Krši li Apple antitrustovske zakone EU? On tvrdi da ne, uz ovaj argument

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DOK se Apple nastoji prilagoditi antitrustovskim zahtjevima Europske unije i omogućiti instaliranje aplikacija trećih trgovina, i dalje aktivno argumentiraju zašto to ne bi trebali raditi. Tvrde da se App Store ne bi trebao smatrati platformom jer tvrtka zapravo upravlja s pet različitih trgovina aplikacijama.

Imaju rok do travnja

No, pravnici ističu kako, bez obzira na to jeste li potrošač koji želi skinuti aplikaciju na Apple uređaj ili developer koji je želi prodati, to možete učiniti samo na jednom mjestu - u App Storeu. Apple ima potpunu kontrolu nad aplikacijama koje pušta u App Store, pod vlastitim uvjetima i s određenom provizijom. Europska unija to smatra kršenjem zakona o tržišnom natjecanju, piše 9to5Mac.

Digital Markets Acta (DMA) posebno navodi da je App Store njime obuhvaćen te da mora dopustiti konkurenciju na tržištu aplikacija za svoje proizvode. Rok za usklađivanje je travanj ove godine, na čemu Apple već neko vrijeme radi, no svejedno tvrde da App Store nije jedini entitet.

Iz Applea su pred sudom Europske unije izjavili da je Europska komisija pogriješila kad je App Store proglasila jedinstvenom platformom. Tvrde kako upravljaju s pet App Storeova na iPhoneima, iPadima, Mac računalima, Apple TV-ima i Apple Watchevima, pri čemu je svaki namijenjen distribuciji aplikacija za određeni operativni sustav i uređaj tvrtke Apple.

Foto: Shutterstock

I iMessage pod upitnikom

Apple je sličnih problema imao i zbog iMessage aplikacije. DMA se odnosi samo na najdominantnije tvrtke u određenom području, stoga App Store predstavlja problem. No, iMessage u Europskoj uniji nema dovoljno korisnika. Iako je u SAD-u on najpopularnija aplikacija za razmjenu poruka, u EU je to WhatsApp, čak i među korisnicima Applea.

Mnogi stoga predviđaju da će Apple dobiti izuzeće od novih antitrustovskih pravila kad je u pitanju iMessage čim se utvrdi da aplikacija doista nije dovoljno popularna, naročito među poslovnim korisnicima. Argument o poslovnim korisnicima je relevantan jer mnoge europske tvrtke nude chat usluge preko WhatsAppa, dok se iMessage ne koristi na isti način.

Očekuje se da će istraga vezana uz iMessage završiti u veljači.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.