Kako pretvoriti dobar životopis u još bolji?

Foto: Vogue

ŠALJEŠ životopise, no nitko te još uvijek nije pozvao na razgovor? Možda nije problem u tebi, već upravo u tvom životopisu.

Kako pretvoriti dobar životopis u još bolji? Donosimo nekoliko jednostavnih načina.
 
1. Zaboravi papir
 
U ovom konkurentnom tržištu rada, tvoj se životopis mora znati istaknuti od gomile ostalih. Kako? Zaboravi papir, savjetuju stručnjaci. Video životopis može puno više toga otkriti o tebi - od toga kako izgledaš, kako komuniciraš, da se dobro snalaziš s tehnologijom itd. Naravno, vrlo je bitno dobro se informirati o tome o kakvoj se firmi radi. Video životopis nije za svakoga i svaku poziciju.
 
2. Istakni svoje uspjehe
 
Pobrini se da ne upadneš u zamku da sastaviš popis baš svega što si prethodno radila. Istakni glavne uspjehe. Pritom bi bilo dobro da se ne koristiš pukim nabrajanjem, već da te uspjehe potkrijepiš konkretnim dokazima, kako bi poslodavci imali što bolji uvid u njih.
 
3. Sitnice
 
Možda ti se čini da je kod životopisa najvažnije istaknuti prijašnje iskustvo i uspjehe, no nije jedino to bitno. Poslodavci obraćaju pozornost i na detalje. Od toga kako si naslovila životopis (poslodavci su otkrili kako ga je najbolje osloviti po principu ImePrezimeŽivotopis), preko gramatičkih grešaka do izraza koje koristiš (tu se ističu dinamički glagoli i pridjevi, koji pokazuju strast). Zato obrati pozornost i na takve stvari.
 
4. Neka bude kratak
 
Životopisi dulji od jedne stranice, smatraju se predugačkim. Kako prenosi portal She Knows, regruti gledaju na svaki životopis u prosjeku 20-30 sekundi, što je jako malo vremena. To znači da ga je potrebno sastaviti na način da ga je lako brzo "skenirati". Zato još jedno ističemo koliko je bitno da prije svega istakneš svoje uspjehe.
 
5. Neka dođe u prave ruke
 
Danas je bitno dobiti posao. Ponekad nije loše poslati životopis direktno odgovornoj osobi za zapošljavanje, putem LinkedIna i slično. Vrlo je bitno da ne budeš napadna, ali da ne budeš ni uplašena. Ponekad treba i riskirati.
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.