AKO želite ukrasiti svoj dom nekom biljkom, a niste baš najspretniji sa cvijećem, odlučite se za manje zahtjevno začinsko bilje. Osim što je ugodno oku, oduševit će vas mirisom, tjera komarce i druge bube, a savršeno je kao dodatak vašim jelima ili za pripremu čajeva, a uz sve to i ljekovito. Možete ga uzgojiti iz sjemena ili sadnica. Ako se odlučite za sadnju, važno je da u posudu stavite sloj šljunka koji će omogućiti oticanje vode jer bilje ne voli ustajalu vodu niti previše vlage. Bilje sušite u tamnoj prostoriji s dobrim protokom zraka, a možete ga i zamrznuti ili čuvati u ulju. Evo nekoliko primjera koje možete uzgojiti na svom prozoru.
Upotrebljava se kao začin za kruh i kolače, umake, variva i salate te kao dodatak kompotima i pekmezima. Mljeveni anis brzo gubi svoj karakterističan miris i aromu pa ga je potrebno mljeti neposredno prije upotrebe. Čaj od anisa izvrstan je za dišne puteve, proziv kašlja te za sve bolesti probavnog sustava.
Bosiljak
Dodaje se u salate, umake od trava i vina, sirovo povrće, kravlji sir, gljive, sva jela s rajčicama i juhe od povrća. Pomaže kod smanjenog apetita, problema s probavom, nesanice i nervoze.
Cherry rajčice
Kao i druge rajčice, vole sunce i redovito zalijevanje. One nikako ne spadaju u začinsko bilje, ali su toliko predivne da ih morate imati u jednoj od svojih tegli i veselje vam je zagarantirano.
Čili papričice
Iako su zapravo povrće mogu se koristiti i kao začin. Postoji stotine vrsta čili papričica i razlikuju se po boji obliku, ljutini i namjeni. Bogate su željezom, vitaminima A i C, koristi se u pripremi meksičkih i azijskih specijaliteta. Čili se može koristiti baš u svakoj vrsti jela ili deserta, ovisno o vašem ukusu.
Kadulja
Kadulja je izvanredno sredstvo za reguliranje znojenja, čisti krv i dišne putove, potiče tek, djeluje protuupalno a izvrsno je sredstvo protiv upale grla i krajnika. Kao začin odlična je u kombinaciji s tunom, pečenom pastrvom, oslićem i sardinom.
Kim
Smatra se najstarijim europskim začinom. Koristi se kao začin krumpiru, kelju, cikli, kupusu, sirevima, juhama i umacima. Ubrzava probavu, jača želudac i potiče mokrenje. Plodovi su jedno od najboljih sredstava protiv napijanja, a umiruje i jaki kašalj.
Lavanda
Zbog svježeg i čistog mirisa lavanda je bila omiljeni dodatak vodicama za kupanje još u rimsko i grčko doba. Ime joj potiče od latinske riječi lavare koja znači "prati". Bila je popularna kao biljka za stelju zbog dugotrajnog mirisa i sposobnosti da otjera kukce. Destilirala se i upotrebljavala u kućanstvima, a na ulicama za prikrivanje mirisa. Priča da su proizvođači rukavica iz Grasse, koji su upotrebljavali lavandino ulje za aromatiziranje kože, izbjegli epidemiju kuge, ohrabrila je ljude da lavandu nose neprestano uza se ne bi li se zaštitili.
Herbalist Gerald propisivao je da njome trebaju trljati sljepoočnice oni s "laganom migrenom ili "plutajućim mozgom". U pučkoj medicini koristi se kao sredstvo za opuštanje, za pospješivanje teka. Koristi se za čaj protiv glavobolje, za smirivanje živaca, protiv nadutosti, vrtoglavice, nesvjestice i lošeg daha. Eterično ulje upotrebljava se kao antiseptik, blagi sedativ ili sredstvo protiv bolova. Pomiješano s osnovnim uljem za upotrebu u aromaterapiji, dobro je sredstvo protiv upale grla, upale kože, reumatičnih bolova, nemira, nesanice i depresije. Koristi se i za potpuri. Eterično ulje se koristi i za opuštanje (ako ne možemo zaspati umiješamo ga u vruću kupku). Lavandu možemo pomiješati s hmeljem i time napuniti jastučić protiv nesanice. Ako smo pod stresom dobro je dvije kapi ulja smiješati sa žlicom vode i utrljati izravno u glavu.U kulinarstvu se upotrebljava za aromatiziranje marmelada ili za pripremanje octa od lavande. Manje količine mogu se umiješati zajedno sa začinskim biljem u mirisna variva.
Lovor (Laurus nobilis)
Starim Grcima drvo lovora bilo je sveto. Krov Apolonova hrama u Delfima bio je napravljen isključivo od lovorovog lišća za zaštitu od bolesti, čarolija i munja. Apolonova proročanstva prenosila su se preko njegovih svećenica koje bi prije tumačenja proročanstva pojele lovorov list. Budući da je lovorov list u većim dozama pomalo narkotičan, vjerojatno je izazivao blagi trans. Girlande lovorovog lišća kasnije su prihvaćene kao ukrasni reljefi u arhitekturi. Lovorov vijenac postao je znakom veličine pjesnicima i atletičarima.
Rimljanima je lovor bio simbol mudrosti i slave. Stoljećima se upotrebljavao protiv bolesti, a posebice kuge. Lovor uspijeva na području Mediterana, a kao ukrasna biljka i znatno šire. List se dodaje varivima, juhama, umacima, marinadama, nadjevima, paštetama i divljači. Vadi se prije posluživanja. Dobar je i za aromatiziranje octa. Može se staviti u posudu s rižom kako bi poprimila miris, te u posudu s brašnom kako se ne bi pojavili žišci. Uvarak od listova dodaje se u kupku za olakšavanje bolova u udovima. Suhi list koristi se i u potpuriju. Lovorovo ulje se koristi kao lijek kod reumatskih oboljenja. U narodnoj medicini koristi se kod hemeroida, za jačanje želuca, za brže izlučivanje mokraće, protiv grčeva, ubrzanog rada srca, nadimanja i uzetosti. Treba biti oprezan, jer svi lovori osim vrste Laurus nobilis su otrovni.
Majčina dušica ili timijan
Ima je raznih boja šarenih, zelenih, ljubičastih i šatiranih, postoji i limunska majčina dušica. Odlično uspijeva u suhoj zemlji bogatoj mineralima, zalijevajte je umjereno, a budete li pretjerali sa zalijevanjem, istrulit će vam. Obavezno se treba skraćivati, djeluje antibakterijski te umiruje čitav organizam. Čaj od timijana je odličan u borbi protiv infekcija dišnih putova, a pomaže kod dijareje i želučanih tegoba.
Matičnjak
Matičnjak umiruje, poboljšava opće psihičko stanje organizma, dočarava lijepe misli i tijelu daje novu snagu. Zbog toga se i preporučuje kod histerije, hipohondrije i drugih tjeskobnih stanja. Također je koristan kod stišavanja želučane boli, živčanih napada, liječenja nervozne glavobolje i osjećaja vrtoglavice kod trudnica. Posebno područje korisnosti matičnjaka vezano je uz srce. To je znao još i Paracelsus smatrajući matičnjak najboljom biljkom za srce, a za njegovo blagotvorno djelovanje znalo se još u antičko doba. Matičnjak je i poznata medonosna biljka, jer nijedna druga biljka ne privlači toliko pčele svojim mirisom. Zbog pčele matice je i dobio ime matičnjak. Osjećaj gađenja i povraćanja kod trudnica spriječava čaj od matičnjaka, kojem se doda malo soka od limuna, višanja ili malina. To je neškodljivo djelotvorno sredstvo. Živce jačaju i matičnjakove kupke. Posebno efikasna u umirivanju, stišavanju boli u želucu, ubrzanog rada srca, zamora zbog pretjeranog intelektualnog rada je alkoholna tinktura matičnjak.
Menta
Voli svježe tlo s dosta vlage. Može rasti dobro na suncu ili u polusjeni. Čaj od mente je dobar protiv prehlade i gripe, neuredne probave, probavnih smetnji, želučane i crijevne tegobe, jetrene i žučne tegobe.
Mravinac ili origano
Nezaobilazan je sastojak umaka od rajčica pripremljenog na domaći način, kao i svih pizza, a upotrebljava se svjež ili sušen. Protiv kašlja, astme, bronhitisa, neuredne probave, probavne smetnje, želučane i crijevne tegobe, jetrene i žučne tegobe.
Peršin
Obični i kovrčavi, dobro podnosi sunčani položaj, odličan je izvor vitamina C, A i B. Koristi se za juhe, umake, kao dodatak ribi i krumpiru, a čaj od peršinova lišća koristi se kao laksativ. Ima ga u cijelom svijetu i pretpostavlja se da je najkorišteniji začin od svih.
Ružmarin
Uspijeva na svim vrstama zemlje osim na glinenom tlu. Voli sunce, ne voli zalijevanje i odlično se može uzgajati u posudama za cvijeće, višegodišnja je biljka, vrlo često se koristi čaj od ružmarina za stimulaciju rada žuči, smirenje glavobolja i liječenje infekcija dišnih putova, u jelima je odličan za ribu s roštilja ili odreske od mesa. Uravnotežuje živčani sustav, podiže krvni tlak i sprječava grčeve kod reume te kod raznih oblika slabosti.
Kada se odlučujete za sadnju bilja neka to bude ono koje uglavnom koristite u svojoj kuhinji, a važno je i da položaj vašeg prozora ili balkona odgovara uvjetima koje određena biljka zahtijeva. A sada se bacite na sadnju i uz malo truda i vi ćete imati mirisan i lijep dom.