Kako motivirati ljude na poslu? Pohvalite ih i dajte im besplatnu pizzu

Foto: Screenshot Youtube, Giphy

VELIKI novčani bonusi itekakva su motivacija, no oni su vrlo rijetka pojava...

Navodno, zaposlenici su motiviraniji pohvalama i pizzama, nego manjim novčanim naknadama, a postoji i istraživanje, koje to dokazuje.

Istraživanje je provedeno u Intel tvornici u Izraelu, a proveo ga je Dan Ariely, autor knjige "The Hidden Logic Thst Shapes Our Motivations", koji je sa zaposlenicima provodio vježbe motivacije.

Kako su one funkcionirale? U razdoblju od tjedan dana, radnici su svako jutro dobili e-mail, u kojem im se obećavala neka od nagrada, ako ispune zadane zadatke, koji su bili lako mjerljivi.

Nagrade su uključivale: malu novčanu naknadu, u iznosu od 22 funte ili nešto manje od 200 kuna, pohvalu od šefa te bon za besplatnu pizzu. Četvrta, kontrolna skupina, nije dobila nikakav mail, s ponudom o nagradi.



Na prvi dan istraživanja, pizza se pokazala kao najveći motivator, a razina produktivnosti bila je za 6,7 posto veća nego kod onih u kontrolnoj skupini, dok je kompliment šefa povećavao produktivnost za 6,6 posto, a mali novčani bonus za 4,9 posto.

Tijekom tjedna, rezultati su se nešto promijenili, a pohvale su se pokazale kao najveći ukupni motivator, dok je novčani bonus zapravo učinio da su radnici bili manje produktivni, za 6,5 posto nego u kontrolnoj skupini, što je vrlo iznenađujuće.


Arilyjeva otkrića tako se podudaraju sa onim prijašnjim, koja su također otkrila kako su financijski poticaji uvijek dobrodošli, no nagrada u obliku pohvale od strane poslodavca, ipak je ključ za motivaciju.



Drugim riječima, čini se kako ljudi više vole kada šef i ostali kolege primijete njihove napore da posao obave najbolje što mogu te jednostavnim "hvala", pokažu kako cijene takav trud.

Znimljivo... Što kažete na rezultate?

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.