Kako te Facebook poznaje bolje od obitelji i prijatelja?

Foto: weheartit

POZNAJE te bolje i od mame, cimera ili partnera.

Barem tako tvrdi jedno istraživanje, koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Cambridge i Stanford. Njih je zanimala točnost procjene osobnosti od strane računala te prijatelja i obitelji Facebook korisnika.
 
U istraživanju je sudjelovalo 86,220 volontera, koji su morali sami procijeniti svoju osobnost putem myPersonality aplikacije, koja je uključivala čak 100 stavki. Sudionici su zatim zamolili obitelj i prijatelje da ih ocjene u kratkoj procjeni, s 10 točaka. U isto vrijeme, kompjuterski program dodjeljivao je sudionicima određene crte osobnosti, prema stvarima koje su lajkali.
 
Kada su istraživači usporedili rezultate napravljene od strane kompjutera s onima koje su napravili obitelj i prijatelji, računalo je dalo bolje rezultate. Što je više neka osoba lajkala sadržaje na spomenutoj društvenoj mreži, kompjuteru je bilo lakše procijeniti njezinu osobnost. Tako je kompjuteru trebalo svega 10 lajkova da bolje procijeni osobu od njegovih kolega, 70 lajkova od cimera ili prijatelja, 150 da nadmaši člana obitelji, a 300 da procijeni bolje od partnera.
 
Iako to svakako može biti zastrašujuće i tužno, istraživači tvrde kako to ne mora biti toliko iznenađenje. "Računala sadrže ogromne količine informacija, za razliku od ljudi. Također, ljudi imaju osjećaje, koji također utječu na njihove procjene", zaključak je istraživača.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.