Cijene za Rolex, Patek Philippe i druge luksuzne satove nastavit će padati

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO ste se željeli počastiti nekim luksuznim satom, sada bi moglo biti idealno vrijeme za to. Cijene na sekundarnom tržištu za satove Rolexa, Patek Philippea i Audemars Pigueta nastavit će padati jer je ponuda i dalje relativno visoka, navodi Bloomberg.

Valja naglasiti da se pojedini najtraženiji modeli i dalje prodaju skuplje od njihove maloprodajne cijene. No cijene rabljenih švicarskih satova postojano su padale od skoka 2021. Jedan od razloga je to što je ponuda rabljenih proizvoda na tržištu i dalje visoka u usporedbi s povijesnim razinama, iako počinje padati, prema novom izvješću analitičara Morgan Stanleyja i WatchChartsa.

Dva druga čimbenika odgovorna za pad cijena uključuju promjene u potrošnji izazvane zabrinutošću za gospodarstvo (poznato i kao "Richcession") i pad tržišta kriptovaluta tijekom prošle godine. WatchChartsov ukupni tržišni indeks, koji prati trgovanje 60 najpopularnijih švicarskih satova, pao je za više od šest posto od početka 2023. i za gotovo 17 posto tijekom prošle godine.

Kolekcionari koji traže Daytonu ili Royal Oak Offshore trebali bi obratiti pažnju na sekundarno tržište

Kao što smo naveli, cijene rabljenih švicarskih satova možda padaju, ali nekoliko najpoželjnijih satova još uvijek se prodaje skuplje nego što su prodavali u maloprodaji. Izvješće je pokazalo da 89 Rolexovih modela, ili 79 posto onih koje prati WatchCharts, trguje iznad maloprodaje.

Za Patek broj modela koji se prodaju iznad maloprodaje iznosi 43, što je 48 posto ukupnog broja, a za AP je broj 34, što je 71 posto ukupnog broja. Međutim, čak i ovaj broj pada, prema izvješću.

Sve tri marke imale su veći broj modela koji su trgovali iznad maloprodaje ranije ove godine. Rolex je imao 112 modela prodanih iznad maloprodaje u veljači u usporedbi s 89 u srpnju, što znači da je broj pao za više od 20 posto u posljednjih pet mjeseci.

Patek je u međuvremenu zabilježio pad od 47 na 43, što je smanjenje od 9 posto, a AP s 36 na 34, što je smanjenje od 6 posto. Nejasno je koliko dugo će se taj trend nastaviti, ali kolekcionari koji traže Daytonu ili Royal Oak Offshore možda će htjeti početi obraćati više pozornosti na sekundarno tržište.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.