Zašto želimo one koje ne možemo imati?

Foto: Instagram

BEZ obzira na to koliko godina imate, vezanje za nezainteresirane ili emocionalno nedostupne ljude, zajedničko je mnogim ljudima.
 
Nažalost, vjerujemo kako znate o čemu pričamo, jer ste to učinili najmanje jednom u životu. Takvo ponašanje nije niti zdravo niti zabavno, no nekako smo se svi barem jednom našli u situaciji da žudimo za osobom, koja nam ne pridaje nimalo pažnje.
 
Sve nas je to navelo da se zapitamo zašto je to tako i zašto nam je ponekad tako teško pustiti ljude, koji su nas toliko puta iznevjerili, povrijedili ili odbili?
 
Autorica knjige "Why We Love", Hellen Fisher, otkriva kako se odgovor krije u neurološkim reakcijama, koje se događaju u našem mozgu.
 
"Razlog zašto smo ovisni o ljudima koji nas odbacuju jest povezan s dijelovima mozga, koji znaju prepoznati stimulatore odbacivanja te ih vežu s motivacijom, žudnjom, nagradom i ovisnošću." U istraživanju je sudjelovalo 15 studenata, koje su nedavno doživjeli ljubavni brodolom, no i dalje su zaljubljeni u bivše partnere.
 
Sudionicima je prvo pokazana slika bivšeg partnera, zatim su morali riješiti matematičku jednadžbu, a na kraju im je pokazana slika osobe koju poznaju, ali prema njoj ne gaje romantične osjećaje, dok im se mozak čitavo vrijeme skenirao. Tijekom prve vježbe primijećena je aktivnost u područjima mozga, koja su povezana s nagradom i žudnjom.
 
Drugi aspekt podrazumijeva činjenicu da ako druga osoba ne želi vezu ili nije dostupna za nju, njezina percipirana vrijednost raste.
 
Ovakva ljubavna situacija tako je slična ovisnošću o drogama, samo je u ovom slučaju droga ta druga, nedostupna osoba.
 
 
 
 
 
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.