Mitovi o kosi koji frizerima i dermatolozima zvuče smiješno

Foto: Shan

KOSU ne smiješ prati svaki dan jer će se brže mastiti. Svake večeri prođi četkom kroz kosu 100 puta. Kad iščupaš jednu sijedu, narasti će dvije...

Svi smo bezbroj puta čuli ovakve savjete za lijepu kosu, no stručnjaci se na takve mitove mogu samo slatko nasmijati, jer, naravno, nisu točni.

Beauty High okupio je skupinu frizera i dermatologa te skupio popis mitova koji njima zvuče suludo.

1. Ako iščupaš jednu sijedu, na tom mjestu narast će dvije

"To jednostavno nije točno. Ljudi to misle jer sijede dlake znaju biti čvršće pa pokrivaju veću površinu.", kaže Dr. Mariwalla.

2. Kosu trebaš četkati svaki dan sa 100 poteza kako bi bila sjajnija i gušća


Netočno. "Da bi potakli cirkulaciju i potakli sjaj četkanje je potrebno, no to postižemo već sa 15-20 pokreta četkom po kosi. Više od toga može oštetiti kosu ili dovesti do ispadanja.", tvrdi Dr. Bank.

3. Ako rjeđe pereš kosu, učinit ćeš je manje masnom


"Tip kose, baš kao i proizvodnja sebuma, ovise o genetici i hormonima. To nećeš promijeniti češćim ili rjeđim šamponiranjem.", poručuje glasnogovornica branda Rogaine, Dr. Doris Day.

4. Bijele mrvice na vlasištu su perut

"Ne mora biti.", kaže Jonathan Elkhouri. "Vrlo često riječ je o suhom vlasištu i mrtvoj koži koja otpada. Vrlo je važno ustvrditi radi li se o suhom vlasištu ili peruti. Perut je žućkaste boje i dolazi uz masno vlasište, dok su mrtve stanice bijele i čvršće. Tretiranje suhog vlasišta proizvodima za perut može samo pogoršati stanje."

5. Ako želiš da kosa raste, moraš je šišati svakih 6 tjedana

"Često šišanje neće ubrzati rast kose jer kosa raste iz vlasišta, a ne s krajeva...Šišanje će pomoći da kosa izgleda zdravije, no nikako neće ubrzati proces rasta.", objašnjava stilistica za kosu Sarah Potempa.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.