Što je potrebno svakom mladom profesionalcu na početku karijere?

Foto: JLP

KAD je u pitanju početak karijere, postoje stvari na koje se uvijek mora paziti, a odlična je vijest da se ne radi o drastičnim promjenama.

1. Ured kod kuće
 
Za to će poslužiti bilo koji dio kuće u kojem se osjećaš ugodno, a imaš stol, utičnicu, lampu i dovoljno mjesta za sve papire i slično. Pripremi se na to da ćeš ponekad posao nositi i doma, ako ne i često, a upravo zato trebaš svoj radni prostor i kod kuće.
 
2. Prikladna odjeća
 
Možda je opis tvog posla takav da nikome neće smetati ni da dođeš u trenirci ili trapericama, ali tako siguro nećeš ostaviti dojam profesionalnosti. Ono što svaka od nas mora imati u ormaru su elegantna dnevna haljina, crne hlače, suknja do koljena, košulja i sako, jer s tim se ne može pogriješiti.
 
3. Profil na LinkedInu
 
LinkedIn opravdano nazivaj Facebookom poslovnog svijeta i možda ti se čini da ti ne može pomoći, ali nikad ne znaš. Također, ovisno o vrsti posla, i ostale društvene mreže mogu ti pomoći u samopromociji, dokle god su slike, statusi i komentari prikladni. Čak 85 posto poslodavaca provjerava kandidate na internetu, a nitko od njih ne mora znati kako si provela subotu navečer.
 
4. Disciplina
 
S obzirom da se radi o poslovnim počecima, vrlo vjerojatno da ćeš početi od dna, ali nipošto ne smiješ dozvoliti da te to obeshrabri. Nemoj kasniti, poslušaj savjete i kritike, poštuj druge, ne tračaj i trudi se, koliko god ponekad bilo teško. Netko uvijek prati što se događa i taj trud će ti se kad tad isplatiti.

5. Prijatelji sa sličnim interesima
 
Oni koji će razumjeti zašto više nemaš toliko vremena za druženje kao prije, koji će te saslušati o tome kakav si grozan radni dan imala, od kojih ćeš moći tražiti savjet, pomoć i slično. Svi ostali mogli bi te povući na krivi put, upravo zato što te neće znati razumjeti.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.