpressu ponuda nešto bogatija. No, na obje platforme može se naći gotovo sve - od tech dodataka, uređaja za kosu i odjeće, do predmeta za dom i slično. 

Radi se uglavnom o hrpi jeftinih predmeta - nekih bolje, nekih lošije kvalitete - i zapravo ne znate kakvi su dok vam proizvod ne stigne. Da, postoje i recenzije na samim stranicama, što može biti korisno, ako su istinite i nisu ih kreirali botovi. Najkorisnije recenzije su zapravo one koje uključuju fotografije koje su priložili kupci.

Stranice su vrlo sličnog izgleda i obje nude "brutalne" popuste - pa i preko 90%. Zašto smo stavili brutalne pod navodnike? Zato što nam se čini da su oni čista marketinška/psihološka navlakuša jer se čini nerealno da toliko proizvoda stalno ima popuste od 60, 70, 80 ili čak 90%. To se onda zove - redovna cijena. 

Osim toga, obje platforme nude i druge kratkotrajne akcije, uz iskačuće bannere s privlačnim ponudama koje se čine kao da su namijenjene samo vama i vrijede eto baš u tom trenutku dok pretražujete ponudu. 

Cijene se često mijenjaju

Za potrebe naše recenzije, kao što smo već u uvodu naveli, fokusirali smo se na kupovinu identičnih proizvoda na obje stranice po što povoljnijim cijenama. To uopće nije bilo teško - u svega desetak minuta pronašli smo gotovo iste proizvode na objema stranicama.

Cijene i na Temuu i AliExpressu mijenjaju se prilično često, bilo zbog akcija, bilo zbog novih/drugih prodavača koji nude isti ili sličan proizvod po nižoj cijeni i slično. Stoga, činjenica da smo na jednoj stranici možda pronašli nešto jeftinije, a na drugoj skuplje, zapravo ne znači puno jer se situacija može promijeniti već sljedećeg dana.

Slični, odnosno naizgled isti, proizvodi koje smo kupili na obje stranice su: staklena čaša neobičnog izgleda, aparat za uklanjanje vlakana s odjeće, kupaonska polica i slušalice. Cilj nam je bio pokriti više kategorija, ali i testirati transport staklenih predmeta. U oba slučaja, čaše su stigle odlično zapakirane i bez oštećenja.

Čaša koju smo platili manje od dva eura trenutno košta 20 eura u istoj trgovini

Kad smo već kod čaša, vrijedi ih detaljnije opisati. Na slikama su nam izgledale prilično slično, barem u pogledu dizajna. Međutim, detalji u opisu otkrili su da je čaša na AliExpressu većeg kapaciteta.

Na Temuu nismo uspjeli pronaći čašu identičnog izgleda s istom mililitražom. Dostupne opcije bile su ili većeg kapaciteta ili u pakiranju od četiri, što nam nije odgovaralo, pa smo se odlučili za kupnju manje verzije.

Manja staklena čaša kupljena na Temuu ima kapacitet od oko 300 ml i koštala nas je 3.25 eura, dok je veća čaša s AliExpressa, kapaciteta 530 ml, koštala 1.86 eura, odnosno 5.48 eura s dostavom. Da, znamo, totalno neisplativa kupnja s obzirom na iznos dostave, ali htjeli smo nabaviti što sličnije artikle približno iste cijene. 

Lijeva je s AliExpressa, desna s Temua
Čaša s AliExpressa

No, zanimljivo je da su se u trenutku pisanja ovog teksta cijene promijenile. Trenutno identična čaša s AliExpressa, koju smo kupili, košta 1.84 eura, dok čaša s Temua košta čak 20.48 eura. Obje su označene kao proizvodi na "akciji".

Cijena iste čaše na Temuu, na gornjoj slici je iznos koji smo mi platili, na donjoj trenutni

Nastavljamo s aparatom za uklanjanje vlakana, iliti mucica, s odjeće. Na Temuu smo ga platili 2.69 eura, dok je na AliExpressu cijena bila 3.27 eura, odnosno ukupno s dostavom 4.37 eura. Izgledaju gotovo identično, s malim razlikama u boji, i oba uređaja dobro obavljaju svoj posao.

Svjetliji je s Temua, tamniji s AliExpressa

Što se tiče trenutne cijene, na AliExpressu je ostala gotovo nepromijenjena - 3.24 eura, dok je na Temuu proizvod koji smo kupili obustavljen (ne znamo trebamo li se zabrinuti). Zbog toga, nažalost, trenutno nemamo usporednu cijenu za Temu.

Kupaonska polica sada košta manje na obje stranice

Kupaonska polica, gotovo identična na obje stranice, na Temuu nas je koštala 3.59 eura, dok je cijena na AliExpressu bila 5.26 eura (dostava je bila besplatna). U trenutku pisanja ovog teksta cijena na Temuu je još niža i iznosi 2.42 eura. Na AliExpressu je cijena također snižena u odnosu na ono što smo platili te sada iznosi 4.27 eura. U oba slučaja se radi o akcijskim cijenama.

Polica s AliExpressa
Donja je s Temua, gornja s AliExpressa

Jedina razlika između kupaonskih polica je u izgledu ljepljive trake. Osim toga, polica s AliExpressa došla je s blagim nagnječenjem jedne gornje metalne drške, što je vjerojatno posljedica načina kako je rukovano s paketom tijekom dostave.

Što se tiče funkcionalnosti, police su vrlo kvalitetne i stabilne, odlično drže i mogu podnijeti znatnu težinu. Polica s Temua postavljena je već više od mjesec dana u kupaonici i nije se pomaknula, dok joj se polica s AliExpressa nedavno pridružila i isto, za sada, ne mrda. 

Slušalice su isto promijenile cijenu

Posljednji artikl koji smo naručili bile su slušalice. Na temelju fotografija i naziva modela činile su se identičnima prilikom naručivanja. Međutim, postoji razlika u boji: slušalice s AliExpressa su svjetloplave, dok su one s Temua svijetlo zelenkasto-plave, iako je u oba opisa navedeno da se radi o plavoj boji.

Gornje su s AliExpressa, donje s Temua
Lijeve su s AliExpressa, desne s Temua

Postoji i razlika u silikonskim jastučićima za uši između slušalica s AliExpressa i onih s Temua. Jastučići na slušalicama s AliExpressa su prozirni i manji, dok su na slušalicama s Temua bijeli i deblji, što ih čini ugodnijima za nošenje. Ostale karakteristike slušalica su prilično slične.

Što se tiče cijene, na Temuu smo ih platili 4.04 eura, dok su na AliExpressu bile 4.28 eura (dostava je bila besplatna). Ako bismo ih sada naručivali, na AliExpressu bismo ih platili 3.22 eura, a na Temuu 4.27 eura te je naznačeno da se radi o akcijskoj cijeni. 

Trgovine slično funkcioniraju, ali Temu ima jednu prednost

Obje trgovine zapravo su vrlo slične i slično funkcioniraju. Za pronalazak željenog artikla po najpovoljnijoj cijeni često je potrebno temeljito pretraživati ponudu, ali i imati sreće. Akcije koje obećavaju velike popuste treba uzeti s rezervom, jer naš primjer pokazuje da one često mogu biti obmanjujuće ili čak nelogične.

Na primjer, nije vjerojatno da artikl čija je cijena iznosila tri eura mjesec dana nakon kupnje košta 20 eura, i to na akciji od 28%. S time na umu, cijene se na obje stranice i vrlo često mijenjaju -  nekada i u istom danu, tako da ponovno naručivanje istog artikla može rezultirati različitom cijenom.

Ove stranice funkcioniraju po principu "ako prođe, prođe" i to se tiče i cijena, ali i minimalnih iznosa za besplatnu dostavu, što smo iskusili na Temuu. Međutim, kontaktiranjem korisničke službe, problem s minimalnim iznosom za dostavu bio je riješen. Tako da vrijedi ona - isplati se pitati. 

Prednost Temua leži u tome što svi paketi stižu odjednom, putem kurirske službe, eliminirajući potrebu za pojedinačnim dogovaranjem s prodavačima o načinu slanja. U našem slučaju dostava je bila brza, čineći kupovinu s ove stranice elegantnijom opcijom.

Artikli koje prodaju obje stranice vrlo su slični te je velika vjerojatnost da zapravo isti prodavači nude iste artikle na obje. Stoga je korisno pretražiti obje stranice prije kupnje i odabrati onu s najboljom ponudom. Ipak, važno je ostati umjeren u kupnji i naručivati samo ono što je doista potrebno, budući da ove stranice mogu potaknuti na prekomjerno trošenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.