Foto: YouTube Screenshot
VOLIŠ jesti souffle, no uvijek su mislila kako ga je komplicirano pripremiti?
Donosimo super recept i YouTube tutorijal uz koji nema mjesta greškama. Dobar tek!
SASTOJCI:
30 ml mlijeka
15 grama slatkog vrhnja
60 grama tamne čokolade
30 grama čokolade u prahu
45 ml vode
3 jaja (2 žumanjka i 3 bjelanjka)
9 grama soli
75 grama šećera
malo maslaca
POSTUPAK:
1. Namasti posudice za souffle s malo maslaca
2. Obloži s kristalnim šećerom koji će se zalijepiti za maslac.
3. U lonac ulij 30 ml mlijeka i 15 grama slatkog vrhnja i miješaj na srednjoj vatri dok ne zavrije.
4. Skloni lonac s vatre i u mješavinu mlijeka i vrhnja ubaci 60 grama nasjeckane tamne čokolade.
5. Pusti minutu da se čokolada počne otapati u mlijeku i zatim miješaj dok se potpuno ne otopi, a smjesa postane glatka.
6. U smjesu ubaci 30 grama čokolade u prahu.
7. Dodaj 45 ml vode i dobro promiješaj.
8. Lonac sa smjesom stavi na drugi lončić, dopola pun vode i kuhaj na pari dok smjesa ne bude ravnomjerna.
9. Pusti sa strane da se ohladi.
10. Dok se smjesa hladi u drugoj posudi istuci 3 bjelanjka u koje si stavila 9 grama soli te postupno dodaj 75 grama šećera. Tuci dok ne dobiješ čvrsti snijeg.
11. Vrati se na posudu s mlakom čokoladnom smjesom, dodaj 2 žutanjka i dobro promiješaj.
12. 1/3 istučenih bjelanjka stavu u posudu s čokoladnom smjesom i sve dobro promiješaj.
13. Smjesu dodaj preostalim bjelanjcima i još jednom sve dobro promiješaj.
14. Napuni posudice za souffle smjesom do vrha.
15. Peci 13-15 minuta u pećnici na 175 stupnjeva.
I to je to, izvadi posudice iz pećnice, pusti da se desert ohladi, ukrasi šećerom u prahu ili šlagom, po želji.
Kako bi ti sve bilo jasnije, prvo pogledaj ovaj odličan tutorijal: