Kremasta pita od banane sa šlagom

Foto: Shutterstock

ISPROBAJ nešto svježe, ukusno i kremasto - popularnu američku pitu od banane sa šlagom!

Priznajemo, za izradu savršene kreme potrebno je malo strpljenja, no uvjerene smo da ćeš jednom, kad isprobaš ovaj recept i vidiš reakcije svojih ukućana, ovu finu pitu raditi s veseljem!

ŠTO TI JE POTREBNO:

Za koru:

12 graham keksa

30 grama šećera

60 grama maslaca

Za nadjev:

150 grama šećera

40 grama brašna

prstohvat soli

470 ml mlijeka

3 bjelanjka

2 žlice maslaca

1 žlica ekstrakta vanilije

2 male banane

Za gornji sloj:

Šlag - iz konzerve, tetrapaka ili napravljen od praha

POSTUPAK:

KORA:

Dobro izmrvi kekse te ih pomiješaj sa šećerom. Dodaj maslac i miješaj u blenderu dok se smjesa ne poveže. Razvaljaj na ravnoj podlozi, na tijesto naopako stavi lim za pite i pažljivo preokreni kako bi tijesto ostalo u limu. Ukloni višak i prstima popravi ako se negdje nalaze rupe ili zadebljanja. Peci u pećnici 12 - 15 minuta na 175 stupnjeva. Izvadi iz pećnice i pusti da se tijesto hladi.

NADJEV:

U posudi istuci 3 bjelanjka.

U loncu srednje veličine ili tavi pomiješaj šećer, brašno i sol te zatim dodaj mlijeko te nekoliko minuta kuhaj na slaboj vatri neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne.

Ukloni s vatre i 2 žlice smjese koju si kuhala umiješaj u zdjelu u kojoj su istučeni bjelanjci. To će povisiti temperaturu i onemogućiti da se ispeku kad dođu u tavu.


Vrati tavu na laganu vatru i u smjesu umiješaj bjelanjke i kuhaj 2 minute neprestano miješajući.

Ukloni s vatre te odmah dodaj maslac rastopljen na sobnoj temperaturi i vaniliju. Dobro pomiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu te sve prebaci u zdjelu. Pusti da se smjesa ohladi 20 minuta.

SLAGANJE PITE:

Nareži banane na kolutiće i kreni ih slagati po tijestu. Zatim stavi debeli sloj kreme, poravnaj žlicom i na vrh dodaj šlag. Sve zajedno prije posluživanja stavi u hladnjak na barem pola sata.

Dobar tek!


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.