Koliku zaradu ostvaruju aplikacije na pretplatu? Odgovor bi vas mogao šokirati

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NA TRŽIŠTU mobilnih aplikacija mnoge se "održavaju na životu" uz pomoć pretplata korisnika. Izvješće o pretplatničkim mobilnim aplikacijama pruža dubinske podatke iz 2023. koji pokazuju kako većina njih teško zarađuje dovoljno za održavanje.

Manje od petine mjesečno zaradi 1000 dolara

Izvješće tvrtke RevenueCat o stanju pretplatničkih aplikacija obuhvatilo je 30.000 pretplatničkih aplikacija i 290 milijuna pretplatnika, prenosi Tech Crunch.

Podaci iz izvješća pružaju jedinstven uvid u poslovanje pretplatničkih aplikacija na Appleovoj App trgovini i Google Play trgovini jer predstavljaju najveći pojedinačni skup podataka izvan samih kompanija.

Prema njima, 5% najisplativijih aplikacija zarađuje 200 puta više od donjeg kvartila nakon prve godine dana, a medijan zarade aplikacija nakon godine dana je niži od 50 američkih dolara (46 eura). Prema podacima, samo 3.5% svih aplikacija će dosegnuti mjesečni prihod od 10.000 američkih dolara.

Samo 17.2% aplikacija dosegnut će mjesečnu zaradu od 1000 američkih dolara, no one kojima to uspije, obično ostvaruju dobar daljnji rast. Oko 59% aplikacija koje dosegnu 1000 dolara mjesečnih prihoda dosegnut će 2500 dolara, a 60% njih dosegnut će 5000 dolara.

Stopa zadržavanja pretplatnika nakon 12 mjeseci smanjila se za 14% u odnosu na prethodnu godinu, ali 10% njih ponovo se pretplatilo unutar naredne godine. Aplikacije iz kategorije medija i zabave bilježe najveće stope reaktivacije. Odljev korisnika primarno je uzrokovan dizanjem cijena pretplate i inflacijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.