Trikovi za proljetno čišćenje doma kojima te mama nije naučila

Foto: 123 RF

PROLJETNO čišćenje ove godine ti neće zadavati glavobolje zbog ovih nekoliko korisnih trikova.


1. Mrlje na odjeći


Omiljena majica ima na sebi mrlje od tinte? Potopi ju u otopinu, sastavljenu od mlijeka i bijelog octa, u omjeru 2:1, ostavi preko noći, a zatim operi kao i obično.

2. Čišćenje mrlja na zidovima


Većina ljudi briše svoje zidove mokrom krpom, no stručnjaci predlažu suhu krpu s mikrovlaknima. Svakako ćemo isprobati.

3. Čišćenje crteža na zidovima


Za sve Rouge djevojke, koje su ponosne mame, vjerujemo kako obožavaju kada im njihovo dijete pokloni crtež, no onaj na papiru, a nipošto na zidu dnevne sobe. No, i u takvim slučajevima postoji rješenje, u obliku malo paste za zube na vlažnoj krpici.

4. Dlaka od ljubimaca


Nitko ne voli dlake od ljubimaca na omiljenom kauču, iako svog ljubimca voli najviše na svijetu. Navuci gumene rukavice, umoči ih u mlaku vodu te se baci na posao.

5. Plijesan u kadi

Ako ju uočiš u svojoj kadi, posegni za bocom votke i ne, ne šalimo se. Njome prijeđi sve kritične dijelove, pusti da djeluje 10 minuta, a zatim očisti kao i inače. Primijetit ćeš kako je ribanje sada puno jednostavnije.

6. Mrlje od ulja

Masne mrlje sa štednjaka najlakše ćeš ukloniti - uljem. Dodaj nekoliko kapi biljnog ulja na papirnati ručnik te utrljaj preko mrlja. Kasnije možeš, ali i ne moraš, iskoristiti i standardno sredstvo za čišćenje takvih površina.

7. Pećnica

Koliko god tvoja pećnica bila prljava, ova smjesa će ti pomoći u njezinom čišćenju. Što ti je potrebno? 5 žlica sode bikarbone, 4 žlice bijelog octa i 5 kapi deterdženta za suđe. Smjesa bi trebala biti prilično gusta, a treba ju ostaviti da djeluje najmanje 15 minuta. Zatim uzmi spužvicu te sve dobro izribaj.

8. Rolete

Pomiješaj jednake dijelove vode i octa u zdjelu, a u smjesu umoči staru čarapu, koju ćeš zatim navući na ruku. Druga čarapa neka ostane suha, a upotrijebi ju na kraju, kako bi obrisala vlagu sa svojih čistih roleta.

9. Kolutovi od čaša i boca

Poznati su ti oni krugovi, koji ostaju na stolu, nakon što se s njega podignu čaše ili boce? No, mi imamo odlično rješenje kako ih se riješiti, ako su oni tvrdokorniji. Rješenje je sušilo za kosu, a krugovi bi trebali nestati nakon nekoliko minuta. Pripazi da sušilo što više približiš mrlji. Nakon što oni nestanu, dodaj malo maslinovog ulja na taj dio, ako se radi o drvenim površinama, za ljepši izgled.

10. Mrlje na tepisima

Pomiješaj vodu i ocat u bočici za sprej, u omjeru 2:1 te zatim smjesom prijeđi mrlju na svom omiljenom tepihu. Preko mrlje stavi običnu, suhu krpu, a zatim mrlju prijeđi peglom, u trajanju otprilike 30 sekundi. Kada podigneš krpu, trebala bi maknuti i mrlju zajedno s njom, a ocat je odličan i za uklanjanje neugodnih mirisa.

11. Čišćenje glave tuša

Učinkovito čišćenje dok ti spavaš je itekako moguće, a vezano je uz čišćenje glave tuša. Sve što trebaš učiniti jest staviti malo bijelog octa u plastičnu vrećicu te ju vezati oko glave tuša, za uklanjanje svih nepoželjnih ostataka na njoj. Vrećicu ćeš najlakše zavezati uz pomoć običnih gumica za kosu. Ostavi smjesu da djeluje preko noći. Mrlje od vode na tuševima i sličnim površinama možeš ukloniti i uz pomoć limuna.

12. Čišćenje posuđa od lijevanog željeza

Sve tvrdokorne mrlje, s ovog ćeš posuđa ukloniti uz pomoć grube soli i spužvice. Ribanje, ribanje i još malo ribanja, no učinak je sjajan.
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.