Izdvojili smo 7 razloga zbog kojih danas morate imati robotski usisivač

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ČIŠĆENJE podnih površina često spada u one dosadne i naporne zadatke. Kad se uzme u obzir današnji ubrzan tempo života, to nam i nije najomiljenija aktivnost. I budimo iskreni, rijetki su oni koji uživaju čisteći na slobodne dane.

Robotski usisavači postali su široko dostupni i omiljeni uređaji za kupnju iz skroz logičnih razloga. Imati pametan dom (smart home) postaje sve češći standard, a robotski usisivač prilično je podcijenjen komad opreme kad je riječ o pametnoj kući. 

Ovaj pametni stroj u osnovi je čistač koji koristi naprednu tehnologiju za automatsko čišćenje vaših podova dok ste odsutni ili zauzeti drugim stvarima. Bez obzira na to koje površine imate kod kuće, uključujući parkete, pločice ili tepih, robotski usisavač može brzo očistiti prljavštinu i prašinu.

Njegova najveća prednost je praktičnost i ušteda vremena. Ovaj mali robot može izvršavati zakazane zadatke i čistiti dok ste na poslu ili obavljate ostale obaveze i tako vam osloboditi vrijeme za druge stvari. 

Još jedna velika prednost je to što robot usisavač čisti kutove vašeg doma temeljitije od vas. Roboti usisavači često imaju napredne značajke, kao što su detekcija rubova i mogućnost rada s više površina, čime se osigurava da sva područja vašeg doma budu čista i bez prašine.

Mnogi modeli automatski prepoznaju vrstu površine u vašem domu i promijenit će način čišćenja. Primjerice, kada robot otkrije tepih, snaga usisavanja će se povećati. Kada se vrati na tvrdu površinu, snaga usisavanja će se promijeniti na nižu postavku. Popularna značajka na mnogim modelima je mogućnost povećanja usisne snage kada se otkrije posebno neuredno područje. Stoga ne čudi što su se svi toliko zaljubili u ove male sprave i njihovu golemu snagu, a evo i dodatnih prednosti.

1. Nema brige oko punjenja

Da, ovi se usisavači vraćaju u svoju priključnu stanicu za ponovno punjenje na kraju svakog ciklusa čišćenja. Sve dok je njihova stanica za punjenje uključena, ne morate se brinuti o slabim baterijama. Xiaomi Robot Vacuum X10+ EU pristupačan je usisivač koji je opremljen moćnom snagom pa temeljito čisti svaki dom. Bez obzira radi li se o tepisima, tvrdim podovima ili mekim površinama, ovaj robotski usisavač s lakoćom uklanja prašinu, nečistoće i alergene. Dolazi s dva spremnika, jedan za vodu, a drugi za prašinu.

Foto: Shutterstock

2. Postavljaju granice i tihi su

Ako ste zabrinuti da će se robotski usisavač baciti niz stepenice ili udariti u vaše lomljive podne vaze, možete mu dati do znanja da su ta mjesta zabranjena. Učinite to postavljanjem virtualnog zida u funkciji programiranja. To će djelovati kao granica koju vaš uređaj ne može prijeći. 

Dodatno, u usporedbi s tradicionalnim usisavačima, puno su tiši. Buka može biti prava smetnja i svakako utječe na vašu udobnost. Sencor robot usisavač SRV 4000GD-EUE3 ima vrlo tihi rad prilagođen i kućnim ljubimcima. Centralni sustav mu se sastoji od dvije rotacijske četke te je idealan za usisavanje tepiha. 

Kombinira četiri programa čišćenja, a možete ga namjestiti kako vam odgovara - samo jedan dan tjedno ili više dana, radnim danima ili vikendima. Traje 120 minuta po jednom punjenju te se vraća u svoju stanicu pri završetku programa ili ako je baterija slaba.

3. Ugrađeni senzori otkrivaju prljavštinu za čišćenje na licu mjesta

Robotski usisavači imaju senzore koji mogu detektirati koja područja u domu trebaju dodatni rad te će više puta proći kroz to područje. Područja s velikim prometom, poput hodnika, ulaza, blatnih prostorija i igraonica, dobit će dodatnu pažnju koja im je potrebna kako biste ih održavali čistima. 

Nešto skuplji, dizajnom atraktivniji Sencor SRV 9550BK ima ciklonski sustav filtracije s ogromnom usisnom snagom. Izdvaja se i snažnom baterijom u trajanju do 200 minuta. Ovaj robotski usisivač memorira 5 katova i prostorija te je moguće za svaku podesiti zaseban program i ograničiti mu zabranjene zone u koje ovaj usisivač neće ići.

Foto: Sencor

4. Ako nismo dovoljno naglasili, nema ručnog čišćenja

Ne samo da ćete potrošiti manje vremena gurajući uobičajeni usisivač već se nećete morati brinuti o naprezanju koje donosi usisavanje. Moći ćete obavljati uobičajene aktivnosti dok vaš mali R2D2 usisava održavajući sve čistijim nego ikad. Jednostavno neće biti dovoljno vremena da se nakupe prljavština i krhotine, a vi se nikad nećete brinuti o tome kako vaši podovi izgledaju neočekivanim gostima.

5. Odlični su u uskim prostorima

Čak je i najboljim standardnim usisavačima nemoguće do kraja očistiti sve ispod kreveta, u kutovima, na čudnim mjestima te ispod rubova ormarića. Robotski usisavači idu tik do zida i šuljaju se ispod namještaja u potrazi za zrncima prašine bez ikakve pritužbe.

6. Spajaju se na kućni Wi-Fi

Robotski usisavači su se razvili. Mnogi od njih sada imaju mogućnost povezivanja na kućni Wi-Fi, s pametnim telefonom ili tabletom. To omogućuje da upravljate robotskim usisavačem sa svog uređaja. 

Foto: Shutterstock

7. Nemaju žice

Problem s usisavačima koji imaju kabele je to što mogu uzrokovati mnogo gnjavaže kada ih treba premjestiti iz sobe u sobu. Priznajte, koliko puta ste se naživcirali jer ste zapeli o kabele ili vam je žica ispala iz utičnice? Uz robotski usisivač nećete se morati brinuti ni o čemu od navedenog. Očistit ćete sve svoje podove bez potrebe da stalno uključujete i isključujete uređaj.

Robotski usisavači potpuno su neovisni dok obavljaju svoj posao i ne morate ih gurati, vući ili posezati za njima. Također su izvrsni za starije ili nemoćne osobe.

Dakle, robotski usisivači održavaju vaše podove čišćima, smanjuju količinu prašine i drugih alergena onako kako to vaš ručni usisivač nikad ne bi mogao i daju vam puno više slobodnog vremena. Oni vam mijenjaju život na najpozitivniji način i partner su na kojeg uvijek možete računati. Različite usisivače, tipove usisavača i snage moguće je pronaći na stranici Sve.hr.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.