Kuhinjske ladice ili ormarići? Evo što kažu dizajneri

Foto: Shutterstock/amazon.de/ikea.hr/xxxlesnina.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BILO da planirate preuređenje postojeće kuhinje ili dizajnirate novu, odluka između ladica i ormarića ključna je za izgled i funkcionalnost tog važnog dijela doma.

"Količina i vrsta prostora za pohranu u kuhinji jedan je od najvažnijih elemenata dizajna i treba ga razmotriti od samog početka, kako bi kuhinja ispunila sve vaše potrebe", kaže Sinead Trainor, voditeljica kategorije kuhinja u LochAnna Kitchens. "Nema smisla imati prekrasnu kuhinju na kojoj vam drugi zavide ako nije funkcionalna u svakodnevnoj upotrebi."

Odabir između ladica i ormarića jako ovisi o osobnim preferencijama, no oba rješenja imaju svoje prednosti i nedostatke. "Ormarići su dugo bili standard u dizajnu kuhinja, no to se promijenilo posljednjih godina jer su prednosti ladica postale sve poznatije", kaže Richard Davonport, direktor Davonport Kitchens, piše Ideal Home.

Niže možete vidjeti prednosti i nedostatke ladica i ormarića te što u konačnici dizajneri preporučuju.

Prednosti ladica

  • Lakši pristup - ladice se mogu potpuno izvući, što olakšava pristup sadržaju i sprječava da predmeti ostanu skriveni na stražnjem dijelu. Iako se za donje ladice ipak treba saginjati, za gornje ne morate, što ih čini pogodnima za osobe s problemima pokretljivosti ili invaliditetom.
  • Bolje su za pohranu manjih predmeta - ladice mogu biti opremljene organizatorima različitih dubina, omogućujući pohranu različitih predmeta u odvojene odjeljke. Plitke ladice su odlične za pribor za jelo, dok dublje mogu držati sve - od tanjura do lonaca.
  • Mogu biti idealne za teže predmete - ladice se često koriste ispod ploča za kuhanje ili na kuhinjskim otocima jer mogu biti idealne za teške predmete poput lonaca i tava, ovisno o kvaliteti materijala od kojeg su izrađene.

Nedostaci ladica 

  • Teže pohranjivanje malih kuhinjskih aparata - ladice nisu idealne za pohranu kuhinjskih uređaja poput miksera ili aparata za kavu, kao ni za visoke posude ili vaze.
  • Mogu izgledati neuredno bez organizacije.
  • Neke ladice mogu se savinuti - ovisno o materijalu, teški predmeti mogu uzrokovati savijanje ladica, posebno onih lošije kvalitete.
  • Skuplje su od ormarića - ladice su češće skuplje zbog dodatnih komponenti i materijala potrebnih za njihovu izradu i glatko funkcioniranje.

Organizacija ladica

Ispod smo naveli što vam treba za organizaciju ladica kako bi prostor bio maksimalno iskorišten i uredan.

Joseph Joseph uložak za pribor za jelo, Lesnina, 34.99 eura
Joseph Joseph set organizatora za kuhinju, Lesnina, 37.99 eura
Držač poklopaca, IKEA, 4.99 eura
Organizator ladice, IKEA, 9.99 eura

Prednosti ormarića

  • Bolji su za pohranu većih i visokih predmeta - ormarići su bolji za velike, visoke predmete poput miksera, visokih posuda i vaza.
  • Mogu se dodati police - ormarići ne moraju biti jedan veliki prazan prostor; u njih se mogu instalirati police, koliko god je potrebno za smještaj svih predmeta, uzimajući u obzir veličinu ormarića.
  • Pristupačniji su - ormarići su obično jeftiniji od ladica, što ih čini ekonomičnijim izborom.

Nedostaci ormarića

  • Nedostupnost - pristup predmetima na stražnjem dijelu ormarića može biti otežan, zahtijevajući često saginjanje i klečanje, što je zapravo drugi nedostatak na listi.
  • Mogu uzrokovati naprezanje leđa - sagibanje i klečanje za pristup stvarima može uzrokovati naprezanje leđa.

Organizacija ormarića

Ispod smo naveli što vam treba za organizaciju kuhinjskih ormarića kako bi svaki centimetar bio maksimalno iskorišten.

Umetak za policu, IKEA, 6.99 eura
Joseph Joseph držač za poklopce, Lesnina, 20.99 eura
Izvlačni organizator za ormarić ispod sudopera, Amazon, 21.97 eura
Organizator, Amazon, 28.09 eura

Što je na kraju bolje?

Dizajneri i vlasnici dizajnerskih studija za kuhinje slažu se da je idealna kombinacija ladica i ormarića kako bi se maksimalno iskoristio prostor i osigurala funkcionalnost.

Ladice pružaju bolji pristup, organiziranost i jednostavnost korištenja, posebno za manje i teže predmete, dok su ormarići bolji za pohranu velikih, visokih predmeta i manjih kuhinjskih aparata. Kombinacija oba rješenja može pružiti najbolje od oba svijeta, osiguravajući da kuhinja bude funkcionalna, estetski ugodna i praktična za svakodnevnu upotrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.