Engleski lanac trgovina uklanja samoposlužne blagajne

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEKI ljudi vole kada odu u nabavu namirnica koristiti samoposlužne blagajne, dok drugi preferiraju ljudsku interakciju i biraju blagajne na kojima su prodavači. Jedan mali lanac mješovitom robom, Booths, u sjevernoj Engleskoj koji posluje od 1847. godine, odlučio je da njegovi kupci pripadaju ovoj potonjoj kategoriji i najavio da će se riješiti samoposlužnih blagajni u svim, osim u dvije, od svojih 28 poslovnica. 

"Vjerujemo da kolege koje poslužuju kupce pružaju bolje korisničko iskustvo i stoga smo donijeli odluku da uklonimo samoposlužne blagajne u većini naših trgovina", priopćio je Booths. "Naši kupci su nam to rekli tijekom vremena, da uređaji za samoskeniranje koje imamo u našim trgovinama mogu biti spori, nepouzdani i očito su bezlični", rekao je direktor Boothsa Nigel Murray za BBC

"Volimo razgovarati s ljudima"

Istaknuo je da njihove trgovine prodaju dosta toga u rinfuzi - poput voća i povrća, ali i pekarskih proizvoda - s kojima se kupci onda često "bore" kod skeniranja. Naime, kako kaže Murray, kupci možda ne razlikuju jednu vrstu jabuke od druge, što onda dovodi do zbunjenosti i krivih odabira na ekranu. 

Murray je dodao da se mogu pojaviti razne poteškoće pri korištenju samoposlužnih blagajni i da "čim stavite alkohol u košaricu, netko mora doći i provjeriti vašu dob i smijete li ga kupiti". Također je istaknuo i važnost ljudske interakcije. "Volimo razgovarati s ljudima i zaista smo ponosni što se prebacujemo na način rada u kojem naše kupce služe ljudi, ljudska bića."

Booths se tako odlučio suprotstaviti trendu uvođenja samoposlužnih blagajni kojeg su mnoge trgovine objeručke prigrlile posljednjih dvadesetak godina. Mnoge su se na ovaj potez odlučile i zbog dugoročnih ušteda.

Po nekima je ovo grozan potez, drugi ga pozdravljaju

Društvene mreže poput X-a i Facebooka su pune reakcija na ovaj potez engleskog lanca trgovina mješovitom robom. Neki misle da je to grozan potez, a drugi su oduševljeni.

"Samoposlužne blagajne su najbolja stvar ikada. Deset puta su brže, a korištenje telefona za skeniranje dok kupujete je još bolje", "Samoposlužne blagajne su brže", "Bravo Booths", "Sviđa mi se ovo, volio bih da više trgovina to napravi. Bravo Booths", "Odlična odluka", "Hvala", "Odlične vijesti", "Briljantno". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.