Kroštula sada ima i bajaderinu verziju panettonea. Cijena mu je 159 kuna

Foto: Filip Popovic/shop.krostula.hr/kras.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PANETTONE je tradicionalna blagdanska slastica čija priprema traje četiri dana. Osim po dugotrajnoj pripremi, ovaj je božićni slatki kruh svjetsku slavu stekao zahvaljujući karakterističnom okusu koji savršeno paše uz čašicu hladnog likera ili šalicu vrućeg kakaa.

Ljubitelji dobrog panettonea zasigurno su do sada već isprobali kreacije koje stižu iz domaće craft pekare Kroštula, a u prodaju su upravo pušteni njezine ovogodišnje. Panettone dolazi u četiri okusa: kandirano voće, čokolada, mandarina i bijela čokolada te pistacija i višnje. Osim toga, ove godine lansirana je i posebna linija u suradnji s Krašom, a to je panettone bajadera.

Proces proizvodnje traje četiri dana

Panettone je najzahtjevniji pekarski proizvod, a Karlo Vulin, prehrambeni tehnolog i kreator Kroštule, otkrio je da proces proizvodnje traje četiri dana i da u tom procesu proizvod prirodno fermentira s prirodnim kvascima. 

"To mu daje razinu kompleksnosti zbog toga što svaki stupanj promjene temperature u zraku može jako utjecati na fermentaciju. Kroz četiri dana svi parametri moraju biti savršeno posloženi. S duge strane, zbog samog sastava, na jednoj kili tijesta ima više maslaca i šećera nego brašna. Cijela procedura razvoja tijesta mora biti savršena jer u protivnom se tijesto raspadne i dobivamo smjesu kao za palačinke", pojasnio je. 

Maslac hrvatski, mandarine neretvanske

Karlo je edukaciju za panettone prošao u Italiji te se dalje usavršavao sam i napravio više od 20 tisuća proba. 

Osnovni materijali kao što su brašno, kandirana voća, pistacio-pasta te žumanjci nabavljaju se iz Italije. Neki proizvodi za njega moraju biti specijalno odabrani. Maslac je hrvatski, mandarine se nabavljaju iz neretvanske doline iz OPG-a Damić, a vanilija je madagaskarska, što je najbolji i najekskluzivniji oblik vanilije na svijetu.

"Proizvod se radi tako da se prvo jedan dan hrane starteri, prirodnim kvascem. Sljedeći dan se radi prvi, idući dan novi zamjes te oblikovanje i pečenje. Treći se dan proizvod hladi tako da visi naopako. Mora se nabosti na šipke, okrenuti naopako i ostavlja se da se tako hladi. Inače bi kolabirao u sebe zbog svog materijala kojim je bogat. Ako ne visi naopako, tijesto ne može izdržati tu težinu", pojasnio je proces izrade Karlo. 

Cijena jednog panettonea od 1 kg je 190 kuna (25.22 eura). Bajadera panettonea od 500 g je 159 kuna (21.05 eura), a ostalih okusa od 500 g je 139 kn (18.40 eura). Mogu se kupiti u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji putem web shopa ili na prodajnim mjestima čiji popis možete vidjeti ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.